Előfizetés

TASZ: Egészségügyi válsághelyzet lehet, mégis titkolóznak a laborkrízisről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.04. 14:20
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A jogvédő civil szervezet szerint ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt.
„Azonnal nyilvánosságra kell hozni, hogy megoldott-e a Veszprém megyei kórházak diagnosztikai laborháttere, és ha nem, még ma megoldást kell találniuk az egészségügyi szerveknek. A jogszabályok értelmében ugyanis nem működhet kórház laboratóriumi diagnosztikai háttér nélkül” – olvasható a TASZ közleményében – „Sem a megyei kormányhivatal, sem a tisztifőorvos nem árulja el, mi a pontos helyzet, csak szivárgó hírekből tudható, hogy az egész megye kórházi laborháttér nélkül maradt. Ez mérföldkő a magyar egészségügyben:
ilyen súlyos és ennyi embert érintő összeomlás eddig még nem történt.

Orvost, egészségügyi dolgozót és beteget is keresünk, hogy legyenek ügyfeleink a jogsértés miatt indítandó eljárásban.” Mint azt már korábban megírtuk, július elsejétől már nem vizsgálja a kórházak baktériumtenyészeteit a Veszprém megyei kormányhivatal laborja. Ott ugyanis többen felmondtak, emiatt pedig nem maradt kapacitás a labornak a kórházakra. Később pedig azt is megírtuk, hogy egy forrásunk szerint Budapestre utaztatják a tenyészeteket.
A Veszprém megyei kórházak nem képesek a legalapvetőbb diagnosztikai vizsgálatok lebonyolítására sem, ami a biztonságos betegellátás alapvető feltétele

– emeli ki a TASZ.

Ezidáig senki nem árult el semmit arról, hogy a helyzetet ki és hogyan kezelte – vagyis úgy tűnik, nem tett érdemi lépéseket a krízis elkerülésére sem a Kormányhivatal, sem a tisztifőorvos hivatala –  olvasható a jogvédő civil szervezet honlapján. Hozzáteszik, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz:
bármely olyan körülmény kialakulása, amely a gyógyintézet ellátási területéhez tartozó lakosság egészségügyi ellátását súlyosan és közvetlenül akadályozza, egészségügyi válsághelyzetnek minősül

A jogszabály azt is előírja, hogy minden kórház működésének alapvető feltétele, hogy rendelkezésre álljon laboratóriumi diagnosztika. Ha igaz, hogy pillanatnyilag Veszprém megyében egyetlen ilyen labor sincs, akkor a megyében egészségügyi válsághelyzet alakult ki. 
Így nem szabad egyetlen kórháznak sem működnie, vagyis az összes kórházi ellátásra szoruló beteget más megyébe kellene irányítani, amit nyilvánvalóan lehetetlen megoldani.

A laboratóriumi diagnosztika leállása ráadásul a kórházi fertőzések terjedésének is kedvez. Mivel az orvosok nem tudják pontosan beazonosítani, milyen fertőzéssel állnak szemben, széles spektrumú antibiotikummal próbálkozhatnak, aminek a hatása drasztikusan csökken a mind ellenállóbb baktériumokkal szemben.
Amennyiben valóban leállt a laboratóriumi diagnosztika, az súlyosan sérti a betegek és az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók jogait is

– áll a TASZ közleményében.

