Előfizetés

Dobrev Klárát és Járóka Líviát is az EP alelnökévé választották

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.03. 19:14
Európai Parlament - illusztráció
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Dobrevet 402 képviselő szavazta meg, Járóka 349 voksot kapott.
Megválasztották az Európai Parlament (EP) alelnökének a DK-s Dobrev Klárát és a fideszes Járóka Líviát is szerda délután.
A szociáldemokrata frakció által jelölt Dobrev Klárát 402 képviselő szavazta meg. Járóka Líviát, aki már 2017 novembere óta alelnök, és akit ismét az Európai Néppárt jelölt a posztra, 349 szavazattal választották újra a strasbourgi plenáris ülésen. Mindkettejük jelöltségét már az első szavazási fordulóban jóváhagyta a testület.
Az elnöki poszt mellett az EP tizennégy alelnökének személyéről is most dönt az Európai Parlament. Elnöknek a várakozásoknak megfelelően a szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta az EP. A tagállami vezetők kedd esti megállapodásuk keretében azt javasolták, hogy az EP elnökségét az ötéves ciklus első felében szociáldemokrata, utána pedig néppárti képviselő töltse be.

Vizsgálni fogja az MTA kutatóhálózatát roncsoló törvényt az Európai Bizottság

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.07.03. 19:02
TÜNTETÉS AZ MTA MELLETT
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Az EU kiáll a tudományos kutatások szabadságáért.
Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni az MTA kutatóintézeti hálózatának átalakításáról elfogadott magyarországi jogszabályt, és továbbra is szoros figyelemmel kíséri az állami kutatási rendszerben végbemenő változásokat — nyilatkozta lapunknak a testület szóvivője. Lucia Caudet hozzátette: a Bizottság fontosnak tartja a nyílt és versenyképes finanszírozást a szakmai kiválóság elérése, a kutatásra költött források gyakorlati hasznának növelése és a nemzeti kutatási rendszerek megerősítése érdekében. Az uniós testület leszögezi: Az európai kutatási térség fejlesztésének sarokköve a versenyképes finanszírozás és a nyílt pályázati felhívások rendszere, amelyben független szakértők testületei értékelik a projekteket átlátható kritériumok alapján. Az akadémiai szabadság, valamint a művészeti és a tudományos szabadság az EU Alapjogi Kartájának része. Az Európai Bizottság kiáll a tudományos kutatás szabadsága mellett és fellép a tudományos intézmények autonómiájért — hangsúlyozta a szóvivő.

Tűzveszély az Alföldön - 5 megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.03. 17:41
A mátészalkai tüzet sikerült eloltani
Fotó: Levadászva.hu
Eközben egy 3000 négyzetméteres, gázpalackokkal teli csarnokot kellett eloltani a tűzoltóknak Mátészalkán, az eset miatt tíz lakóházat is kiürítettek.
Az elmúlt forró és száraz napok csontszárazra aszalták az alföldi erdőkben az avart, figyelmeztet a Nébih. Emiatt, a fokozott erdőtűz kockázat miatt az alábbi megyékben lép életbe a tűzgyújtási tilalom:
  • Bács-Kiskun;
  • Békés;
  • Csongrád;
  • Hajdú-Bihar; és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg.
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők, de a Nébih egy interaktív térképet is közzétett, amin akárki ellenőrizheti lakóhelyét, vagy kirándulásának célját.

3000 négyzetméteres csarnok lángolt Mátészalkán

Egy háromezer négyzetméteres csarnoképület égett teljes terjedelmében szerda délután Mátészalkán, írja a katasztrófavédelem. Az épületben hatan voltak, ők épségben kijutottak. Egy nagyméretű tartályban cseppfolyós oxigén, 15 másikban pedig gáz volt a csarnokban és mellette, ezeket visszahűtötték az idő közben kiérkező tűzoltók. Több mint tíz egység, több oldalról folyamatosan dolgozott a lángok oltásán, miközben az épület teteje a hőhatástól omladozni kezdett. A közelben tíz lakóházból tizenöt embert menekítettek ki az oltás idejére.
Győrben eközben mintegy harminc köbméter hulladék kapott lángra egy nyitott tárolóban.