A szcientológiai egyház szóróajándékaival kedveskedtek a gyerekeknek az iskolában

Publikálás dátuma
2019.07.03. 08:15
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Az itthon veszélyes vallási mozgalomnak minősített egyház pályázati úton küldött ajándékcsomagot a szentendrei suliba.
Nincsenek szavaink arra, hogy a Barcsay Jenő Általános Iskolában gyerekeknek a Szcientológia „Egyházhoz” kötődő ajándékokat osztogatnak ajándékba pedagógusok” – írta Facebook-bejegyzésében a Társaság az Élhető Szentendréért. A történteket az iskola igazgatója is megerősítette a 168 Órának. A bejegyzés szerint közösségi tevékenységért cserébe kapták a gyerekek a fotókon látható, Út a boldogsághoz című DVD-t és könyvjelzőt. A DVD kiadója a Virágozz és Prosperálj Alapítvány.
„A szcientológusok egész szövevényes szervezeti hálózatot tartanak fenn, hogy a figyelmetlenek mindenféle jól csengő nevű alapítványokkal találkozzanak. Ugyanakkor a pedagógusoknak felelősségük van – hiszen ők nevelik (ők is) a gyerekeinket –, hogy utána menjenek az egyes szervezetek hátterének is”
- írták a posztban. A DVD-t reklámozzák az alapítvány honlapján, amely iskoláknak is szervez programokat Etikus iskola, etikus osztály program címen. A programot a pedagógusok igényelhetik ingyenesen a diákoknak. A leírás szerint az egy ésszerű útikalauz a jobb élethez, és a film bemutatja napjaink legszélesebb körben alkalmazott szabálygyűjteményének 21 szabályát. 
Létezik emellett egy Út a Boldogsághoz Alapítvány Nemzetközi Szervezete is, amely honlapja szerint a kaliforniai Glendale-ből koordinálja az ugyancsak hasonló nevű, Az út a boldogsághoz könyv globális terjesztését. A DVD-t ezen a honlapon is reklámozzák, a két honlap ugyanazt a logót tünteti fel, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány emellett azutaboldogsaghoz.hu domainnév alatt működik. A két alapítvány a szcientológia oktatási anyagát terjeszti itthon. Már egy egész tanári eszköztár épül rá, amit díjtalanul ajánlanak fel tanároknak és ifjúsági csoportok vezetőinek, mert állításuk szerint az segít megállítani a közösségeket sújtó erkölcsi romlást. Ebbe beletartozik egy tanrend, egy füzet a programról, poszterek és értékelési eszközök. Ugyanez a DVD megvásárolható a Szcientológiai Egyház magyar nyelvű oldalán, a szcientologia.org.hu-n. A filmet azzal a leírással reklámozzák, hogy az vizuális bemutatója Az út a boldogsághoz könyvnek, amely az egyházalapító L. Ron Hubbard ésszerű útikalauza a jobb élethez. A lap megkérdezte a a Barcsay Jenő Általános Iskola igazgatóját az esetről. Bilonka Judit részletes válaszában azt írta, hogy egyik pedagógusuk felfigyelt a Pályázati Figyelő portálon (pafi.hu) egy környezeti neveléshez kapcsolódó felhívásra, amelyre pályázott is, lévén, hogy ismert pályázati lehetőségekről tájékoztató felületről volt szó. A pályázathoz kapcsolódóan kitakarították az udvart 35 gyerekkel, akik 2. és 3. osztályosok voltak, 8–9 évesek, ezért kapták az ajándékcsomagot.
A csomagban egy pohár, egy kulacs és a DVD volt, megfogalmazása szerint ez utóbbi hidegen hagyta a gyerekeket. A pedagógus nem nézte meg előzetesen a DVD-t, mert látta, hogy nemzetközi díjat kapott művészfilm, az ajánló személye ismeretlen volt számára. Bilonka Judit leszögezte, hogy máskor nem osztottak az iskolában szcientológiához kapcsolódó ajándékokat, és nem szerveznek ilyen jellegű programokat sem az intézményben, arról pedig nincs tudomása, hogy kollégái közül bárki kapcsolatban állna a szervezettel. A Szcientológia Egyházat 2006-ban a Nemzetbiztonsági Hivatal veszélyes vallási mozgalomnak minősítette. Jelenleg vallási egyesületként működnek Magyarországon – két éve a Nemzeti Nyomozó Iroda tartott házkutatást fővárosi központjukban, egy személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt tartott nyomozás részeként

