Jogerősen 220 óra közmunkára ítélték Gulyás Mártont a Sándor-palota összefestékezéséért

Publikálás dátuma
2019.07.02. 16:22

Fotó: Népszava
Másodfokon enyhítettek büntetésükön, időmúlásra hivatkozva.
Kedden jogerős ítéletet hozott a Fővárosi Törvényszék, Gulyás Márton aktivistát 220, társát, Varga Gergőt 80 óra közmunkára ítélték, amiért 2017-ben egy tüntetésen festékkel dobták meg Áder János köztársasági elnök rezidenciáját, a Sándor-palotát. A 168 Órának Varga ügyvédje, Nehéz-Posony Kata az ítélettel kapcsolatban azt mondta: nincs meglepve, a hazai bíróságok ugyanis véleménynyilvánítási ügyekben „megúszósan” szoktak reagálni, úgy hoznak döntést, hogy ne kelljen vizsgálni az alapjogi kérdéseket. A Fővárosi Törvényszék sajtóközleményéből kiderül: „Az elsőfokú tárgyaláson az ügyészség csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével, valamint társtettesként, műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével vádolta meg a két férfit, akik korábban a Köztársasági Elnöki Hivatal székhelyéül szolgáló Sándor-palota épületéhez dobtak két flakon festéket, ezzel beszennyezve azt.” A Budai Központi Kerületi Bíróság április 13-án bíróság elé állítás során tartott tárgyaláson bűnösnek mondta ki a két vádlottat, ezért Gulyás Mártonnal szemben megszüntette a korábban, más eljárásban alkalmazott próbára bocsátást és halmazati büntetésül 300 óra, míg Varga Gergőt szintén halmazati büntetésül 200 óra közérdekű munkára ítélte.
Az ügy a vádlotti és ügyészi fellebbezések okán másodfokon a Fővárosi Törvényszéken 2019. július 2-án zárult le. A Fővárosi Törvényszék másodfokú tanácsa – egyetértve az elsőfokon eljáró bírósággal – mindkettőjüket bűnösnek mondta ki garázdaság és rongálás bűntettében, büntetésüket azonban enyhítette a jelentős időmúlásra és a II. rendű vádlott büntetlen előéletére tekintettel. Így az I. rendű vádlottat 220 óra, míg a II. rendű vádlottat 80 óra közmunka teljesítésére, valamint egyetemlegesen 618 220 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet jogerős.
AZ Állami Számvevőszéknél is festékezett
Szerző
Témák
Gulyás Márton

Távozik az uniós ügyekért felelős államtitkár és a helyettese is

Publikálás dátuma
2019.07.02. 15:28
Takács Szabolcs
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Alighogy kiderült, az Igazságügyi Minisztériumhoz kerülnek az európai uniós ügyek, máris jelentős személyi változások történtek.
Távozik posztjáról Takács Szabolcs, az európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár valamint helyettese, Schmitt Pál Péter is – értesült több egymástól független forrásból a Népszava. Mint megírtuk, Varga Judit váltja a Fidesz EP-listavezetőjeként az Európai Bizottságba készülő Trócsányi László igazságügyi minisztert. Varga eddig a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára volt eddig. Az uniós államtitkárságot korábban ketté választották és így Varga Judit mellett az „európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkárként” Takács Szabolcs is EU-s ügyekkel foglalkozott, helyettese Schmitt Pál Péter volt. (Ezen kívül korábban a Külügyminisztériumban is volt még egy EU-s ügyekért felelős államtitkárság.) Amikor kiderült, hogy Varga váltja Trócsányit, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár bejelentette azt is: „A jövőben a Varga Judit vezette igazságügyi tárcához tartoznak a kormányon belül az európai uniós ügyek is.”  Arról egyelőre nincs információnk, hogy Takács Szabolcs és Schmitt Pál Péter önként távozott-e, vagy menesztették őket. Utóbbit látszik viszont alátámasztani, hogy információink szerint már azelőtt jelentős szervezeti és személyi átalakításokat jelentettek be a szakterületen, hogy kiderült volna, Varga lesz a miniszter és tárcája alá szervezik az uniós államtitkárságot. Takács Szabolcs az egyik legtekintélyesebb uniós ügyekkel foglalkozó szakértő volt a kormányzati apparátusban, aki sokat tett azért, hogy kiegyensúlyozott legyen a viszony az EU vezető politikusai és intézményei valamint a kormány között a sorozatos budapesti unió-ellenes kormányzati kampányok ellenére is. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a tavalyi választások után már szeretett volna ismét diplomáciai szolgálatot vállalni – korábban már dolgozott nagykövetségen –, de Orbán Viktor meg akarta tartani posztján. Egyelőre nem ismert, a két távozó vezető marad-e a kormányzati apparátusban.
Frissítve: 2019.07.02. 18:01

Polt Péter felesége közös megegyezéssel távozik a Magyar Nemzeti Banktól

Publikálás dátuma
2019.07.02. 14:46

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Polt-Palásthy Marianna jelenleg a felmondási idejét tölti.
A hvg.hu hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői fizetéseit böngészte, eközben tűnt fel, hogy az ügyvezető igazgatók között már nem szerepel Polt Péter feleségének a neve. A portál megkereste az MNB-t azzal kapcsolatban, mi az oka annak, hogy Polt-Palásthy Marianna nevét nem találni az oldalukon. A jegybank kommunikációs igazgatósága közölte:
„a személyügyekért felelős ügyvezetői irányítási szint a jelenleg hatályos SZMSZ alapján megszűnt, így Polt-Palásthy Marianna jelenleg a felmondási idejét tölti.”

További kérdésünkre, hogy akkor ezek szerint a továbbiakban nem fog az MNB-nél dolgozni, azt közölték:
„Polt-Palásthy Marianna munkaviszonya közös megegyezéssel megszüntetésre kerül”.

Szerző
Témák
Polt Péter MNB