A profi sportoló is hétköznapi ember – Film a zárkózott Toni Kroosról

Publikálás dátuma
2019.07.03. 12:40
Toni Kroos
Fotó: BENJAMIN CREMEL / AFP
A Real Madrid 29 labdarúgója minden idők legeredményesebb német játékosa, a pályafutását és családját bemutató alkotás csütörtöktől látható hazájában a mozikban.
Toni Kroosnak sosem voltak botrányai, a háromgyermekes családapa csapatán belül sem tartozik a hangadók közé, pályán kívül pedig kifejezetten kerüli a nyilvánosságot. Ezért is lepte meg a közvéleményt, hogy a futballista hozzájárult egy olyan kétórás dokumentumfilm elkészítéséhez, amelynek ő a főszereplője. A címen nem gondolkoztak sokat a készítők, ez lett: Kroos.
„A kettő nem zárja ki egymást, továbbra sem akarok és fogok a lapok címoldalain szerepelni – mondta a futballista a német RTL televíziónak adott interjújában. – Büszke vagyok arra, hogy akadnak, akik elég érdekesnek találják az eddigi utam egy film elkészítéséhez. Két éve kaptam a felkérést, a feleségemmel egyeztettem, majd igent mondtam, másfél évig tartott a forgatás, eleinte furcsa volt, hogy szinte mindenhova elkísér egy stáb, de aztán megszoktam.”
Bemutatják a filmben a játékos madridi otthonát, lehet látni őt, ahogy ötéves kisfiával futballozik a kertben az elkerített műfüves pályán, illetve, amikor óvodába viszi a gyermekét. A játékos fontosnak tartja, hogy ne skatulyázzák be csak labdarúgónak. 
„Azt gondolom, nem baj, ha az emberek látják, hogy a profi sportoló is hétköznapi átlagember, annyi a különbség, hogy minket többet lehet látni a televízióban, de a minden napok nálunk is úgy zajlanak, mint máshol – hangsúlyozta Kroos. – Ugyanolyan munkavállaló és édesapa vagyok, mint bárki más, számomra is a család a legfontosabb. Egy-egy elveszített mérkőzés sosem okoz akkora fájdalmat, mintha valamelyik gyermekemnek valami baja van. Ha hazaérek, otthon mindig szeretet vár és ez számít igazán.”
A középpályás a filmben azt is elárulja, hogy édesapjával nem tudott olyan viszonyt kialakítani, mint más gyermekek, és mindent elkövet azért, a saját gyermekei és közötte alakuljon ki olyan szoros kötődés, ami szerinte normális. 
„Édesapám a mai napig labdarúgóedző, szakemberként hamar észrevette, hogy a testvéremmel (Felix Kroos, a német élvonalban újonc Union Berlin játékosa – a szerk.) tehetségesek vagyunk és levitt a klubhoz, ahol dolgozott – idézi fel a kezdeteket Toni Kroos. – A tréningeken szigorúbb volt velünk, mint a többiekkel. Otthon is sokat beszéltünk a futballról, azt akarta, hogy sikeres játékosok legyünk. Nagyon hálás vagyok neki, hogy ez sikerült, ennek viszont ára volt. Erősebb volt közöttünk az edző-játékos, mint az édesapa-gyermek viszony. A mai napig tisztelem, szeretem, felnézek rá, de inkább látom benne a kiváló edzőt, mint az édesapát.”
A játékos csapatain belül mindig csendes, visszahúzódó volt. A filmben két, Kroost tökéletesen jellemző fotó is látható: 2014-ben, amikor a német válogatott világbajnok lett, az öltözőben készült egy kép, melyen Angela Merkel kancellár, Joachim Löw szövetségi kapitány és az önfeledten ünneplő futballisták láthatók. Kroos is felfedezhető a fotó sarkában, amint az öltözőszekrénye előtt éppen kifűzi a cipőjét. A másik felvétel a Real Madrid 2018-as Bajnokok Ligája-győzelme után készült a repülőgépen: a játékosok ünnepelnek, pezsgővel locsolják egymást, Kroos a fiát az ölében tartva alszik. 
„Tudom, hogy különcnek tartanak, egyesek szerint ez arrogancia, nem gondolom, hogy magyarázkodnom kellene – hangsúlyozta a játékos. – Mindannyian másképp élünk meg eseményeket. Nagyon boldog voltam minden sikerünknél, de én ilyenkor inkább befelé örülök, jobban szeretem a gondolataimba mélyedve feldolgozni a történteket. 