Reagált az alapítvány

A Virágozz és Prosperálj Alapítvány szerkesztőségünknek is eljuttatta azt a tájékoztatást, amit a cikket eredetileg közlő 168 Órának küldött. Az alapítvány céljai közé tartozik egy olyan világ létrehozása amely a becsületességen, őszinteségen és sikerességen alapul – írta Novák Antónia kuratóriumi elnök. Minden pályázó gyerek kapott ajándékcsomagot, igen sokan pedig játékot, társasjátékot, elektronikai eszközt, néhányan pedig osztálykirándulást, élménypark-belépőt, családos wellness hétvégét – folytatta. Az ajándékcsomagban volt Az Út a Boldogsághoz DVD is, ami L. Ron Hubbard utolsó, nem vallásos tartalmú írásán alapszik. Novák Antónia szerint ezen állítás igazságtartalmáról csak úgy győződhet meg valaki, ha elolvassa a könyvet, vagy végignézi a DVD-t. Az alapítvány vezetője egyebek mellett közölte: „Munkánkkal nem áll szándékunkban megváltoztatni senki világnézetét sem. Ennek is köszönhetően önkénteseink között többféle valláshoz tartozó személy, és materialista is előfordul. Ha nem így lenne, akkor nem támogatna minket munkájával református erkölcstantanár. Mi annak örülünk, ha az értékek és az etika emelésével mindenki a saját világnézetének irányában jobban megfelelhet saját közössége erkölcsi követelményeinek.”
Szerző
Frissítve: 2019.07.16. 13:50

Kiléptek, de mégse a Mi Hazánkból

Publikálás dátuma
2019.07.03. 08:05

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem léptem ki a Mi Hazánkból, a sajtóban megjelent cikkek nem fedik a valóságot. Nem hagyom cserben azt a közösséget, ahol igaz barátokra, otthonra leltem – tette ki Sikos Zsolt, a párt ajkai szervezetének elnöke a Facebook-oldalára. Azt követően közölte ezt, hogy lapunk több forrásból származó értesülése alapján arról írtunk: másokkal együtt Sikos Zsolt is elhagyta a Mi Hazánk Mozgalmat.
Mostani állítása azért meglepő, mert tudomásunk van egy e-mailről, amit Sikos Zsolt június közepén Toroczkai László pártelnöknek is elküldött. Levele tárgyaként ezt írta: „kilépés”. Ebben közölte, hogy lemond az ajkai szervezet vezetéséről, egyúttal pedig a Mi Hazánkból is távozik. Főleg személyi konfliktusokra hivatkozott. Hangsúlyozta, hogy bár nincs benne harag és gyűlölet, „annyira csalódott vagyok, mint még soha életemben”. Facebook-bejegyzése után megkerestük Sikos Zsoltot, aki kérdésünkre elmondta: az említett e-mailben valóban bejelentette, hogy elhagyja a Mi Hazánkat, de aztán megváltoztatta szándékát. Akadtak bizonyos nézetkülönbségek a párton belül, „ahogyan minden családban előfordulnak viták”. Úgy érzi, a konfliktusokat időközben sikerült megnyugtatóan rendezni. A pontos megfogalmazás tehát így szól: Sikos Zsolt előbb bejelentette távozását, majd visszavonta kilépési nyilatkozatát, és marad a Mi Hazánkban. Valami hasonló játszódhatott le a párt ceglédi elnöke, Bartha Barna esetében is. Eredetileg a hvg.hu vette észre, hogy ő is elhagyja a Mi Hazánkat. Már nem hozzáférhető Facebook-bejegyzésében ezt azzal indokolta, hogy a Mi Hazánk vezetői között sokan vannak, akik „miatt nem lehet más a párt, mint a Jobbik, amelyből kiszakadt”. Árgyelán János pártigazgató ugyanakkor annak közlését kérte lapunktól, hogy „Bartha Barna nem lépett ki a Mi Hazánk Mozgalomból”. Árgyelán korábbi tájékoztatása szerint az EP-választás óta kilenc fő távozott a Mi Hazánkból. A távozók közül a pártigazgató Ferenczi Gábor volt jobbikos parlamenti képviselőt, Devecser polgármesterét, a Mi Hazánk egyik alapítóját, valamint Orbán Imre pápai elnököt, a Veszprém megyei közgyűlés tagját és Szabó Ákos nagykátai elnököt, a Mi Hazánk ifjúsági tagozatának egyik alapítóját sorolta a „meghatározó, vezető személyiségek közé”.
Szerző