Két hétvégén is pótlóbusz jár a csepeli HÉV vonalán

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.04. 13:41
Illusztráció
Fotó: Népszava
Július 8-án és 12-én szintén a teljes vonalon szünetel a H7-es HÉV közlekedése.
Karbantartás miatt pótlóbusz jár a H7-es HÉV helyett a Boráros tér és Csepel, Szent Imre tér között szombattól hétfőig, valamint jövő héten péntektől vasárnapig – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. Mint írták, a július 6-7-i és 13-14-i hétvégén a HÉV közlekedése a teljes vonalon szünetel, helyette H7-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik Csepel, Szent Imre tér és a Boráros tér között. A pótlóbuszra Csepel, Szent Imre téren a 179-es autóbusz végállomásán, a Boráros téren az 54-es és az 55-ös autóbusz végállomásán lehet felszállni. Az érintett két hétvégén a Boráros téren a 23E autóbusz a 23-as, az 54-es és az 55-ös autóbusz pedig a 23E végállomásáról indul. Július 8-án (hétfőn) és 12-én (pénteken) szintén a teljes vonalon szünetel a H7-es HÉV közlekedése. A Boráros tér és Csepel, Szent Imre tér között a hétköznap reggeli csúcsidőszakban, 6 órától 9 óráig H7E jelzéssel gyorsjárati autóbusz közlekedik, amely csak a Közvágóhíd H, a Szabadkikötő H, illetve a belváros felé a Szent Imre tér H megállóhelyen áll meg. A reggeli csúcsidőszakon kívül, üzemkezdettől 6 óráig, majd 9 órától üzemzárásig a hétvégi forgalmi renddel megegyező módon a H7-es pótlóbusszal lehet utazni. Ezeken a napokon a Boráros téren az 54-es és az 55-ös autóbusz a Soroksári út Duna felőli oldalán, a 15-ös és a 115-ös autóbusz megállóhelye előtt kijelölt ideiglenes végállomásról indul. A Szent Imre tér és Csepel HÉV-végállomás között a 38-as buszcsalád járataival, továbbá a 35-ös, a 36-os, a 71-es, a 148-as, a 151-es, a 152-es vagy a 159-es autóbusszal lehet utazni, amelyeken a pótlóbuszon kezelt jegyek ezen a szakaszon érvényesek. A 38-as autóbuszcsalád egyes kora reggeli és késő esti indulási időpontjai módosulnak a pótlóbuszhoz csatlakozás biztosítása érdekében – közölte a BKK.

Megvannak az új elnökségi tagok Márki-Zay Péter mozgalmában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.04. 13:03

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Olykor az egyeztetések konfliktusokat szülnek, de ez természetes – közölte az MMM.
Csütörtökön lapunk számolt be arról, hogy Hadházy Ákos szerdán lemondott a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) alelnöki pozíciójáról. Ezzel a héttagú vezetésből már ketten távoztak. (Ábrahám Júlia – aki Hadházyval együtt korábban az LMP színeiben politizált – már korábban lemondott.) Úgy tudjuk, van még más vezetőségi tag is, aki fontolgatja, hogy lemond. A háttérben húzódó problémák egyszerre személyiek, szervezetiek és ideológiaiak – többen például azt mondták lapunknak, hogy Márki-Zay Péter, Kész Zoltán és Lukácsi Katalin egyre inkább egy „belső kört” alkot az elnökségen belül, és visszatartanak információkat a többiektől, ráadásul ők határozottan jobboldali értékeket vallanak, míg mások a baloldal felé is nyitnának. Az erről szóló cikkünket itt találja.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom később a Facebook-oldalán közölte: „Tegnap elnökségi ülést tartott az MMM, ahol új elnökségi tagokat választottunk Kaltenbach Jenőt, volt ombudsmant és Üveges Gábort, Herdnádszentandrás polgármesterét, két elismert közszereplőt, akikkel öröm, hogy együtt dolgozhatunk.” Ábrahám Júliának és Hadházy Ákosnak megköszönték a munkáját, és sok sikert kívántak. Kitértek arra is „Az MMM azt a célt tűzte ki, hogy híd lesz, nem a pártok ellenében szerveződik, hanem civilek és a pártok, jobboldaliak és baloldaliak közös fóruma lesz, és segíti a helyi együttműködéseket. Olykor ezek az egyeztetések konfliktusokat szülnek, de ez természetes. Hálásak vagyunk azért, hogy egyre több városban járulunk hozzá ahhoz, hogy egy hiteles csapat hívja ki a korrupt és hazug hatalmat. És különösen megtisztelő az, hogy számos városban és faluban az MMM színeiben teszik ezt majd a helyi közösségek.