Előfizetés

Szívbetegségektől védhet a combra hízás

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.01. 18:18

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Azok az idősebb, egészséges súlyú nők, akik nem a hasukra, hanem a combjukra híznak, védettebbek a szívbetegségekkel szemben - derült ki egy amerikai kutatásból.
A kutatók szerint az "alma alakú" nőknek meg kell próbálnia leadni a hasukból és "körte alakúvá" válni.

A European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 2600 egészséges testsúlyú 18 éven felüli nőt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18-25 között volt. A résztvevők egy 1990-es évek közepétől folyó nagy amerikai kutatás, a Women's Health Initiative keretében rendszeresen estek át olyan vizsgálaton, amely a testzsírt, az izmokat és a csontsűrűséget mérte fel. 
A kutatás megállapította, hogy az "alma alakú" nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb volt a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál a "körte alakú" nőknél, akiknél a zsírpárnák a combjukat és a csípőjüket erősítették.
A tudósok korábban is tisztában voltak azzal, hogy a hasi szervek körül felhalmozódó zsír, az úgynevezett zsigeri zsír megnöveli az anyagcsereproblémák, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - emlékeztetett a tanulmányt ismertető BBC News. 
A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy a combon kialakuló zsír miért védhet a szív és érrendszeri betegségektől, de az kiderült, hogy ez a zsír nem okoz problémát a test szerveiben.
Az egészségtelen életmód viszont a középkorúaknál a hasi zsírt növeli. A tanulmányt jegyző Qibin Qi professzor, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósa elmondta, hogy a korábbi kutatások azokkal foglalkoztak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. "A mi tanulmányunk résztvevői olyan nők voltak, akiknek normális volt a testsúlya. Tehát ez az üzenet nagyon fontos: 
még az egészséges testsúlyú nőknél is számít, hogy a testük 'alma alakú' vagy 'körte alakú'".

 Qi professzor hangsúlyozta, hogy meg kell próbálni a hasi zsírt csökkenteni, és elérni, hogy javuljon az arány, tehát a combon legyen inkább több zsír. Hozzáfűzte, kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy megállapítsák, milyen különleges étrenddel vagy testedzéssel lehet ezt elérni.
"A jövőbeni kutatások annak feltárására, hogy a testzsír eloszlása hogyan járul hozzá ezekhez a betegségekhez, fontos új módszereket tárhat fel a szívinfarktusnak és a stroke-nak a megelőzésére és kezelésére" - mondta el Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány társigazgatója.

„Neked egy óra, három embernek az élet”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.01. 16:37

Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Nyáron még a szokásosnál is nehezebb a vérellátás, ugyanis a rendszeres véradók közül is sokan elutaznak, pedig ilyenkor is naponta 1600-1800 önkéntesre lenne szükség.
Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a „Neked egy óra, három embernek az élet” elnevezésű nyári kampány, amelyet a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat indított. Bár sokan szabadságon vannak, elutaznak, pedig a megfelelő vérellátáshoz ilyenkor is naponta 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség. Vért adni számos helyszínen, az EFOTTon, a Művészetek Völgyében, de a FEZEN-en is lehet. Az önkéntesek ha a köszönőkártyájukon lévő kódot feltöltik a nyári kampány weboldalára, értékes ajándékokat is nyerhetnek.
Tavaly több mint 15 ezer véradóeseményen közel 390 ezren adtak vért, sokan életükben először. A megyék közül Pest megye volt a legaktívabb - derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat közleményéből. Vért az adhat, aki 18-65 év között van, 50 kilónál nehezebb. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.  
A pontos véradóhelyszíneket és időpontokat itt és itt, valamint a Magyar Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobilalkalmazásán is meg lehet nézni.

Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új eljárása

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.30. 16:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A személyre szabott előrejelzést modern képalkotó technikák és véralapú biomarkerek együttes alkalmazásával érnék el.
Előre jelezheti a szívinfarktust egy magyar kutatócsoport új rizikóbecslő orvosi eljárása – mondta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatóorvosa az M1 vasárnapi műsorában. Maurovich-Horvat Pál kutatóorvos közölte: a személyre szabott előrejelzést modern képalkotó technikák és véralapú biomarkerek együttes alkalmazásával kívánják elérni. Elmondta, hogy a betegek nagy többsége esetében a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál jelenti az első tünetét annak, hogy valami nincs rendben a koszorúerekkel. Ezek a betegek, mielőtt elszenvedik első infarktusukat, nagyon gyakran panaszmentesek és nem fordulnak orvoshoz. A Lendület program által támogatott kutatás során kialakított eljárással képalkotó rendszerek és laborvizsgálat eredményeinek kombinálásával kapnak egy százalékos eredményt. Ezzel a jelenleginél pontosabban előrejelezhető, milyen valószínűséggel kap infarktust a páciens – tette hozzá.