Copa América: Peru a másik döntős

Publikálás dátuma
2019.07.04. 16:07

Fotó: RAUL ARBOLEDA / AFP
Az együttes korábban kétszer játszott döntőt, és mindkettőt (1939-ben és 1975-ben) meg is nyerte.
Peru meglepetése 3-0-ra nyert Chile ellen a Brazíliában zajló labdarúgó Copa América elődöntőjében. Az első játékrész után 2-0 volt az eredmény, a végeredményt a peruiak csapatkapitánya, Paolo Guerrero állította be a 91. percben. Az előző két kiírás győztese, Chile kétszer annyi helyzetet dolgozott ki ellenfelénél, de még tizenegyesből sem talált be a kapuba. 
Peru 44 év után jutott be ismét a torna fináléjába, összesen harmadik alkalommal. Az együttes korábban kétszer játszott döntőt, és mindkettőt (1939-ben és 1975-ben) meg is nyerte. Ezúttal ez óriási meglepetés lenne, az ellenfél ugyanis a vasárnapi döntőben a házigazda Brazília lesz. A két csapat találkozott egymással a csoportkörben, akkor a brazilok 5-0-ra nyertek. 
Argentína hat oldalas panaszlevelet írt a brazilok ellen 2-0-ra elveszített elődöntő után. A dél-amerikai futballszövetségnek (CONMEBOL) azt írták, hogy a játékvezető döntései „egyértelműen sújtották” a válogatottjukat, és a videobíró segítségét több kétes szituációban sem vették igénybe, pedig nem egy esetben tizenegyesgyanús helyzetben maradt néma a síp.
A második brazil gól előtt Dani Alves buktatta Sergio Agüerót a tizenhatoson belül, egy másik esetben Arthur lekönyökölte Nicolás Otamendit, egyik helyzetben sem járt büntető, és a VAR-t sem vették igénybe. 
Claudio Fabián Tapia, az argentin szövetség elnöke Alejandro Domíngueznek, a CONMEBOL vezetőjének címzett levelében arra hívta fel a figyelmet, „a történtek alapos vizsgálatot érdemelnek, ugyanis az elnök által gyakran hangoztatott értékek – mint etika, átláthatóság – sérültek”.
Szerző

Páratlan látványvilág Angyalföld szívében

Publikálás dátuma
2019.07.04. 10:00

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Minden a Vasasról szól az új Illovszky Rudolf Stadionban, amelyet hivatalosan pénteken, a Dunaszerdahelyi AC elleni labdarúgó-mérkőzéssel avatnak fel a Fáy utcában.
Két „albérletben” töltött év után pénteken hivatalosan is birtokba veszi a Vasas labdarúgócsapata a 8,13 milliárd forintért felépült Illovszky Rudolf Stadiont. A létesítményen már az utolsó simításokat hajtják végre, szerdán pedig sajtóbejárás keretében az újságírók testközelről vehették szemügyre a stadion minden egyes szögletét.
„Olyan formanyelvet hoztunk be, ami nem megszokott, a művészeti megjelenítés során kiemelten foglalkoztunk a fémmel, utalva arra, hogy a klubnak vasmunkás gyökerei vannak” - jelentette ki Salát Zalán Péter, a projekt művészeti vezetője.
Az 5145 fő befogadására alkalmas stadion nem egy multifunkcionális épület - nem lesznek koncertek és hasonló rendezvények -, éppen ezért a tervezésnél az volt a legfőbb cél, hogy az új létesítmény valamennyi pontján visszaköszönjön a Vasashoz való kötődés érzése, a hagyományok tisztelete és a múlt felejthetetlen sikerei. A stadionban megtalálhatók a Vasas által nyert legnagyobb trófeák, a legendás játékosok rézkarc portréi, falra festett szurkolói anekdoták, valamint 16 nagy méretű acéltáblán a klub történetének főbb eseményei. Emellett pedig még egy unikális apa-fiú sétány is található a létesítményben.
„Az új Illovszky Stadion nem csupán egy mérkőzéshelyszín, hanem vizuális, történeti és művészeti megjelenítése annak, ami egy klubhoz való kötődést jelent” – fogalmazott Hegyi Iván kommunikációs igazgató, aki azt is elárulta, hogy a stadion hazai szektorai ikonikus Vasas-játékosok neveit (Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula, Várady Béla) viselik.
A négy vendégszektort pedig olyan egykori kiválóságról nevezték el, akik valamelyik másik nagy múltú budapesti klubban is futballoztak: Machos Ferenc a Vasas mellett a Honvédot erősítette, Plattkó Ferenc az MTK-ban, Szentmihályi Antal az Újpest-ben, Takács II József pedig Ferencvárosban is rúgta a bőrt.
A pénteki stadionavatón 16 órától ingyenes családi programokkal, a Vasas és a Magyar Öregfiúk Válogatott mérkőzésével várják az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitó 19.30 órakor kezdődik, a Dunaszerdahely elleni avatómérkőzés pedig 20.30-tól (tv: M4 Sport) veszi kezdetét.

Domonyai: a bajnoki cím a cél

A sajtóbejárás végeztével Domonyai László a Vasas FC klubigazgatója arról beszélt, azzal a céllal vágnak neki a 2019/20-as idénynek, hogy megnyerjék a bajnokságot, és visszajussanak az NB I-be. Mindezt úgy tennék, hogy tovább haladnak azon az úton, amelyre tavaly rátértek, azaz fiatal magyar játékosokkal. Domonyai hangsúlyozta, a Kubala Akadémiával megerősített kapcsolatnak köszönhetően a csapat átlagéletkora a legalacsonyabb volt az elmúlt idényben.

Szerző
Témák
Vasas
Frissítve: 2019.07.04. 16:09

Copa America – A címvédő legyőzésével döntőbe jutott Peru

Publikálás dátuma
2019.07.04. 06:50

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
A finálét magyar idő szerint vasárnap 22 órától rendezik Rio de Janeiróban.
A perui válogatott legyőzte a címvédő chilei csapatot a labdarúgó Copa America szerdai második elődöntőjében, Porto Alegrében. A döntőt magyar idő szerint vasárnap 22 órától rendezik Rio de Janeiróban. A harmadik helyért közép-európai idő szerint szombaton 21 órakor lépnek pályára Sao Paulóban.

Copa America, elődöntő:

Peru-Chile 3-0 (2-0) Kedden játszották: Brazília-Argentína 2-0 (1-0)

Szerző