Előfizetés

Elengedték a menekülteket mentő hajó kapitányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.03. 09:11

Fotó: FEDERICO GAMBARINI / AFP
Carola Rakete a tiltás ellenére is kikötött az olasz partokon, líbiai menekülteket szállító hajójával. Szabadlábra helyezése után Salviniék egyből ki is utasították.
Szabadlábra helyezte Carola Raketét, a civilhajó Sea-Watch 3 kapitányát az illetékes olasz bíró kedd este. Matteo Salvini olasz belügyminiszter a német aktivista kiutasítását rendelte el. A szicíliai Agrigento vizsgálóbírója nem erősítette meg a szombat hajnalban őrizetbe vett Carola Rakete letartóztatását – írja az Index.
Az illetékes bíró szerint a kapitány kötelességét teljesítette. Elvetette azt is, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya ellenállást tanúsított olasz katonai hajóval szemben, ahogyan ezt korábban az ügyészség megállapította. Matteo Salvini érthetetlennek nevezte az olasz törvényeket megszegő, az olasz pénzügyőrség hajójának nekihajtó kapitány szabadon engedését. A belügyminisztérium elrendelte a német állampolgár Carola Rakete kiutasítását Olaszországból.
A Sea-Watch 3 hetekig vesztegelt Olaszország partjainál, mert Salvini még ideiglenesen sem volt hajlandó fogadni a menekültekkel teli hajót, amely végül engedély nélkül is megindult az olasz part felé. Miután kikötött, az olasz ügyészség őrizetbe vette a kapitányt, és vizsgálatot indított ellene. Egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsították, ezért akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatták volna. 
Carola Rackete
Fotó: AFP

Csekély engedményt tettek Salviniék

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.03. 09:00

Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
Kisebb vereséget szenvedett az olasz kormány az Európai Bizottsággal szemben.
Bár Giuseppe Conte kabinetjének vezető személyisége, Matteo Salvini belügyminiszter, a jobboldali radikális Liga elnöke azt közölte, nem foglalkozik Brüsszel nyomásával költségvetési kérdésekben, így nem érdekli az sem, ha a növekvő kiadások miatt nő a csődkockázat is, a kormány végül mégis úgy döntött, a költségvetési hiányt a GDP 2,4 százaléka helyett annak 2,04 százalékára tervezi. Róma ezzel el akarja kerülni, hogy az Európai Bizottság túlzottdeficit eljárást indítson vele szemben. Ennek érdekében a kabinet bizonyos intézkedéseit, így a nyugdíjreformot, befagyasztja. Csakhogy Brüsszel győzelme még nem tekinthető véglegesnek. A költségvetési hiány csökkentése ugyanis csak 2019-re vonatkozik, s nem 2020-ra, márpedig a bizottságot már nagyon érdekelnék a jövő évi számadatok. Günther Oettinger, az unió költségvetési biztosa korábban azt közölte, amennyiben Róma nem hajlandó kiadásainak csökkentésére, úgy túlzottdeficit eljárást indíthatnak vele szemben. „Majd kiderül, hogy az olasz kabinet a 2020-as költségvetés tekintetében is hajlandó lesz-e teljesíteni a bizottság elvárásait. Ha nem, akkor nem marad más választásunk, el kell indítanunk az eljárást” – hangoztatta a Rheinische Postnak. Ez esetben súlyos büntetést kellene fizetnie Olaszországnak. A 2018 júniusában hivatalba lépett olasz kabinet adócsökkentésekkel és nagyobb szociális kiadásokkal kívánja serkenteni a belső fogyasztást. Szakértők azonban figyelmeztetnek, semmi garancia sincs arra, hogy ezen intézkedésekkel elérik a fogyasztás növekedését, az azonban biztos, hogy az amúgy is tetemes adósság tovább emelkedik. Tavaly decemberben hosszas alkudozások után a kormány ígéretet tett arra az Európai Bizottságnak, hogy 2,4 százalék helyett 2,04 százalékban határozza meg a 2019-es hiányt, ezt azonban áprilisban szembemenve Brüsszellel, felülbírálták és ismét 2,4 százalékra emelték.

Ez a fideszes politikus lehet az Európai Parlament egyik alelnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.03. 07:59

Fotó: Dossmann Marc / Európai Parlament
És minden valószínűség szerint Dobrev Klára is behúzza ezt a pozíciót.
Négy jelölt szállt versenybe a kedd esti határidőig az Európai Parlament (EP) elnöki tisztségéért, közülük a legnagyobb esélyesnek David-Maria Sassoli olasz szociáldemokrata képviselő számít. Az EP-elnökről ma szavaz a parlament, írja az atv.hu. A tagállami vezetők kedd esti megállapodásuk keretében azt javasolták, hogy az EP elnökségét az ötéves ciklus első felében szociáldemokrata, utána pedig néppárti képviselő töltse be, és az Európai Néppárt nem is indított saját jelöltet, ezért mutatkozik David-Maria Sassoli megválasztására a legnagyobb esély. Az elfogadáshoz a leadott szavazatok abszolút többségére van szükség, ha ez elsőre nem jön össze, akkor újabb fordulókat tartanak.  Az elnöki poszt mellett az EP tizennégy alelnökének személyéről is dönt ma az Európai Parlament. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja Járóka Lívia Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselőt jelöli az EP egyik alelnökének - közölte Deutsch Tamás Fidesz-KDNP-s EP-képviselő a Twitter-oldalán tegnap késő este. Dobrev Klára is EP-alelnök lehet, a Demokratikus Koalíció politikusát a szociáldemokraták jelölték a tisztségre.