Rossz hír az autósoknak – Tovább drágult a benzin

Publikálás dátuma
2019.07.05. 06:31

Fotó: Népszava
A Mol 2 forinttal emelte a benzin nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolajé nem változott.
A benzin literenkénti átlagára így 387 forintra nőtt, a gázolajé 393 forint maradt. A benzin ára legutóbb szerdán emelkedett 5 forinttal, a gázolajé nem változott. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. 
Szerző

A legnagyobb összegre pályáznak a babaváró-igénylők

Publikálás dátuma
2019.07.04. 20:33

Fotó: Shutterstock
Az eredmények alapján az igénylők csaknem 80 százaléka 10 millió forintos összeggel számol, ami érthető abból a szempontból, hogy a babaváró hitelre csupán egyszer lehet szerződni.
Maximálisan kihasználnák a fiatal házasok a július 1-je óta elérhető babaváró hitel nyújtotta lehetőségeket. Azok túlnyomó többsége legalábbis, aki igényelni szeretne, a lehető legmagasabb, 10 millió forintos hitelösszeget venné fel a lehető leghosszabb, 20 éves futamidőre. Ez derült ki a Bank360 elemzéséből, amely több mint 10 ezer érdeklődés alapján vizsgálta a kölcsönnel kapcsolatos elképzeléseket. Az eredmények alapján az igénylők csaknem 80 százaléka 10 millió forintos összeggel számol, ami érthető abból a szempontból, hogy a babaváró hitelre csupán egyszer lehet szerződni. Azaz ha valaki már fölvett 5 millió forintnyi babavárót, akkor később már nem igényelhet mégegyszer ugyanennyi kamattámogatott kölcsönt. Így azután nem meglepő, hogy 5 millió forintot csupán az érdeklődők 4 százaléka venne fel. A futamidőt tekintve az érdeklődők 84,5 százaléka 20 évvel számol, hiszen így a legkedvezőbb a törlesztőrészlet. Néhány százalékban 10, 15 vagy 19 éves futamidőt választanának, ám a rövidebb futamidő alacsonyabb hitelösszeget is jelentene. A babaváró kölcsönről szóló rendelet értelmében ugyanis a havi törlesztőrészlet nem lehet több, mint 50 ezer forint. A Bank360 számításai szerint a 15 éves futamidő így csak 8,3 millió forint felvételére adna lehetőséget. Az elemzésből az is kiderült: az érdeklődők fele saját számlavezető bankjától venné fel a kölcsönt, másik felük viszont odamenne, ahol kedvezőbb feltételekkel várják, például alacsonyabb jövedelmet is elfogadnak. Az érdeklődők fele egyébként budapesti, Pest megyéből 8, Hajdú-Biharból és Borsodból 4-4 százaléknyian érdeklődnek a lehetőség iránt. A  passzív KHR-listás érdeklődők aránya a 10 százalékot is meghaladja, a Bank360 információi szerint azonban egyetlen bank sem fogadja be igényléseiket.   
Szerző
Frissítve: 2019.07.05. 16:12

Munkahelyteremtéssel kampányol a klímakatasztrófa megfékezéséért az Európai Bizottság

Publikálás dátuma
2019.07.04. 15:42

Fotó: Monty Rakusen / AFP/Cultura Creative
Át kell térni a klíma-, illetve szén-dioxid-semleges gazdaságra, amely növelni fogja a betöltendő munkahelyek számát, és hatással lesz a munkaerőpiac egész szerkezetére.
Az éghajlatváltozás megfelelő kezelése, a klímasemleges gazdaságra történő átállás segít megőrizni az Európai Unió (EU) versenyképességét és fenntartani a gazdasági növekedést, amely új foglalkoztatási mutatókkal és egyre jobb szociális helyzettel párosul - közölte az Európai Bizottság a csütörtökön. A frissen közzétett, európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről (ESDE) szóló 2019-es jelentésében az uniós bizottság rámutatott, hogy
a munkahelyteremtést biztosító gazdasági növekedés fenntartásához az emberek készségei és az innováció terén kell beruházásokat eszközölni.

Megjegyzendő, ez pont az ellenkezője annak, amit a magyar kormány képvisel a közoktatás szétverésével, a tankötelezettség korhatárának leszállításával, a felsőoktatási férőhelyek csökkentésével, valamint az akadémiai-kutatói pálya ellehetetlenítésével. Továbbá, ez a teljes ellentéte annak, amit az autógyártó óriásoknak adott milliárdos támogatások és adókedvezmények jelentenek, csak úgy, mint annak, amit a rabszolgatörvény jelent. A jelek szerint az Orbán-kormány rövid, évtizedes távlatban gondolkodik, mert az ország olcsó kiárusításával nyerhető előnyök igen hamar elkopnak - mutatja ezt például az is, hogy már csak két uniós országban szegényebbek az emberek a magyaroknál.
A készségekre, képesítésekre és felnőttképzési programokra fordított beruházások ténylegesen segítik a munkavállalók foglalkoztathatóságát, a bérek növekedését és a vállalkozások versenyképességét

- hangsúlyozta a jelentés bemutatásakor Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos. Mint elmondta, át kell térni a klíma-, illetve szén-dioxid-semleges gazdaságra, amely növelni fogja a betöltendő munkahelyek számát, és hatással lesz a munkaerőpiac egész szerkezetére, a munkahelyek megoszlására és a szükséges készségekre is.
Előreláthatóan az átállás 2030-ig a jelenlegi várakozások szerinti 12 millió új munkahelyen felül további 1,2 millió munkahely teremtéséhez fog hozzájárulni az unióban.

Az átállás enyhítheti a munkahelyeknek az automatizálás és a digitalizáció okozta jelenlegi polarizálódását azáltal, hogy - különösen az építőipar és a gyártás területén - a bérek és a szükséges készségek szempontjából a középső tartományba tartozó munkahelyeket teremt - közölte. Az uniós bizottság jelentése szerint jelenleg 240,7 millió európai dolgozik, ami 13,4 millióval több munkahelyet jelent az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest, és minden eddiginél magasabb uniós foglalkoztatási rátát jelez. Szinte soha nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Európában, a szegénység kockázatának kitett emberek száma pedig folyamatosan csökken - tették hozzá.