A legsikeresebb német

Toni Kroos 1990. január 4-én született Greifswaldban, az egykori NDK területén. Tizenhét évesen került a Bayern München első csapatához, onnan azonban másfél évre kölcsönadták a Bayer Leverkusennek. Visszatérése után alapembere lett a müncheni együttesnek, ahonnan 2014-ben szerződött a Real Madridhoz, a hat évre aláírt szerződését idén májusban hosszabbították meg 2023-ig. A válogatottban 2010-ben mutatkozott be (eddig 92-szer lépett pályára), tagja volt a dél-afrikai vb-n ugyanebben az évben bronzérmes csapatnak. Négy évvel később világbajnok lett, a nemzeti együttes van két Európa-bajnoki bronzérme is (2012, 2016). Klubjaival (Bayern München és Real Madrid) összesen négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, négyszeres bajnok, kétszeres európai Szuperkupa-győztes, egyszeres Német Kupa-győztes. Ötször nyert klub-világbajnokságot.

Gyógyíthatatlan beteg gyermekeknek segít

A Toni Kroos Alapítvány 2015 óta két németországi gyermek hospice házat üzemeltet. „A Real Madriddal látogattunk el gyógyíthatatlan gyermekekhez, és annyira megrázó, felkavaró volt ez a találkozás, hogy eldöntöttem, a magam eszközeivel én is megpróbálok segíteni – mondta Kroos. – Erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy azoknak a szülőtársaimnak segítsek így, akik nem olyan szerencsések, mint én, hogy minden gyermekük egészséges.”

Tartalékos kerettel a vb-k árnyékában

Publikálás dátuma
2019.07.03. 11:30

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Szerdától jövő hét vasárnapig Nápoly ad otthont az egyetemista és főiskolás sportolók olimpiájának tartott Nyári Universiadénak.
A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség eredetileg Brazíliának ítélte oda a 2019-es Nyári Universiade rendezését, a dél-amerikaiak viszont gazdasági problémákra hivatkozva még 2015 januárjában visszaléptek. Végül Nápoly vállalta el, hogy 30. alkalommal helyt adjon a főiskolások és egyetemisták „olimpiájának”.
A szerdától jövő vasárnapig tartó világeseményen 160 fős magyar delegáció – köztük 105 sportoló – képviseli hazánkat. A versenyzők 34 különböző felsőoktatási intézmény – közte 21 magyarországi – hallgatói, a legtöbben a Testnevelési Egyetemet (TF) képviselik.
A magyarok összesen 12 sportágban (atlétika, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda) mérik össze tudásukat a többi nemzet versenyzőivel.
Több sportágban ugyanakkor közel sem a legerősebb versenyzők állnak majd rajthoz, lévén az úszók és a vízilabdázók világbajnoksága két hét múlva kezdődik a dél-koreai Kvangdzsuban, míg a vívók július 15-étől a budapesti vb-n lesznek érdekeltek.
„Az egyetemisták olimpiájának számító Universiadén a vb közelsége miatt magyar világklasszis úszó sajnos nem tud részt venni, ezzel valószínűleg több ország is így lesz, de a magyar úszás van olyan erős, hogy így is több éremesélyest is ki tud állítani” – utalt Sós Csaba szövetségi kapitány az egyaránt országos bajnok Szentes Bencére és György Rékára, míg a többi versenyző esetében úgy fogalmazott, a döntőbe jutás az alap elvárás.
Az eseményen négy magyar csapat vesz részt, a férfi és női vízilabda, női kosár- és röplabda. Érdekesség, hogy röplabdacsapat, az 1965-ös budapesti Universiade óta először indul.
A kétévente rendezett Universiade sportszakmai értéke alapján a Global Sports Impact ranglistájában 2017-ben a második legtöbb pontszámot kapott sporteseményt rendezték meg Tajpejben, az első a londoni atlétikai világbajnokság, a harmadik pedig a budapesti vizes világbajnokság volt.
Ami pedig már a jövőt illeti, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség a múlt héten arról döntött, megpályázza a 2025-ös Universiade megrendezését. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint akkorra minden szükséges sportlétesítmény megépül, így Magyarország alkalmas az egyik legnagyobb multisport-esemény megrendezésére is. Budapest korábban 1935-ben és 1965-ben volt házigazdája a világjátékoknak.

