Előfizetés

A nagyvárosokban ellenzéki összefogással gyűrhető le a Fidesz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.03. 14:34
Az idei EP-választáson a nagyvárosokban szerepelt viszonylag gyengébben a Fidesz
Fotó: Népszava
Ha egy ember mögé áll be az helyi ellenzék, akkor több megyei jogú városban is tényleg van esély a kormánypárti jelölt legyőzésére.
Az idei EP-választáson a nagyvárosokban szerepelt viszonylag gyengébben a Fidesz. A közös téli politikai akciók után ez is katalizálhatta az ellenzéki egyeztetéseket, amelyek eredményéről most elég sűrűn érkeznek hírek.  A 23 megyei jogú város kétharmadában van már megállapodás a parlamenti ellenzéki pártok között arról, hogy közös polgármesterjelöltet indítanak. Van, ahol a jelöltet is bemutatták már, van, ahol csak a megegyezést tényét jelentették be. 
Ilyen ellenzéki együttműködés korábban soha nem volt, ami messze nem jelenti azt, hogy ezekben a városokban nyerni is fognak. De az biztos, hogy az ellenzéknek sokkal jobb esélyei vannak a vidéki nagyvárosokban, mint 2014-ben, amikor a 23 megyei jogú városban mindössze három, nem fideszes polgármester nyert: Békéscsabán Szarvas Péter (független), Szegeden Botka László, Salgótarjánban pedig Dóra Ottó – írja a 444.hu. A hírportál szerint úgy néz ki, hogy a nagyobb városok zömében valóban arra egyszerűsödik a helyzet, hogy lesz egy fideszes jelölt, vele szemben pedig a parlamenti ellenzék által támogatott közös jelölt, miközben szokás szerint lesznek olyanok, akik zavarórepüléseket végeznek.  Egy, ennyire leegyszerűsödött helyzetben a szegedi Botka Lászlónak és a salgótarjáni Fekete Zsoltnak még nagyobb esélye van nyerni, hiszen ők még ellenzéki konkurenciával húzták be az előző választást. Szegeden a Fidesz mindenesetre elég kétségbeesettnek tűnik, saját politikus híján még egy NER-milliárdos "független" jelöltet is megtámogatnak.  Márki-Zay mögött 2018-ban már megvolt az ellenzéki egység, ott az a kérdés, hogy a Fidesz bosszúhadjárata beérik-e őszre, illetve Márki-Zay mennyire győzte meg a korábban a Fideszt nagy többséggel támogató helyieket eddigi tevékenységével. 
Ugyanakkor több olyan város van, ami hagyományosan erős fideszes bástya. Tavasszal az EP-választáson 50 százalék felett volt a Fideszre szavazók száma Sopronban, Zalaegerszegen, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen, Szekszárdon és Kecskeméten. Ennek ellenére Szombathely különös kísérleti terep lesz. A Fidesz támogatottsága magas, miközben a párt helyi emberei gyengék. A város közgyűlésében a kormánypárt februárban el is veszítette a többséget. A helyi Fideszt ejtette a pártközpont, az eddigi polgármester, Puskás Tivadar nem is kap újabb esélyt, helyette Balázsy Péter megyei jegyző lesz a kormánypárti jelölt. Vele szemben teljes ellenzéki összefogás lesz, a polgármester-jelölt az MSZP-s Nemény András.  És van számos város, amit a Fidesz azért tudott bevenni öt évvel ezelőtt, mert hármas versenyfutás volt még a kormánypárt, az MSZP és a Jobbik között. Ilyen Pécs, ahol 2014-ben Páva Zsolt 39,28 százalékkal győzőtt. A 2018-as országgyűlési választáson viszont a független, de a baloldali pártok által támogatott Mellár Tamás már úgy is le tudta győzni a fideszes Csizi Pétert, hogy indult jobbikos, LMP-s és momentumos jelölt is. Most lesz közös ellenzéki polgármester-jelölt Péterffy Attila személyében, akit sokáig egyébként Mellár nem támogatott, de végül ő is beállt mögé. A Fidesz nem is indítja Páva Zsolt eddigi polgármestert, helyette a vízilabdás olimpiai bajnok, Vári Attila lesz a kormánypárt jelöltje. Az EP-választáson a Fidesz itt 42,75 százalékot kapott, messze átlag alatt.  A hírportál részletes, közös jelölteket és lehetséges esélyeket bemutató cikkét ide kattintva olvashatják el.

