Kábítószerrel-kereskedelem miatt 6 évre ítéletek egy makói házaspárt

Publikálás dátuma
2019.07.04. 14:42
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Akadt olyan vásárló, aki erős függőség kialakulásáról számolt be, többek pedig állították, hogy memóriazavarral küszködnek a szerek fogyasztása miatt.
Hat év börtön-, illetve fegyházbüntetéssel sújtott csütörtökön a Szegedi Törvényszék egy makói házaspárt, akik éveken át árusítottak különböző kábító hatású anyagokat otthonukban.  A bíróság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit és a nőt. 
A férfinak büntetését börtönben, feleségének fegyházban kell letöltenie.

A házaspár 2010 végétől 2015 márciusáig makói magánházukban hatósági engedély nélkül kábító hatású anyagokat tartalmazó növényi törmelékeket értékesített füstölőként. A vádlottak a Honvéd városrészben található házukon és közösségi oldalukon folyamatosan hirdették, hogy egész napos nyitvatartási idő mellett makói házukban „herbált” lehet vásárolni, különböző akciókkal igyekeztek a forgalmat növelni. A 0,1 és 0,7 gramm közötti tömegű, szintetikus kannabinoidot tartalmazó csomagokat 500 és 2000 forint közötti áron értékesítették. A per során több fogyasztót is meghallgatott a bíróság,
akadt olyan rendszeres vásárló, aki erős függőség kialakulásáról számolt be, többeknél - állításuk szerint - memóriazavar alakult ki.

Az árusított anyagot rendszeresen a posta vagy egy futárszolgálat szállította a házaspárnak. A tárgyalás során a férj elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérték a jogszabály-változásokat, amennyiben egy hatóanyag tiltólistára került, azt a módosítás hatálybalépése előtt igyekeztek akciósan értékesíteni, a maradékot pedig elégették. A rendőrség 2015. március 25-én tartott házkutatást a házaspár otthonában, ekkor csomagokban kiadagolt, illetve porciózásra váró zöld növényi törmeléket, valamint a kábítószer értékesítésére szolgáló eszközöket foglaltak le. 
A szakértői vélemény szerint a lefoglalt áru háromféle szintetikus kannabinoidot tartalmazott, melyek közül egy akkor kábítószernek, kettő új pszichoaktív anyagnak minősült.

Bathó Nikolett bíró az indoklás során kifejtette, a vádlottak maguk is fogyasztottak a drogból, több vevőjük pedig házukban szívta el dohányba keverve azt.
A vádlottaknak nem kellett ismerniük az általuk értékesített szer pontos vegyi összetételét, de azzal tisztában voltak, hogy az kábítószer vagy annak is minősülhet.

A vádlottak és védőik enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.
Szerző

Néhány óra után elfogták az őrizetből megszökött bátonyterenyei férfit

Publikálás dátuma
2019.07.04. 12:27
illusztráció
Fotó: AFP
A 33 éves férfi Bátonyterenyén kivonta magát a rendőri intézkedés alól.
Palotáson fogták el a Nógrád megyei rendőrök azt a 33 éves férfit, akinek körözését rendelték el fogolyszökés miatt – írja a police.hu.
A Nógrád megyei rendőrök csütörtökön hajnalban fogták el azt a férfit, aki néhány órával korábban Bátonyterenyén kivonta magát a rendőri intézkedés alól és ismeretlen helyre távozott.

A férfi ellen fogolyszökés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Bátonyterenyei Rendőrkapitányságon. A nyomozók a bátonyterenyei lakost a letartóztatásának letöltésére kijelölt büntetés végrehajtási intézetbe kísérték.
Szerző
Témák
szökés

Baltával támadt alvó feleségére egy tarnabodi férfi

Publikálás dátuma
2019.07.04. 12:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Négy gyereke is szemtanúja volt a támadásnak.
A Heves Megyei Főügyészség kirívóan durva családon belüli erőszak miatt emelt vádat egy 59 éves tarnabodi lakossal szemben, aki gyermekeik szeme láttára éjjel baltával támadt ágyban alvó feleségére. Az ügyészség közleménye szerint a vádlott évtizedeken át élt közös háztartásban a nővel, akivel a bűncselekmény elkövetésekor három kiskorú gyermeküket nevelték együtt közös lakásukban, emellett ők gondoskodtak akkor 10 éves unokájukról is. Kapcsolatuk azonban az idők folyamán megromlott, ezért elhatározták, hogy elválnak. A férjnek a felek megállapodása szerint 2017. január 19-én kellett volna külön lakrészbe költöznie, de ő ezt nehezményezte, a küszöbön álló szakítás miatt feszült idegállapotba került. Január 18-án 22 óra körül az asszony és a gyerekek már mindannyian a saját ágyukban feküdtek az egyik szobában, amikor a vádlott magához vett egy közepes nagyságú baltát, és azzal odalopakodott alvó feleségéhez, majd a szerszám fokával minden előzmény nélkül lesújtott rá. Az ütés a fején érte a nőt, aki ellenére nem veszítette el az eszméletét, hanem felült az ágyban, mire a férje elővett egy jókora konyhakést, azt a mellkasának szegezte, és megkérdezte tőle, hogy „Na, szeretsz-e már?”. Az asszonynak – az ütéskor elszenvedett nyílt koponyatörés ellenére – még ezek után is volt elég lélekjelenléte ahhoz, hogy megragadja a kést, és kicsavarja azt a vádlott kezéből. A négy gyermek mindennek szemtanúja volt, ágyaikból végignézték a támadást, ami pszichésen mély nyomot hagyott bennük. A főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettével, valamint – ezzel halmazatban – négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja a férfit, akivel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság mellékbüntetésül tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, és kötelezze a nyomozás során keletkezett csaknem 300 ezer forintnyi bűnügyi költség megfizetésére.
Szerző