Civilekkel is tárgyalt a kongresszusi delegáció Budapesten

Publikálás dátuma
2019.07.02. 20:08

Fotó: Aurora Samperio / AFP
Az egyik találkozóra az OBH tagjai is meghívást kaptak, de nem fogadták el.
Nyolc amerikai képviselő és szenátor érkezett Budapestre, akik civil szervezetek vezetőivel, magyar parlamenti képviselőkkel és független újságírókkal találkoztak kedden az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén . A megbeszélések fő témái a jogállamiság állapota, az igazságszolgáltatás helyzete és a magyar média függetlensége voltak. Az egyik találkozóra az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tagjai is meghívást kaptak, amelyet forrásunk szerint nem fogadtak el. A Magyarországra utazó kongresszusi delegáció tagjai között demokraták és republikánusok is voltak, akik már régóta foglalkoznak a magyar demokrácia leépülésének kérdésével.
Frissítve: 2019.07.02. 21:39

Kényszerleszállást hajtott végre egy gép Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.07.02. 19:53

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Leszakadt a csomagtér ajtaja.
Közvetlenül a felszállást követően, visszafordult egy német lajstromjelű Cessna 525 CitationJet CJ1 üzleti repülőgép Ferihegyre kedden fél öt után – írja az AIRportal.hu szemtanúk beszámolója alapján. A HungaroControl a portál kérdésére megerősítette, hogy a német lajstromjelű üzleti repülőgép azért tért vissza a repülőtérre, mert leszakadt a csomagtér ajtaja. 
Szerző
Témák
Ferihegy
Frissítve: 2019.07.02. 20:00

Akadémiai dolgozók: „A sötét felhőket egyszer elfújja a szél”

Publikálás dátuma
2019.07.02. 18:55

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Több százan tüntettek kedd délután a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségéért.
Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) kedd délután tiltakozó demonstrációt tartott az MTA-székház budapesti, Széchenyi téri épülete előtt, hogy felhívják a figyelmet: a parlament keddi döntése, ami lehetőséget teremtett az Akadémia megcsonkítására, kutatóhálózatának leválasztására, bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen. A demonstráción a hőség ellenére is több százan vettek részt. A tüntetés első felében fekete lobogót húztak fel a téren álló Széchenyi-szoborra, kifejezve: 2019. június 2-a a magyar tudomány gyásznapja. Az ADF képviselői emlékeztettek, a törvény elfogadását hosszas, és végül eredménytelenül zárult tárgyalássorozat előzte meg az MTA és az ITM között, ami már indulásakor is komoly aggályokat vetett fel: tavaly júniusban a tudós társaság mindössze 54 percet kapott a javaslat véleményezésére. Az MTA vezetése több kompromisszumos megoldást is javasolt, de a kormány nemcsak hogy elutasította azokat, de az ITM még egy stratégiai dokumentumot sem tudott letenni az asztalra, amely alátámasztaná az intézetek leválasztásának szükségességét. Az MTA figyelmeztetett: az egy éve húzódó bizonytalan helyzetben több kiváló kutató elhagyta az országot.
A tüntetésen rámutattak arra is, hogy az MTA megcsonkítását magára vállaló Palkovics miniszter hazudott: míg korábban azt mondta, a kormány nem akarja, hogy a kutatóintézetek leválasztásra kerüljenek, a keddi parlamenti döntés ennek épp ellenkezőjét bizonyítja. – Alaptalan optimizmussal az utolsó pillanatig hittük, hogy győzni fog a józan ész. Ez a csoda most is elmaradt – mondta Lőrincz Viktor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának kutatója. Szerinte azzal, hogy Palkovics végül „erővel”, törvényalkotással fosztja meg kutatóintézeteitől az Akadémiát, saját alkalmatlanságát bizonyította – érveivel ugyanis nem sikerült meggyőznie a tudományos közösséget az átalakítás hasznáról. A miniszter azt hangoztatta: a kutatóhálózat átszervezésére Magyarország innovációs teljesítményének javítása érdekében van szükség, az utóbbi tíz évben ugyanis az jelentősen romlott. – Mintha az elmúlt tíz évben az Akadémia kormányozta volna az országot – fogalmazott Lőrincz Viktor. Szerinte az innovációs teljesítmény javítása nem a tudósok, hanem a vállalatok feladata lenne. Úgy véli, az MTA-kutatóhálózat államosítása sokkal inkább azt a célt szolgálja, hogy a kormány rátehesse kezét a tudományos kutatások támogatását célzó uniós forrásokra, mint mondta: „az éhes falkákat most történelmi intézményeink vagyonával kell táplálni”. Hozzátette: bízik benne, hogy az MTA feletti „sötét felhőket egyszer elfújja a szél”. Addig se feledik az Akadémia jelmondatát: „Post nubila Phoebus”, vagyis „Borúra derű”.
Az akadémiai dolgozók jelezték: folytatják a harcot a független tudományért; kezdeményezni fogják az MTA rendkívüli közgyűlésének összehívását és folyamatosan tájékoztatni fogják a nemzetközi tudományos közösséget és közvéleményt. Ha Áder János államfő aláírja a törvényt, kezdeményezik az idén hazánkban megrendezésre kerülő nemzetközi tudományos konferencia, a World Science Forum lemondását is – amelynek épp Áder lenne az egyik díszvendége. Az MTA Felügyelő Testülete pedig már korábban bejelentette: a törvényjavaslat több pontja is alkotmányellenes lehet, annak országgyűlési elfogadása esetén a súlyos aggályokra tekintettel az Alkotmánybírósághoz fordulnak majd.
Szerző
Témák
MTA tüntetés