David Attenborough is fellépett a Glastonbury fesztiválon (videó)

Publikálás dátuma
2019.07.01. 12:12
Sir David Attenborough
Fotó: Neil Hall / MTI/EPA
A világhírű természettudós meglepetésvendégként megköszönte, hogy műanyagmentesen buliztak a Glastonbury fesztiválon.
A hetvenes évek óta létező legnagyobb brit nyári rendezvény szervezői az év elején jelentették be, a 2019-es Glastonbury Fesztiválon nem használnak egyszer használatos műanyagot - írta akkor az Urbanplayer. Az ötnapos esemény végén, Kylie Minogue koncertje után, műsoron kívül Sir David Attenborough lépett a színpadra - írta a BBC. Bár az újrahasznosított üvegben árult frissítő és a vizes tartályokból szerezhető víz sokszor késztette hosszas várakozásra a nagyjából kétszázezer bulizót, a világhírű természettudóst nagy ováció fogadta - írta a Guardian alapján a 444.hu.
A néhány perces beszédében a 93 éves Attenborough megköszönte, hogy a fesztiválozók egymillió műanyagflakontól óvták meg a bolygót, valamint a 2017-ben készült, Blue Planet 2 című sorozatáról és az óceánokat sújtó műanyagszennyezés drámai következményeiről is beszélt.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 12:13

"A klímaváltozás gyorsabb ütemben halad előre, mint mi" - figyelmeztet az ENSZ főtitkára

Publikálás dátuma
2019.07.01. 10:10

Fotó: KARIM SAHIB / AFP
Azonnali cselekvést sürgetett a klímakatasztrófa elkerülése érdekében Abu-Dzabiban António Guterres ENSZ-főtitkár, arra hivatkozva, hogy a klímaváltozás folyamata gyorsabban megy végbe, mint azt az előrejelzések jósolják.
"Azért vagyunk itt, mert a világ a klímaváltozást érintő súlyos vészhelyzettel áll szemben" - mondta a világszervezet főtitkára az Egyesült Arab Emírségek fővárosában a jelenséggel kapcsolatos egyik találkozón, amelynek célja a szeptemberi New York-i klímacsúcs előkészítése. 
"Minden egyes hét a klímaváltozással kapcsolatos újabb pusztítást hoz magával"

- mondta, a jelenségre példaként említve az árvizeket, az aszályokat, a hőhullámokat, a tűzeseteket és a súlyos viharokat.

"A klímaváltozás gyorsabb ütemben halad előre, mint mi"

- figyelmeztetett Guterres, aki csúcstalálkozót hívott össze New Yorkba szeptember 23-ra, mivel egyes országok nem tartják be a 2015-ös párizsi klímaegyezményt, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. A kívánt cél azonban másfél fok.
"Tudatában vagyunk azonban annak, hogy ha még teljes mértékben be is tartjuk a párizsi megállapodás kötelezettségvállalásait, legalább 3 Celsius-fokos növekedéssel kell szembenéznünk az évszázad végére, ami katasztrófát jelentene az élet számára" - hívta fel a figyelmet az ENSZ-főtitkár. 
"A helyzet csak rosszabbodni fog, hacsak nem cselekszünk ambiciózusan és sürgősen"

- tette hozzá.

 Az ENSZ kezdeményezésére New Yorkban tartandó szeptemberi klímacsúcs lesz az első olyan találkozó a 2015-ös párizsi megállapodás óta, amelyen a világ vezetői is részt vesznek.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 11:47

Műanyagmentes kihívással indul a hónap

Publikálás dátuma
2019.07.01. 09:09

Fotó: Philippe Turpin/Photononstop / AFP
Ne használjunk műanyagot júliusban! – ez az üzenete annak a közösségi médiában született kezdeményezésnek, amelyet a lassan lebomló, egyszer használatos műanyagok környezetkárosítása miatt indítottak civil szervezetek.
Az évente keletkezett műanyag fele, bár ezeket csak napokig, órákig, de lehet, hogy csak percekig használjuk, nem bomlik le és több száz évig is a Földön marad. Ezek egy része, megközelítőleg 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül, így nem csoda, hogy minden napra jut egy, a gyomrában felhalmozódott műanyag következtében elpusztult tengeri élőlényről, madárról szóló hír.
A Műanyagmentes Július elnevezésű megmozdulás résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszer használatos műanyagokra, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és segítsenek megtalálni az alternatív megoldásokat vagy a teljes elhagyásuk lehetőségeit.

A „Plastic Free July” mozgalom Ausztráliából indult 2011-ben, tavaly több mint 120 millió ember vett benne részt, megközelítőleg 170 országból. Magyarországon a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetség és a Refil népszerűsíti a kezdeményezést.

Így élhetünk műanyagmentes(ebb)en

Egy műanyaggal teli világban a műanyagmentesség tervezést és előkészületeket igényel. Az akciót szervezők tanácsai szerint nem csak júliusban érdemes munkába, iskolába magunkkal vinni egy fenntartható anyagból készült táskát, ételhordót, hogy se a bevásárlás, se az ebéd beszerzése ne okozzon nehézséget. A kávézókban, éttermekben érdemes a saját kulacsunkba, termoszunkba kérni az elviteles italokat, a műanyag szívószál helyett pedig szerezzünk be egy-egy fémből vagy üvegből készült, környezetbarát darabot. 
A bevásárlásnál figyeljünk, hogy milyen csomagolású termékeket teszünk a kosárba. Ahol csak lehet, kerüljük a műanyagokat: a felesleges fóliát és a celofánt, a sokadik nejlonzacskó megvásárlása helyett használjuk inkább a saját, lehetőleg vászonból készült szatyrunkat, lehetőleg a zöldségek, gyümölcsök szállítására is. 
Törekedjünk arra, hogy ahol lehet, fenntartható csomagolóanyagot; üveget, fémet, papírt vagy hullámkartont válasszunk. Utóbbi kettő ráadásul nemcsak költséghatékony, de lebomló és újrahasznosítható is, a felelős erdőgazdálkodások nyújtotta nyersanyagnak köszönhetően pedig az előállításukkal sem teszünk kárt a környezetben. És vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol mindezekre nem is kell külön figyelni, mert ott nem használnak műanyagokat az ételek és italok szervírozásánál, csomagolásánál.
„Egyik napról a másikra teljesen műanyagmentessé válni – anyagilag is – megterhelő lehet, ezért ne csüggedjünk, ha elsőre nem sikerül.

Első lépésként elég, ha az egyszer használatos műanyagokra mondunk nemet, de még jobb, ha a TOP 4-est mellőzzük: vagyis legalább egy hónapra kizárjuk az életünkből a műanyagból készült zacskókat, flakonokat, szívószálakat és a kávés poharakat. Válasszunk inkább papír- és hullámkartonból készült csomagolású termékeket és figyeljük a felelős és fenntartható erdőgazdálkodásokat jelző FSC jelzéseket” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 09:54