Előfizetés

Csárdi Antal is Baranyit szeretné ferencvárosi polgármester-jelöltnek

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.04. 11:50

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Az LMP képviselője ezt csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján ajánlotta a pártok figyelmébe.
Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője és a helyi szervezet Baranyi Krisztina ferencvárosi képviselőt, a megszűnt Együtt korábbi politikusát szeretné a IX. kerület polgármester-jelöltjének – ezt Csárdi Antal ajánlotta a pártok figyelmébe csütörtöki sajtótájékoztatóján. Kanász-Nagy Máté, a párt ügyvezetője a sajtótájékoztató előtt kérdésünkre válaszolva közölte, hogy nem ért egyet az LMP csütörtöki közleményével. Szerinte valóban vannak még bizonytalan kerületek, azonban korántsem olyan rossz a helyzet, mint azt a közlemény sugallja. Azt mondta, hogy gyakorlatilag egy igazán kérdéses kerület maradt, a IX., de ez sem abban a témában, amiről a közlemény szól. A közleményében egyébként az állt: a párt Budapesti Regionális Kongresszusa június 15-én elfogadta a DK, Momentum, az MSZP és a Párbeszéd budapesti ajánlatát, ami az EP-választás fényében készült. Eszerint ha az LMP jelölőszervezetként támogatja az előválasztás győztesét, és támogatja a kerületi polgármester-jelölteket, akkor „garantálják, hogy az LMP minden kerületben legalább egy közös képviselőjelöltet állíthat”. Kanász-Nagy szerint a sajtótájékoztató tulajdonképpen az LMP IX. kerületének és Csárdi Antalnak a saját akciója, erről testületileg nem döntött az LMP. Azonban úgy véli, abban mindenkinek igaza van, hogy olyan polgármesterjelölt kell, aki minden szereplő számára elfogadható. Csárdi Antal ezzel kapcsolatban azt mondta, hazugság, hogy nem egyeztették a sajtótájékoztatót. Közlése szerint ő maga szólt Kanász-Nagynak a sajtótájékoztatóról, és arról is, hogy a IX. kerületi szervezetük Baranyit szeretné polgármester-jelöltnek. Arra a kérdésünkre, milyen fényt vet az LMP-re az, hogy hazugsággal vádolja a párt egyik vezetőjét, Csárdi azt válaszolta, „az igazság a legfontosabb“. 
Baranyi korábban lapunknak arról beszélt: már április 6-a előtt is azt hallgatta, hogy közel van a megállapodás. Ehhez képest még mindig nem történt semmi, így pesszimista a kérdésben. Az biztos, hogy Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje Baranyi Krisztinát favorizálja a IX. kerület polgármester-jelöltjeként. Karácsony szerint egyértelmű a helyzet, mert április 6-án deklarálták, hogy a kerületben a Párbeszéd jelölhet aspiránst. Május végén azonban a Momentum kiugró eredményt ért el az uniós választáson. Mivel a Párbeszéd sokáig nem nevezett meg jelöltet, a Momentum vezetői – ellenzéki egyeztetések után – bejelentették, szeretnék, ha Jancsó Andrea mögé sorakozna fel az ellenzék.
Kapcsolódó
Kusza viszonyok az LMP-ben Ferencváros miattNincs még fehér füst Ferencvárosban

Hiába hirdetnek nyitott állásokat a minisztériumok, nem veszik vissza a kirúgott alkalmazottakat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.04. 11:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fél évvel ezelőtt 3400 alkalmazottnak szűnt meg a munkaviszonya.
Fél évvel a minisztériumokat és háttérintézményeiket érintő nagy állami bürokráciacsökkentés után, amikor 6810 álláshelyet szüntettek meg, újra egymást érik az álláspályázatok a minisztériumokban. Az álláshirdetések alapján főleg a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium keres új munkatársakat – írja a Napi.hu. Mint azt már korábban megírtuk, a megszüntetett 6810 álláshely a státusok 18 százalékos csökkentését jelentette, de ennek fele betöltetlen volt, vagyis ténylegesen valamivel több mint 3400 alkalmazottnak szűnt meg január 1-től a munkaviszonya.  „Humánpolitikai katasztrófát jelent, amit a kormány előadott.
A pocsékolás tipikus példája. Olyan embert nem vesznek vissza, akit az ősszel kirúgtak. Egyáltalán nem biztos, hogy ezekre az állásokra jelentkezik is valaki”

