Előfizetés

Vizsgálni fogja az MTA kutatóhálózatát roncsoló törvényt az Európai Bizottság

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.07.03. 19:02
TÜNTETÉS AZ MTA MELLETT
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Az EU kiáll a tudományos kutatások szabadságáért.
Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni az MTA kutatóintézeti hálózatának átalakításáról elfogadott magyarországi jogszabályt, és továbbra is szoros figyelemmel kíséri az állami kutatási rendszerben végbemenő változásokat — nyilatkozta lapunknak a testület szóvivője. Lucia Caudet hozzátette: a Bizottság fontosnak tartja a nyílt és versenyképes finanszírozást a szakmai kiválóság elérése, a kutatásra költött források gyakorlati hasznának növelése és a nemzeti kutatási rendszerek megerősítése érdekében. Az uniós testület leszögezi: Az európai kutatási térség fejlesztésének sarokköve a versenyképes finanszírozás és a nyílt pályázati felhívások rendszere, amelyben független szakértők testületei értékelik a projekteket átlátható kritériumok alapján. Az akadémiai szabadság, valamint a művészeti és a tudományos szabadság az EU Alapjogi Kartájának része. Az Európai Bizottság kiáll a tudományos kutatás szabadsága mellett és fellép a tudományos intézmények autonómiájért — hangsúlyozta a szóvivő.

Tűzveszély az Alföldön - 5 megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.03. 17:41
A mátészalkai tüzet sikerült eloltani
Fotó: Levadászva.hu
Eközben egy 3000 négyzetméteres, gázpalackokkal teli csarnokot kellett eloltani a tűzoltóknak Mátészalkán, az eset miatt tíz lakóházat is kiürítettek.
Az elmúlt forró és száraz napok csontszárazra aszalták az alföldi erdőkben az avart, figyelmeztet a Nébih. Emiatt, a fokozott erdőtűz kockázat miatt az alábbi megyékben lép életbe a tűzgyújtási tilalom:
  • Bács-Kiskun;
  • Békés;
  • Csongrád;
  • Hajdú-Bihar; és
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg.
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők, de a Nébih egy interaktív térképet is közzétett, amin akárki ellenőrizheti lakóhelyét, vagy kirándulásának célját.

3000 négyzetméteres csarnok lángolt Mátészalkán

Egy háromezer négyzetméteres csarnoképület égett teljes terjedelmében szerda délután Mátészalkán, írja a katasztrófavédelem. Az épületben hatan voltak, ők épségben kijutottak. Egy nagyméretű tartályban cseppfolyós oxigén, 15 másikban pedig gáz volt a csarnokban és mellette, ezeket visszahűtötték az idő közben kiérkező tűzoltók. Több mint tíz egység, több oldalról folyamatosan dolgozott a lángok oltásán, miközben az épület teteje a hőhatástól omladozni kezdett. A közelben tíz lakóházból tizenöt embert menekítettek ki az oltás idejére.
Győrben eközben mintegy harminc köbméter hulladék kapott lángra egy nyitott tárolóban.

A kiugrott LMP-s is indulhat a VII. kerületben, ahol már van egy közös jelölt

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.03. 15:25

Fotó: Facebook
Moldován László már próbálkozott Erzsébetvárosban.
Hiába lépett ki június közepén az LMP-ből Moldován László, függetlenként elindulhat polgármester-jelöltként a VII. kerületben – értesült a Népszava. Az LMP volt budapesti elnöke és etikai bizottságának vezetője lapunknak talányosan csak annyit mondott, hogy még nem tudja elindul-e, ugyanakkor több Facebook-csoportban megosztotta hét oldalas, erzsébetvárosi programját. Moldován kérdésünkre leszögezte, finoman szólva sincs kibékülve az ellenzék VII. kerületi jelöltjével, a DK-s Niedermüller Péterrel. Moldován egyébként már 2014-ben is próbálkozott Erzsébetvárosban. Legutóbb tavaly áprilisban – amikor az LMP több politikusa visszalépett az esélyesebb ellenzéki jelölt javára – is indult, de csak háromezer szavazatot kapott. Ez nem veszélyeztette a több mint húszezer vokssal záró DK-s Oláh Lajos sikerét, sőt Moldován előtt végzett a fideszes Bajkai István és a jobbikos Stummer János is. Az LMP volt politikusa a májusi, uniós voksolás után mondott le a a párt fővárosi szervezetének irányításáról, júniusban pedig egyebek mellett azzal indokolta kilépését, hogy szerinte ugyanott tart az ország, mint tíz éve. - Gyurcsány vagy Orbán, a fideszes és a DK-s plusz szocialista pártelit uralja a politikát - írta.