Százmillió dolláros segélyt ad a két lezuhant 737 MAX után a Boeing

Publikálás dátuma
2019.07.04. 06:34
Illusztráció
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Az összeget éveken keresztül, több részletben folyósítják majd.
A Boeing amerikai repülőgépgyár 100 millió dolláros segélyt ajánlott fel szerdán az általa gyártott, 737 MAX 8 típusú gépekkel tavaly októberben és idén márciusban lezuhant áldozatok családjainak. A chicagói székhelyű óriásvállalat közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy az összeggel – amelyet éveken keresztül, több részletben folyósítanak majd – az áldozatok családtagjainak és az érintett közösségeknek kívánnak segíteni. Az összegeket részben a napi kiadások enyhítésére, részben az érintett közösségek gazdasági fejlesztésére szánják.
„Mi, a Boeingnál végtelenül sajnáljuk a két balesetben tragikusan elveszített életeket, és ez a veszteség az elkövetkező években is elnehezíti szívünket és elménket”

– fogalmazott közleményében Dennis Muilenburg, a repülőgépgyár elnök-vezérigazgatója.

További részleteket nem közölt a felajánlott segélyekről. A Boeing ellen jelenleg több mint egytucatnyi per van folyamatban a két baleset miatt. Az indonéziai Lion Air légitársaság repülőgépével tavaly októberben az indonéz partoknál lezuhant utasok családtagjai közvetítő révén próbáltak megegyezni, és amerikai sajtójelentések szerint írásban meg is egyeztek a kártérítésről. Az Ethiopian Airlines idén márciusban Addisz-Abeba közelében lezuhant utasainak családtagjai szintén perelnek. Az eddigi vizsgálatok azt állapították meg, hogy a Boeing két, 737 MAX 8 típusú gépének szerencsétlenségét a repülőgép emelkedési szögét szabályozó szoftver hibája okozta, amelyről a vállalat vezetőinek is tudniuk kellett, hiszen – mint kiderült – a hibát több pilóta is jelezte. Ugyanakkor felmerült a pilóták továbbképzésének elégtelensége, valamint az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA) felelőssége is, mivel a vizsgálatok szerint a hivatal nem kellő gondossággal folytatta le a géptípus repülési engedélyének kiadását szolgáló eljárást. A nemzetközi szakemberek bevonásával indított vizsgálatok még tartanak, a szoftverhibákat ugyan részben kijavították, de a próbarepüléseken további hiányosságokat észleltek. A Boeing egyelőre nem közölt pontos dátumot arról, mikor állíthatók ismét forgalomba a 737 MAX 8-as típusú utasszállító repülőgépek.
Szerző
Témák
Boeing

Most egy 14 éves lány megerőszakolói úszhatják meg a szigorúbb büntetést a spanyol törvényeknek hála

