Vasas;

2019-07-04 10:00:00

Páratlan látványvilág Angyalföld szívében

Minden a Vasasról szól az új Illovszky Rudolf Stadionban, amelyet hivatalosan pénteken, a Dunaszerdahelyi AC elleni labdarúgó-mérkőzéssel avatnak fel a Fáy utcában.

Két „albérletben” töltött év után pénteken hivatalosan is birtokba veszi a Vasas labdarúgócsapata a 8,13 milliárd forintért felépült Illovszky Rudolf Stadiont. A létesítményen már az utolsó simításokat hajtják végre, szerdán pedig sajtóbejárás keretében az újságírók testközelről vehették szemügyre a stadion minden egyes szögletét.

„Olyan formanyelvet hoztunk be, ami nem megszokott, a művészeti megjelenítés során kiemelten foglalkoztunk a fémmel, utalva arra, hogy a klubnak vasmunkás gyökerei vannak” - jelentette ki Salát Zalán Péter, a projekt művészeti vezetője.

Az 5145 fő befogadására alkalmas stadion nem egy multifunkcionális épület - nem lesznek koncertek és hasonló rendezvények -, éppen ezért a tervezésnél az volt a legfőbb cél, hogy az új létesítmény valamennyi pontján visszaköszönjön a Vasashoz való kötődés érzése, a hagyományok tisztelete és a múlt felejthetetlen sikerei. A stadionban megtalálhatók a Vasas által nyert legnagyobb trófeák, a legendás játékosok rézkarc portréi, falra festett szurkolói anekdoták, valamint 16 nagy méretű acéltáblán a klub történetének főbb eseményei. Emellett pedig még egy unikális apa-fiú sétány is található a létesítményben.

„Az új Illovszky Stadion nem csupán egy mérkőzéshelyszín, hanem vizuális, történeti és művészeti megjelenítése annak, ami egy klubhoz való kötődést jelent” – fogalmazott Hegyi Iván kommunikációs igazgató, aki azt is elárulta, hogy a stadion hazai szektorai ikonikus Vasas-játékosok neveit (Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula, Várady Béla) viselik.

A négy vendégszektort pedig olyan egykori kiválóságról nevezték el, akik valamelyik másik nagy múltú budapesti klubban is futballoztak: Machos Ferenc a Vasas mellett a Honvédot erősítette, Plattkó Ferenc az MTK-ban, Szentmihályi Antal az Újpest-ben, Takács II József pedig Ferencvárosban is rúgta a bőrt.

A pénteki stadionavatón 16 órától ingyenes családi programokkal, a Vasas és a Magyar Öregfiúk Válogatott mérkőzésével várják az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitó 19.30 órakor kezdődik, a Dunaszerdahely elleni avatómérkőzés pedig 20.30-tól (tv: M4 Sport) veszi kezdetét.