Ha ön is akarja, most ellenőrizhetik a politikusok vagyonbevallásait

Publikálás dátuma
2019.07.03. 07:51

Fotó: JULIEN WARNAND / AFP
Hiába dobta vissza korábban a Nemzeti Választási Bizottság, érvényes a vagyonnyilatkozatokról szóló kezdeményezés.
Ha az emberek tényleg ezt szeretnék, akkor most lehet ellenőrizni, mekkorát blöffölnek a politikusok a vagyonnyilatkozataikban: hitelesítette ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kezdeményezést, aminek célja, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatokat a hatósági nyilvántartásokkal – értesült a 444.hu.
A kérdést Kassai Dániel volt LMP-s politikus, XVIII. kerület önkormányzati képviselő nyújtotta be, és úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?” Az indítvány már csak a miniszterelnök vagyonosodása miatt is érdekes lehet: a híresen keveset megtakarító Orbán Viktor  2018-bab több mint egymillió forintot adományozott a Fidesznek, miközben saját bevallása szerint  993 ezer forintot tett félre - ráadásul, állítólag maga fizeti azt is, ha az OTP magánrepülőjével utazik. 
Mivel a kérdés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 9:2 arányban hitelesítette a kezdeményezést. A kérdés hitelesítésének megtagadása ellen szavazott Szalay Tamás, a testület választott tagja és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja. A felvetés nem először szerepelt az NVB előtt: 2017-ben egy magánszemély már benyújtotta, de az NVB akkor nem hitelesítette a kérdést, részben arra hivatkozva, hogy nem felel meg az egyértelműség követelményének, így például nem egyértelmű, milyen fajtájú hatósági nyilvántartásokkal kellene összevetni a vagyonnyilatkozatokat. Az NVB arra is hivatkozott akkor, hogy a kérdés olyan széles társadalmi körre írná elő az ellenőrzést, amely a választópolgárok számára a kérdés megfogalmazásából nem egyértelmű. A Kúria azonban megváltoztatta az NVB határozatát és hitelesítette a kérdést. Megkezdődött az aláírásgyűjtés is, a kezdeményező azonban a rendelkezésére álló időben összesen csak 18 aláírást gyűjtött össze.  Kassai Dániel a hitelesítetten kívül még három kérdést nyújtott be, de ezek egyikét sem hitelesítette az NVB, volt, amelyet azért, mert az alaptörvény módosítását igényelte volna, volt olyan kérdés, amely nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozott, és volt, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi kérdést érintett a kezdeményezés, amelyről viszont nem lehet népszavazást tartani. 
• az egyik kérdés a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatának nyilvánosságára vonatkozott, • egy másik pedig arra, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzést Magyarország miniszterelnöke esetében is el kelljen végezni.  • Kassai népszavazási kezdeményezést nyújtott be azért is, hogy ne épüljön atlétikai stadion a Csepel-sziget csúcsán.
Szerző