Előfizetés

Kusza viszonyok az LMP-ben Ferencváros miatt

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.04. 11:26
Kanász-Nagy Máté
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Csárdi Antal és Kanász-Nagy Máté ellentmond egymásnak.
Nem ért egyet az LMP csütörtöki közleményével Kanász-Nagy Máté, a párt ügyvezetője. Lapunknak azt mondta: igaz, hogy valóban vannak még bizonytalan kerületek, azonban korántsem olyan rossz a helyzet, mint azt a közlemény sugallja. Szerinte gyakorlatilag egy igazán kérdéses kerület maradt, a IX., de ez sem abban a témában, amiről a közlemény szól. Kanász-Nagy hozzátette: a ma délelőtti sajtótájékoztató – melyet Gegesy Ferenc, a IX. kerület korábbi polgármestere, Baranyi Krisztina IX. kerületi önkormányzati képviselő és Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője tart – tulajdonképpen az LMP IX. kerületének és Csárdi Antalnak a saját akciója, erről testületileg nem döntött az LMP. Úgy véli, abban mindenkinek igaza van, hogy olyan polgármesterjelölt kell, aki minden szereplő számára elfogadható. Csérdi Antal később lapunknak azt mondta: hazugság, hogy nem egyeztették a sajtótájékoztatót. Közlése szerint ő maga szólt Kanász-Nagynak a sajtótájékoztatóról, és arról is, hogy a IX. kerületi szervezetük Baranyit szeretné polgármester-jelöltnek. Arra a kérdésünkre, milyen fényt vet az LMP-re az, hogy hazugsággal vádolja a párt egyik vezetőjét, Csárdi azt válaszolta, „az igazság a legfontosabb“.

„Három hét tárgyalás után ezt több kerületben sem tudták, vagy nem akarják teljesíteni”

Az LMP csütörtöki közleményében az áll: a párt Budapesti Regionális Kongresszusa június 15-én elfogadta a DK, Momentum, az MSZP és a Párbeszéd budapesti ajánlatát, ami az EP-választás fényében készült. Eszerint ha az LMP jelölőszervezetként támogatja az előválasztás győztesét, és támogatja a kerületi polgármester-jelölteket, akkor „garantálják, hogy az LMP minden kerületben legalább egy közös képviselőjelöltet állíthat”. „A megállapodás részleteit kidolgozó tárgyalások azonban jelenleg úgy állnak, hogy a DK-Momentum-MSZP-Párbeszéd szövetség ígérete ellenére sem garantálja minden kerületben egy LMP-s képviselőjelölt indulását. Három hét tárgyalás után ezt több kerületben sem tudták, vagy nem akarják teljesíteni” – írták, hozzátéve: elkötelezettek abban, hogy a Fideszt leváltsák Budapesten, és a pártok közötti teljes körű, méltányos együttműködést létrehozzák.
Kapcsolódó
Nincs még fehér füst Ferencvárosban

Lekötözős „játékból” lett fajtalanság egy katonai középiskolában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.04. 10:04
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hvg.hu információi szerint idősebb diáktársa zaklatta az egyik 9. osztályba járó fiút.
Egymás lefogásával, lekötözésével szórakoztak a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tizenéves diákjai, ez annyira elfajult egy éjszaka, hogy szexuális fajtalanságba torkollt – tudta meg a hvg.hu. A portál szerint az egyik 9. osztályba járó fiú volt éppen soron ebben a bizarr „játékban”, amikor egy idősebb, 10. évfolyamba járó társa szexuális fajtalanságot követett el, kihasználva a védekezésre képtelen állapotát. Úgy tudják, az idősebb diák análisan zaklatta iskolatársát, ám arról „ellentmondó információik vannak” , hogy a kezével, gumikesztyűt húzva vagy valamilyen tárggyal. A diák szerencséje az volt, hogy a szobába bejött egy szintén 10.-es diáktársuk, aki meglátta, mi történik, és azonnal leállította, mondván, „hagyjátok abba, ez gusztustalan” – teszik hozzá. A hvg.hu azt írja, a hatóság értesítése helyett házon belül vizsgálták ki a történteket egy fegyelmi eljárásban, amelynek részleteiről hiába kérdezték az iskolát. Azt viszont sikerült megtudniuk, hogy valóban többen vehettek részt a kényszerítésben, mert összesen öt érintett diákot a belső szabályzat, illetve a házirend megsértésére hivatkozva azonnal eltávolítottak a középiskolából. Az áldozattá vált diák az iskolában maradt, az őt ért traumát információik szerint az iskolapszichológus segít számára feldolgozni, ahogy a közösség más tagjaival is elbeszélgetett – teszik hozzá. A cikk szerint az iskola vezetése azonnal jelentette a történteket a Honvédelmi Minisztériumnak, amely 2013-ban vette át teljeskörűen az iskola fenntartói és működtetési jogkörét, innen várták az iránymutatást, hogyan járjanak el. A portál azt írja, a bántalmazásról csak megkeresésük után értesítette a hatóságokat a tárca. Többi kérdésükre is arra hivatkozva nem kaptak választ az iskolától, hogy „a Honvédelmi Minisztérium az eset kapcsán rendőrségi feljelentést tett, így tekintettel a folyamatban lévő rendőrségi vizsgálatra, nem áll módunkban az esetről bővebb tájékoztatást adni”.

Nem járt a 4-es 6-os a Széll Kálmán tér és a Jászai között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.04. 09:40
Népszava illusztráció
A villamosok áramellátási hiba miatt nem közlekedtek.
Továbbra is pótlóbusz közlekedik a 4-es és a 6-os villamos helyett a Széll Kálmán tér és a Jászai Mari tér között áramellátási hiba miatt. A 17-es villamos rövidített útvonalon a Komjádi Béla utca és a Bécsi út/Vörösvári út között jár, a Margit híd, budai hídfő és a Széll Kálmán tér között a 4-6-os pótlóbusszal utazhatnak. A pótlóbusz a Széll Kálmán tér felé a Margit sziget/Margit híd megállónál nem áll meg” – közölte csütörtök délelőtt a Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán. 
A villamos azóta már ismét a felújítás idején érvényes forgalmi rend szerint jár, a 17-es villamos pedig újra a teljes vonalán közlekedik.