– mondta a portálnak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A portál beszámolója szerint átlagos fizetésről ezeknél a kirendeltségeknél nincsenek pontos adatok, de sokat elárul, hogy a márciusban életbe lépett kormányzati igazgatásról szóló törvény alapján a középfokú végzettségű kormányhivatali tanácsos pályakezdőknek és a második fokozatúaknak - vagyis
azoknak, akik 3 évnél régebben kormányzati szolgálatban állnak, csak a garantált bérminimum – bruttó 195 ezer forint – van szavatolva.

Kusza viszonyok az LMP-ben Ferencváros miatt

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.04. 11:26
Kanász-Nagy Máté
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Csárdi Antal és Kanász-Nagy Máté ellentmond egymásnak.
Nem ért egyet az LMP csütörtöki közleményével Kanász-Nagy Máté, a párt ügyvezetője. Lapunknak azt mondta: igaz, hogy valóban vannak még bizonytalan kerületek, azonban korántsem olyan rossz a helyzet, mint azt a közlemény sugallja. Szerinte gyakorlatilag egy igazán kérdéses kerület maradt, a IX., de ez sem abban a témában, amiről a közlemény szól. Kanász-Nagy hozzátette: a ma délelőtti sajtótájékoztató – melyet Gegesy Ferenc, a IX. kerület korábbi polgármestere, Baranyi Krisztina IX. kerületi önkormányzati képviselő és Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője tart – tulajdonképpen az LMP IX. kerületének és Csárdi Antalnak a saját akciója, erről testületileg nem döntött az LMP. Úgy véli, abban mindenkinek igaza van, hogy olyan polgármesterjelölt kell, aki minden szereplő számára elfogadható. Csérdi Antal később lapunknak azt mondta: hazugság, hogy nem egyeztették a sajtótájékoztatót. Közlése szerint ő maga szólt Kanász-Nagynak a sajtótájékoztatóról, és arról is, hogy a IX. kerületi szervezetük Baranyit szeretné polgármester-jelöltnek. Arra a kérdésünkre, milyen fényt vet az LMP-re az, hogy hazugsággal vádolja a párt egyik vezetőjét, Csárdi azt válaszolta, „az igazság a legfontosabb“.

„Három hét tárgyalás után ezt több kerületben sem tudták, vagy nem akarják teljesíteni”

Az LMP csütörtöki közleményében az áll: a párt Budapesti Regionális Kongresszusa június 15-én elfogadta a DK, Momentum, az MSZP és a Párbeszéd budapesti ajánlatát, ami az EP-választás fényében készült. Eszerint ha az LMP jelölőszervezetként támogatja az előválasztás győztesét, és támogatja a kerületi polgármester-jelölteket, akkor „garantálják, hogy az LMP minden kerületben legalább egy közös képviselőjelöltet állíthat”. „A megállapodás részleteit kidolgozó tárgyalások azonban jelenleg úgy állnak, hogy a DK-Momentum-MSZP-Párbeszéd szövetség ígérete ellenére sem garantálja minden kerületben egy LMP-s képviselőjelölt indulását. Három hét tárgyalás után ezt több kerületben sem tudták, vagy nem akarják teljesíteni” – írták, hozzátéve: elkötelezettek abban, hogy a Fideszt leváltsák Budapesten, és a pártok közötti teljes körű, méltányos együttműködést létrehozzák.
Kapcsolódó
Nincs még fehér füst Ferencvárosban