Kérdéses Szalai jövője

Publikálás dátuma
2019.07.02. 16:42

Fotó: Anke Waelischmiller/SVEN SIMON / Picture-Alliance/AFP
Egy évvel automatikusan meghosszabbították a magyar válogatott Szalai Ádám szerződését a német labdarúgó Bundesligában szereplő Hoffenheimnél, az ugyanakkor még nem biztos, hogy a támadó a sinsheimi csapatban játszik majd az augusztusban induló szezonban.
A kicker.de szaklapnak Alexander Rosen, a Hoffenheim sportigazgatója kedden azt mondta, a megállapodás automatikus meghosszabbítása a pályára lépések számától függött, és mivel a feltétel teljesült, a 31 éves csatár maradt a klubnál.
A Kicker szerint Szalait nagyon megbecsülik az előző szezonban kilencedik egyesületnél, a szerződésének meghosszabbítása ugyanakkor nem jelenti azt, hogy biztosan a Hoffenheimnél is marad. Az előző idényben támadó poszton a brazil Joelinton, az algériai Ishak Belfodil, valamint a világbajnoki ezüstérmes horvát Andrej Kramaric is több lehetőséghez jutott, mint Szalai. Julian Nagelsmann akkori vezetőedző viszont azóta már az RB Leipziget – a szintén válogatott Gulácsi Péter és Willi Orbán csapatát – irányítja, az új tréner, Alfred Schreuder pedig csak most kezdte meg a munkát a Hoffenheimnél.
„Ádám egy érett futballista, aki természetesen gondol a jövőjére is”

– nyilatkozta Alexander Rosen.

Hangsúlyozta, hogy Szalai a több játéklehetőség reményében sem fog elfogadni bármilyen ajánlatot.
A magyar válogatott csatár 2014 nyara óta játszik a Hoffenheimben, amelynek színeiben 94 mérkőzésen 22 gólnál jár.
Szerző

Copa: horpaszt a háló

Publikálás dátuma
2019.07.02. 12:30

Fotó: LUIS ACOSTA / AFP
Kevés gól, alacsony színvonalú mérkőzések jellemzik a dél-amerikai labdarúgó kontinenstornát, amely régebben szórakoztató, látványos mérkőzései miatt volt népszerű.
Copa America. Finom trükkök, pompás passzok, szuper szólók, bombagólok, és szenvedély, szenvedély, szenvedély.
Ez volt korábban.
Ma méla unalom. 
A legjobb nyolc között hét válogatott (Brazília, Chile, Kolumbia, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela) egyetlen gólt sem szerzett, három mérkőzés is a 0-0-t követő tizenegyes-párbajba torkollt. A negyeddöntőben kizárólag a felnőtt futballtornán több mint negyedszázada nyeretlen argentinok zörgették meg a hálót. Kétszer is. De ők sem lehetnek különösebben büszkék, mert Agüero darabokra törte a labdát, mielőtt a szörnyű kísérletet gólpasszá javító Lautaro Martinez a kapuba sarkazott, majd Agüero újabb lehangoló „lövését” Farinez venezuelai kapus két tenyérrel maga elé akarta paskolni, ám az arra járó Lo Celsót lepte meg a lasztival...
Így lesz keddről szerdára virradóra brazil–argentin találkozó az elődöntőben. Megértem, ha idehaza nem sokan maradnak fenn, hogy hajnali fél háromkor megnézzék a mérkőzést. A Copa 2019-es, hálószaggató helyett hálótermi kiadásának este kilenckor kezdődő meccsein is elszundított mindenki, sőt sokan már legkésőbb negyed tízkor húzták a lóbőrt... 
A házigazda brazilok eddigi négy meccse közül kettő zárult gól nélküli döntetlennel. A középcsatárnak kinevezett Firmino legutóbbi teljesítményét 2-essel honorálta a Gazeta Esportiva című brazil újság. (A legmagasabb osztályzat a 10-es, 1-est a kiállított játékosok kapnak.) A helyzet azonban még ennél is rosszabb. Ha azt nézzük, hogy a brazil centerek körében a fenomén Ronaldo az etalon, akkor ez a Firmino legföljebb mínusz 8-asra kalkulálható. S ugyancsak messze mínuszban marad Altafinivel, Vavával vagy Romarióval szemben.) A brazil futballból hovatovább kiveszett minden, ami eredeti brazil, jóllehet Tite szövetségi kapitány irányításával elsöprő a mérleg: 40 mérkőzés, 31 győzelem, 7 döntetlen, 2 vereség, 88-10-es gólkülönbség. A keret értékét – a sérült Neymar nélkül – 970 millió euróra tartják. Lefegyverző adatok, csakhogy a támadójáték két fillért nem ér. Amikor Brazília legutóbb (2007-ben) elhódította a Copát, megtehette, hogy ne is nevezze Luciót, Gilberto Silvát, Kakát, Ronaldinhót. A Vagner Love-val kiálló társaság is szambázott, 6-1-re verte Chilét, majd a döntőben sima 3-0-lal intézte el az Abbondanzieri – Zanetti, Ayala, Gabriel Milito, Heinze – Veron (Lucho Gonzalez), Mascherano, Cambiasso (Aimar), Riquelme – Messi, Tevez „gálagárdával” felvonuló Argentínát...
A tömeges kiárusításért azonban már akkor is fizetni kellett, csak még nem vettük észre. A brazilok 2002-ben elnyert aranyérmével Dél-Amerika az ezredforduló után 9-8-ra vezetett Európával szemben a vb-elsőségek tekintetében. Azóta négyszer az öreg földrész képviselője aratott világbajnoki diadalt, az összesítés immár 12-9 „ide”. Ez mindenekelőtt annak a következménye, hogy 2018-ban 1210 – nem kevesebb, mint 110 csapatnyi – brazil labdarúgó szerepelt külföldön. Egy évvel korábban a brazil bajnokság átlag nézőszáma 16 418 volt, a mostani Copán a szerény látogatottsági középérték 30 181.
De hát mit nézzen a szurkoló? Még a világ jelenlegi legjobbjának tartott Lionel Messi is csak egy tizenegyesgólt jegyez a tornán. Igaz, a válogatottak vetélkedőin sohasem tündökölt. Négy vb-n összesen hat, öt Copán eddig együttvéve kilenc gólt ért el, de kettőnél többet csak egyszer, 2016-ban számlált (amikor mesterhármassal kezdett Panama ellen). Mivel az argentin átok 1993 óta tart, magától értetődik, hogy Messi a halványkék-fehér mezben még nem hódított el egyetlen trófeát sem. Talán a mostani, roppant szegényes mezőnyben sikerül. 
Bár a kiegyensúlyozottság bajnokának nem mondható Tite szakvezető nagyon készül. Miközben a hajdanán örömfutballt játszó és vidámságot árasztó brazilok jelenlegi utódai csak erőlködnek és komor tekintettel néznek a világba, a kapitány azt hangsúlyozza: játékosait – mint rendesen – szerda hajnalban is eltölti majd a nemzeti érzés. 
Szép. Csak egy cselt látnánk már, mester, egyetlen cselt...
Témák
labdarúgás

