Tűzveszély az Alföldön - 5 megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.07.03. 17:41
A mátészalkai tüzet sikerült eloltani
Fotó: Levadászva.hu
Eközben egy 3000 négyzetméteres, gázpalackokkal teli csarnokot kellett eloltani a tűzoltóknak Mátészalkán, az eset miatt tíz lakóházat is kiürítettek.
Az elmúlt forró és száraz napok csontszárazra aszalták az alföldi erdőkben az avart, figyelmeztet a Nébih. Emiatt, a fokozott erdőtűz kockázat miatt az alábbi megyékben lép életbe a tűzgyújtási tilalom:
  • Bács-Kiskun;
  • Békés;
  • Csongrád;
  • Hajdú-Bihar; és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg.
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők, de a Nébih egy interaktív térképet is közzétett, amin akárki ellenőrizheti lakóhelyét, vagy kirándulásának célját.

3000 négyzetméteres csarnok lángolt Mátészalkán

Egy háromezer négyzetméteres csarnoképület égett teljes terjedelmében szerda délután Mátészalkán, írja a katasztrófavédelem. Az épületben hatan voltak, ők épségben kijutottak. Egy nagyméretű tartályban cseppfolyós oxigén, 15 másikban pedig gáz volt a csarnokban és mellette, ezeket visszahűtötték az idő közben kiérkező tűzoltók. Több mint tíz egység, több oldalról folyamatosan dolgozott a lángok oltásán, miközben az épület teteje a hőhatástól omladozni kezdett. A közelben tíz lakóházból tizenöt embert menekítettek ki az oltás idejére.
Győrben eközben mintegy harminc köbméter hulladék kapott lángra egy nyitott tárolóban.

Szerző

A kiugrott LMP-s is indulhat a VII. kerületben, ahol már van egy közös jelölt

Publikálás dátuma
2019.07.03. 15:25

Fotó: Facebook
Moldován László már próbálkozott Erzsébetvárosban.
Hiába lépett ki június közepén az LMP-ből Moldován László, függetlenként elindulhat polgármester-jelöltként a VII. kerületben – értesült a Népszava. Az LMP volt budapesti elnöke és etikai bizottságának vezetője lapunknak talányosan csak annyit mondott, hogy még nem tudja elindul-e, ugyanakkor több Facebook-csoportban megosztotta hét oldalas, erzsébetvárosi programját. Moldován kérdésünkre leszögezte, finoman szólva sincs kibékülve az ellenzék VII. kerületi jelöltjével, a DK-s Niedermüller Péterrel. Moldován egyébként már 2014-ben is próbálkozott Erzsébetvárosban. Legutóbb tavaly áprilisban – amikor az LMP több politikusa visszalépett az esélyesebb ellenzéki jelölt javára – is indult, de csak háromezer szavazatot kapott. Ez nem veszélyeztette a több mint húszezer vokssal záró DK-s Oláh Lajos sikerét, sőt Moldován előtt végzett a fideszes Bajkai István és a jobbikos Stummer János is. Az LMP volt politikusa a májusi, uniós voksolás után mondott le a a párt fővárosi szervezetének irányításáról, júniusban pedig egyebek mellett azzal indokolta kilépését, hogy szerinte ugyanott tart az ország, mint tíz éve. - Gyurcsány vagy Orbán, a fideszes és a DK-s plusz szocialista pártelit uralja a politikát - írta.
Szerző
Frissítve: 2019.07.03. 15:27

Ismét téma Orbán és Trump washingtoni norvégozása

Publikálás dátuma
2019.07.03. 15:00

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A Direkt 36. egészítette ki a Népszava korábbi információit a két vezető tárgyalásairól a Norvég Alappal kapcsolatban.
Még májusban írtuk meg, hogy Orbán Viktor washingtoni útja után David B. Cornstein zárt körű beszélgetésen tájékoztatta európai uniós és NATO-tagállamok diplomatáit a megbeszélésekről, melyeken egyébként a nagykövet maga is részt vett. Cornstein szerint Orbán Viktor arra kérte Donald Trump amerikai elnököt, hogy járjon közben a norvég kormánynál a Norvég Civil Alappal kapcsolatos viták ügyében. Norvégia ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy az alap pénzeit egy független szervezet ossza el, a magyar kormány viszont magának akarja a döntés jogát. Az ügy miatt áll egyelőre egy norvég-amerikai kooperációban készülő légvédelmi rakétarendszer beszerzése is. A Direkt 36 most azt írta, Trump elhárította Orbán kérését, ezt utólag Cornstein is megerősítette azzal, hogy a már említett találkozón azt mondta: szerinte az amerikai elnök semmit nem lép majd az ügyben. Olav Berstad budapesti norvég nagykövet a Direkt36 megkeresésére közölte, “tudomásunk van róla, hogy Magyarország felhozta az ügyet amerikai tisztviselőknek”. A nagykövet szerint elfogadhatatlanok a két ügy összekapcsolására tett kísérleteket, a Norvég Alapról szóló megállapodásnak ugyanis semmi köze a védelmi eszközök vásárlásához.  
Frissítve: 2019.07.03. 15:41