Legutóbb 14 magyar érem született

2017-ben az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével zárt a magyar egyetemi csapat. Hallgató sportolóink összesen tizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a tizennegyedik helyen végeztek az országok közötti ranglistán, és az 1–6. helyezettekkel együtt összességében a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös budapesti Universiade óta. A világjátékok 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek.

Szerző

Győzelemmel nyitott Fucsovics Wimbledonban

Publikálás dátuma
2019.07.02. 22:28

Fotó: GLYN KIRK / AFP
Négy játszmában nyert az osztrák Dennis Novak ellen az első fordulóban.
A világranglistán 51. magyar játékos és a rangsorban 104. osztrák ellenfele pályafutásuk során először találkoztak egymással kedden az All England Clubban: Fucsovics korábban még nem nyert főtáblás mérkőzést az év harmadik Grand Slam-tornáján, Novak viszont tavaly a harmadik fordulóig jutott. A 27 éves nyíregyházi teniszező rosszul kezdett, azonnal elveszítette adogatójátékát, és hiába jött vissza 2:4 után a szettbe, megint elbukta a szervagémjét, Novak pedig 33 perc alatt lezárta a játszmát, melyben ő 12, magyar ellenfele viszont mindössze három nyerő ütést mutatott be. A második szettben ugyan Fucsovics volt az, aki előbb tudott fogadóként játékot nyerni, előnyét azonban a következő adogatásainál el is adta úgy, hogy bréklabdánál kettőshibát vétett. Ennek ellenére is egyre magabiztosabban játszott a magyar teniszező, egyre többször fejezte be nyerő ütéssel a labdameneteket: mivel 5:4-es vezetésénél, bréklabdánál is így tett, egyenlített. A harmadik etap első négy játékából háromszor is a fogadó örülhetett, és mivel ebből a háromból kétszer Fucsovics volt a jobb, hamar 4:1 lett a javára. Nem sokkal később labdája volt az 5:1-hez - azt elrontotta -, majd 5:2-nél három szettlabdát is kihasználatlanul hagyott, ellenfele pedig vérszemet kapott és 6:5-nél adogathatott a részsikerért. Ekkor Novak keze remegett meg, háromszor is rontott adogatásaiból, Fucsovics pedig annak ellenére nyerte meg a harmadik játszmát rövidítésben, hogy ápolni kellett. A negyedik szettet a magyar teniszező sérülése ellenére is két gyors brékkel kezdte, ezt követően pedig már nem engedte vissza a mérkőzésbe ellenfelét, és nagy csatában, 2 óra 33 perc alatt továbbjutott. Fucsovicsra a 64 között – várhatóan csütörtökön – a 12. helyen kiemelt, világranglistán tizedik olasz Fabio Fognini vár.

Eredmény, férfiak, 1. forduló (a 64 közé jutásért):

Fucsovics Márton–Dennis Novak (osztrák) 3:6, 6:4, 7:6 (7-2), 6:2

Szerző