Szakvezető nélkül az U17-es vb előtt álló válogatott

Publikálás dátuma
2019.07.02. 10:00

Fotó: MLSZ
Az idei év legnagyobb magyar futballsikerét Preisinger Sándor irányításával érte el a csapat, azonban lejárt a szerződése, amit a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem újított meg.
Nincs szövetségi edzője az október 26-tól november 17-ig tartó brazíliai világbajnokságon szereplő U17-es magyar labdarúgó-válogatottnak. A nemzeti együttes a májusban az írországi Európa-bajnokságon megszerzett ötödik helyének köszönheti a vb-részvételt. Az idei év legnagyobb magyar futballsikerét Preisinger Sándor irányításával érte el a csapat, a szakvezetőnek azonban lejárt a szerződése, amit a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem újított meg. Vannak jelek, melyek arra utalnak, hogy ez nem is áll szándékában az MLSZ-nek. 
Preisinger a minden várakozást felülmúló Eb-szereplés után az NSO TV-nek azt mondta, szívesen folytatná a munkát, de ez nem rajta múlik. Lapunk az MLSZ-hez nagyon közeli forrásból úgy értesült, hogy a szakvezető kapott egy új ajánlatot, ez azonban rosszabb feltételeket tartalmazott az Eb-siker előtti megállapodásnál. Amikor a szakember időpontot kért, hogy egyeztessen a feltételekről, Vági Márton MLSZ-főtitkár azt írta neki, ő most nagyon elfoglalt. 
Szerettük volna megkérdezni a főtitkárt, milyen elfoglaltságok akadályozták meg abban, hogy tárgyaljon a trénerrel, illetve, mikor kerül sor a megbeszélésre, de írásos megkeresésünkre sem a szövetségi munkatárs, sem az MLSZ sajtóosztálya nem reagált. Kerestük Preisingert is, de ő sem válaszolt. 
Normális helyen, egészséges futballközegben egy világbajnoki részvétel kivívása után a szövetség azonnal meghosszabbítja a sikerkapitány szerződését. Vagy már eleve olyat köt, hogy a kijutás a vb-re automatikusan meghosszabbít egy ilyen megállapodást. Azt is tudjuk, hogy a magyar futballközeg sajnos nem egészséges és a normalitás sem sorolható a jellemzői közé. Kíváncsian várjuk, kit akar az MLSZ Preisinger helyére tenni az U17-es válogatott élén. 
A bizonytalan helyzet legnagyobb vesztesei azok a fiatal játékosok, akik fantasztikus bravúrt értek el. Az MLSZ sokszor hangoztatja, mennyire fontosak a fiatalok. A tettek azonban nem ezt igazolják.
Szerző