Publikálás dátuma
2019.07.03. 21:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kísértetiesen hasonlít az ügy az úgynevezett farkasfalka esetére, amikor a megfélemlített áldozat tétlensége miatt kaptak elsőfokon enyhébb büntetést az elkövetők.
Hét fiatal férfi tett erőszakot egy 14 éves lányon a spanyolországi Manresa városának egyik gyárterületén, de az ügyészség jelentősen enyhébb büntetést kérhet a vádlottakra azért, mert áldozatuk ittas volt, kábítószert fogyasztott, és legfőképpen mert nem védekezett.
Az ügyről a Guardian nyomán beszámoló 24.hu azt írja, még 2016-ban történt az eset, egy elhagyatott gyár mellett. Az egyik elkövető előbb elvitte a lányt egy kunyhószerűségbe, majd odahívta a többieket és közölte velük, hogy mindenkinek 15 perce van. Hatan mentek végig áldozatukon, a hetedik pedig maszturbált, miközben nézte őket. Mindegyik vádlott tagadja, hogy bármi köze lenne az esethez, bár egyikük DNS-mintáját még a lány alsóneműjén is megtalálták.
A lány védői azt állítják, hogy megfélemlítették őt. Hétfőn tesz vallomást, és ha az ügyészség úgy állapítja meg, hogy nem védekezett, a spanyol jogszabályok értelmében nem "szexuális erőszak", csak "szexuális visszaélés" történt. Előbbiért 15-20 év, utóbbiért 10-12 év börtönbüntetést lehet kiszabni.
A történet kísértetiesen hasonlít a hatalmas társadalmi felháborodást kiváltó farkasfalka-ügyre. Ez szintén 2016-ban kezdődött: öt férfi a pampolnai bikafuttatás alatt egy kapualjban erőszakot tett egy 18 éves lányon. Tettüket előre eltervezték, majd videóra is vették. A felvételen viszont csak annyi látszik, hogy az áldozatuk - akinek egyébként még mobiltelefonját is elvették, nehogy segítséget tudjon hívni - mozdulatlan elszenvedője tetteiknek. A rettegő áldozat "túl passzív volt", tehát nem történt erőszak - ítélt először a spanyol bíróság, sajnálatos harmóniában a jogrenddel.
Számtalan sokezres tüntetés után a kormány kezdeményezte a törvény megváltoztatását, de ez még nem érett be. A Legfelsőbb Bíróság minden esetre végül kimondta, hogy csoportos erőszakot követtek el az ítéletet szabadlábon váró tagjai az úgynevezett farkasfalkának, büntetésüket pedig az első 9 évről 15 évre súlyosbította.

Szinte sehol nem számít erőszaknak Európában a beleegyezés nélküli szex

A spanyol törvény szerint akkor lehet nemi erőszakról beszélni, ha fizikai erőszak vagy megfélemlítés történik, ha nem, akkor szexuális visszaélés történt. Bár most Spanyolország került reflektorfénybe, de máshol sem jobb a helyzet: Európában és az Európai Unióban csak hét olyan ország van, ahol a beleegyezés nélküli szex nemi erőszaknak minősül. Jelenleg csak az Egyesült Királyság, Belgium, Ciprus, Luxemburg, Izland, Írország és Németország törvényei állják útját annak, hogy a spanyolországihoz hasonló megtörténhessen.
Magyarországon ráadásul egy 2016-os Eurobarometer felmérés arra világít rá: a lakosság 47 százaléka szerint bizonyos esetben kifejezetten elfogadható a nem kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális együttlét. Az EU-s átlag 27 százalék.

Szerző

Több mint egymillió embert menekítenek Japánban, az időjárás nem viccel

Publikálás dátuma
2019.07.03. 19:34

Fotó: Daisuke Uragami / AFP
Van, ahol egyetlen nap alatt szakad le egy hónapnyi eső.
Több mint 1,1 millió embert szólítottak fel a japán hatóságok arra, hogy hagyják el otthonukat és vonuljanak biztonságos helyekre, miután az ország délnyugati Kjúsú szigetén (Mijazaki és Kagosima prefektúrában) szerdán is folytatódott az özönvízszerű esőzés.  "Rendkívül veszélyes a helyzet" - mondta el Kagosima kormányzója egy sajtótájékoztatón. A kormányzó arra kérte a japán hadsereget, hogy katasztrófa-elhárítási feladatokra küldjön katonákat Kagosima prefektúrába. A helyi hatóságok közlése szerint az időjárási viszontagságok miatt egyes vasúti szolgáltatásokat felfüggesztettek, sok vonalon pedig késések voltak A japán meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint Kjúsú területén további csapadékra lehet számítani, ezért a meteorológiai szolgálat azt tanácsolta a lakosságnak, hogy óvják saját életüket és idejében hagyják el lakóhelyüket, valamint figyelmeztetett sárcsuszamlásokra és áradásokra is. A meteorológiai szolgálat szerint Kjúsú szigetének egyes részein az átlagos júliusi csapadékmennyiségnek megfelelő eső is lehullhat szerdán. Tavaly nyáron a Japán nyugati részét sújtó heves esőzések, illetve az azokat követő áradások és földcsuszamlások következtében több mint 220 ember vesztette életét - az utóbbi három évtizedben ez volt a legnagyobb számú, időjárással összefüggő halálozás az országban. 
Szerző
Témák
japán esőzés