Előfizetés

Páratlan látványvilág Angyalföld szívében

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.07.04. 10:00

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Minden a Vasasról szól az új Illovszky Rudolf Stadionban, amelyet hivatalosan pénteken, a Dunaszerdahelyi AC elleni labdarúgó-mérkőzéssel avatnak fel a Fáy utcában.
Két „albérletben” töltött év után pénteken hivatalosan is birtokba veszi a Vasas labdarúgócsapata a 8,13 milliárd forintért felépült Illovszky Rudolf Stadiont. A létesítményen már az utolsó simításokat hajtják végre, szerdán pedig sajtóbejárás keretében az újságírók testközelről vehették szemügyre a stadion minden egyes szögletét.
„Olyan formanyelvet hoztunk be, ami nem megszokott, a művészeti megjelenítés során kiemelten foglalkoztunk a fémmel, utalva arra, hogy a klubnak vasmunkás gyökerei vannak” - jelentette ki Salát Zalán Péter, a projekt művészeti vezetője.
Az 5145 fő befogadására alkalmas stadion nem egy multifunkcionális épület - nem lesznek koncertek és hasonló rendezvények -, éppen ezért a tervezésnél az volt a legfőbb cél, hogy az új létesítmény valamennyi pontján visszaköszönjön a Vasashoz való kötődés érzése, a hagyományok tisztelete és a múlt felejthetetlen sikerei. A stadionban megtalálhatók a Vasas által nyert legnagyobb trófeák, a legendás játékosok rézkarc portréi, falra festett szurkolói anekdoták, valamint 16 nagy méretű acéltáblán a klub történetének főbb eseményei. Emellett pedig még egy unikális apa-fiú sétány is található a létesítményben.
„Az új Illovszky Stadion nem csupán egy mérkőzéshelyszín, hanem vizuális, történeti és művészeti megjelenítése annak, ami egy klubhoz való kötődést jelent” – fogalmazott Hegyi Iván kommunikációs igazgató, aki azt is elárulta, hogy a stadion hazai szektorai ikonikus Vasas-játékosok neveit (Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula, Várady Béla) viselik.
A négy vendégszektort pedig olyan egykori kiválóságról nevezték el, akik valamelyik másik nagy múltú budapesti klubban is futballoztak: Machos Ferenc a Vasas mellett a Honvédot erősítette, Plattkó Ferenc az MTK-ban, Szentmihályi Antal az Újpest-ben, Takács II József pedig Ferencvárosban is rúgta a bőrt.
A pénteki stadionavatón 16 órától ingyenes családi programokkal, a Vasas és a Magyar Öregfiúk Válogatott mérkőzésével várják az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitó 19.30 órakor kezdődik, a Dunaszerdahely elleni avatómérkőzés pedig 20.30-tól (tv: M4 Sport) veszi kezdetét.

Domonyai: a bajnoki cím a cél

A sajtóbejárás végeztével Domonyai László a Vasas FC klubigazgatója arról beszélt, azzal a céllal vágnak neki a 2019/20-as idénynek, hogy megnyerjék a bajnokságot, és visszajussanak az NB I-be. Mindezt úgy tennék, hogy tovább haladnak azon az úton, amelyre tavaly rátértek, azaz fiatal magyar játékosokkal. Domonyai hangsúlyozta, a Kubala Akadémiával megerősített kapcsolatnak köszönhetően a csapat átlagéletkora a legalacsonyabb volt az elmúlt idényben.

Copa America – A címvédő legyőzésével döntőbe jutott Peru

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.04. 06:50

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
A finálét magyar idő szerint vasárnap 22 órától rendezik Rio de Janeiróban.
A perui válogatott legyőzte a címvédő chilei csapatot a labdarúgó Copa America szerdai második elődöntőjében, Porto Alegrében. A döntőt magyar idő szerint vasárnap 22 órától rendezik Rio de Janeiróban. A harmadik helyért közép-európai idő szerint szombaton 21 órakor lépnek pályára Sao Paulóban.

Copa America, elődöntő:

Peru-Chile 3-0 (2-0) Kedden játszották: Brazília-Argentína 2-0 (1-0)

Babosék továbbjutottak Wimbledonban

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.03. 14:08

Fotó: GLYN KIRK / AFP
Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic duója bejutott a második fordulóba, a legjobb 32 közé a wimbledoni teniszbajnokság női páros versenyében.
Az első helyen kiemelt kettőst a vártnál nagyon küzdelemre késztette az amerikai Jessica Pegula és Maria Sanchez, a csata három szettben, 1 óra 46 perc alatt dőlt csak el, de végül érvényesült a papírforma.  
A magyar, francia duó tavaly a legjobb nyolc között búcsúzott a füvespályás londoni tornán. A női párosban kétszeres Grand Slam-győztes Babos Tímea Wimbledonban eddig kétszer döntőzhetett ebben a számban, de 2014-ben (Mladenoviccsal), majd 2016-ban (a kazah Jaroszlava Svedovával) is alulmaradt. 

Eredmény: női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.)-Jessica Pegula, Maria Sanchez (amerikai) 6:4, 3:6, 6:2