Németh Szilárd díjazottakat méltatott, majd ránk csapta a telefont

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.03. 13:47

Fotó: Népszava
A honvédelmi államtitkár gratulált a radikális szervezet bebörtönzött aktivistáinak, de erről lapunknak már nem akart beszélni.
Hárman kapták meg szerdán a Vasvári Pálról, a Rákóczi-szabadcsapat vezéréről elnevezett oklevelet a Hadtörténeti Múzeumban, az eseményen pedig Németh Szilárd honvédelmi államtitkár is beszédet mondott. Közülük két név a székelyföldi terrorvádból ismerős lehet: plakettet kapott ugyanis Hatvannégy Vármegye két kézdivásárhelyi aktivistája, Beke István és Szőcs Zoltán, akiket koholtnak tűnő vádak – terrorcselekmény előkészülete – alapján öt év börtönre ítéltek. 
 Felhívtuk fel telefonon Németh Szilárdot – tudni szerettük volna, hogy tényleg ők a díjazottak: a Népszava név hallatán a fideszes politikus megdöbbenten visszakérdezett, mint aki rosszul hall, majd azt mondta, hogy keressük a plakettet kiadó polgári egyesületet, és lecsapta a telefont. Az MTI tudósításából kiderült, hogy nem tévedtünk:  valóban a két székelyföldi fiatal kapta megosztva az elismerést. A nevükben a díjat az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán vette át, aki hangsúlyozta, hogy ártatlanul ítélték el a két fiatalt, akik ma is kiállnak a magyarság ügyéért. 
 A harmadik díjazott Kovács Vilmos, a ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. Róla az úzvölgyi konfliktus kapcsán hallhattunk a napokban: a Magyar Nemzet írta meg, hogy Kovács részt vett az úzvölgyi katonatemető állapotának rendezéséről szóló bukaresti tárgyalásokon, és a temetőben nemrég felállított betonkeresztek alatti terület feltárását javasolta. A növekvő diplomáciai feszültséget jól mutatja, hogy a megbeszélések után a román védelmi tárca ferdítéssel, félretájékoztatással gyanúsította meg a magyar ezredest. 
Az államközi konfliktust vélhetően a mostani díjátadó sem enyhíti majd, tekintettel arra a történelmi tényre, hogy
Vasvári Pál őrnagy a lázadó román felkelőkkel vívott csatában esett el négyszáz társával együtt Kalotaszeg határában, éppen 170 éve.

Az indulatok gerjesztésében persze a román kormánypártok sem maradnak adósak, hiszen nemrég derült ki, hogy két szenátoruk helyi ünneppé, a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítatná június 4-ét.

A Fidesz politikusa úgy akar fontos posztot az Európai Parlamentben, hogy hallgat pártjáról és magyarságáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.03. 12:20

Fotó: Geneviève Engel / Európai Parlament
Az MSZP politikusa cikiséget orront a háttérben.
Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője nem először jelentkezik az Európai Parlament egyik alelnöki posztjára, legutóbb két éve is kandidált a tisztségre; sikerrel - írja Facebook-posztjában a szocialista Ujhelyi István. A honi kormánypárt politikusa a szokásoknak megfelelően akkor is és most is körlevélben kampányolt maga mellett az EP-képviselők körében, bemutatva eredményeit, eddigi munkáját. Azonban - figyelmeztet az MSZP brüsszeli képviselője - ahogy 2017-ben, úgy most is kifelejtett két dolgot a leveléből: hogy magyar és hogy a Fidesz politikusa. Ujhelyi szerint ebből két következtetés adódik: vagy ennyire ciki fideszesnek lenni, vagy ezzel akarják eltitkolni az “önkéntes felfüggesztésüket” Néppártban.