Előfizetés

Merkel: „Jól vagyok!”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.29. 19:19

Fotó: JOHN THYS / AFP
A német kancellár biztos benne, hogy rosszulléteinek hamarosan vége lesz.
Angela Merkel azt nyilatkozta, hogy nincs semmiféle bejelentenivalója egészségügyi állapotával kapcsolatban, miután egymás után két alkalommal is remegésben tört ki nyilvános eseményeken. Először június 18-án lett rosszul, amikor fogadta Volodimir Zelenszkijt, később pedig, amikor beiktatták hivatalába az új német igazságügyi minisztert – írja a Politico. „Megértem a kérdését, de nincs jelentenivalóm. Jól vagyok” – mondta az oszakai G20-as csúcs sajtótájékoztatóján –„ Biztos vagyok benne, hogy ahogy ez a reakció előjött, úgy el is fog múlni”– folytatta a kancellár. 
Kapcsolódó
Angela Merkel egészséges a kormányszóvivő szerintIsmét remegés tört rá Angela Merkelre

A finn kormányfő is részt vett a Pride-on

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.29. 18:47

Fotó: EMMI KORHONEN / AFP
Helsinkiben a Pride jegyében egész héten több mint száz rendezvényt tartottak városszerte.
Mintegy 80 ezer ember vett részt szombaton Helsinkiben a város éves Pride felvonulásán, köztük Antti Rinne finn kormányfő is. A szociáldemokrata Rinne az első finn miniszterelnök, aki felvonul a melegek jogaiért demonstráló rendezvényen. 
„A helsinki Pride felvonulás egyenlőbb hellyé teszi a világot. Köszönöm! Minden ember egyformán értékes”

– írta a Twitteren a kormányfő. Rinne társaságában vonultak a menetben a Pride szervezői, illetve Irja Askola, Helsinki korábbi püspöke is, a Finnországi Evangélikus Egyház első női püspöke.
A felvonuláson jelen volt a június 6-án hivatalba lépett kormány több tagja is.

Helsinkiben a Pride jegyében egész héten több mint száz rendezvényt tartottak városszerte. Észak-Macedóniában nagyjából ezer ember vett részt a Pride felvonuláson, ami hírügynökségek szerint meglepően nagy tömegnek számít, tekintettel arra, hogy a térségben a korábbi évek felvonulásait - Belgrádban, Splitben, Podgoricában - rendszeresen megzavarták, és a résztvevőket esetenként súlyosan bántalmazták. 
Szkopjében is volt szombaton egy ellen-felvonulás, majd egy tüntetés „a családért” néhány utcányira a Pride-tól, de incidensekről ezúttal nem érkezett jelentés.

Szingapúrban is több ezren demonstráltak a homoszexuálisok jogaiért, többen az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot tiltó jogszabály eltörlését is követelték. A törvényt ugyan a gyakorlatban nem alkalmazzák, de az eltörlése a közelmúltban ismét napirendre került, miután Indiában tavaly eltörölték a homoszexualitás büntethetőségét, Tajvanon pedig nemrég legalizálták az azonos nemű párok házasságkötését.

Elhunyt 9/11 hőse, aki elsőként ért a terrortámadás helyszínére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.29. 18:21

Fotó: ZACH GIBSON / AFP
A férfi kongresszus előtt kérte a kormánytól, hogy bővítsék a szeptember 11-i terrortámadás utáni mentésben résztvevő rendőrök, tűzoltók és mentők egészségügyi juttatását
53 éves korában elhunyt Luis G. Alvarez nyomozó, aki júniusban a kongresszus előtt kérte a kormánytól, hogy bővítsék a szeptember 11-i terrortámadás utáni mentésben résztvevő rendőrök, tűzoltók és mentők egészségügyi juttatását – vette észre elsőként a 24.hu a New York Times cikkét. Alvarez halálát vastagbélrák okozta. A betegség összefüggésbe hozható azzal, hogy a férfi három hónapig kutatott áldozatok és túlélők után a leomlott World Trade Center mérgező törmelékei között. A férfi volt az első, aki a terrortámadást követően a helyszínre ért, amiért a mentőegységek bajnokának nevezték el.