Újraindulhat Bige László szolnoki gyára

Publikálás dátuma
2019.07.05. 14:25

Fotó: Mészáros János / MTI
A bíróság helyt adott végzésében az azonnali jogvédelem iránti kérelemnek.
Elsőként az agrarszektor.hu számolt be arról, hogy értesülése szerint pénteken megjelenik a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata, amely Bige László szolnoki gyárában az üzemelést biztonságosnak ítéli, így az újra elkezdheti a működését. Mint ismert, a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét felfüggesztette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mert a hatóság szakemberei hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételeit nem látták adottnak. Az üzem működését megtiltották mindaddig, amíg a hibákat igazoltan ki nem javítják. A portál felidézi, hogy a veszélyes anyagok csökkentése elérhető volt elszállítással, szabályos megsemmisítéssel vagy a veszélyeztető jelleg megszüntetésével. Mint írták: az üzemeltetőnek továbbra is kötelező gondoskodnia a súlyos balesetek vagy üzemzavarok megelőzéséről, elhárításáról. A Bigéék által benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult, ez végződött most a gyártulajdonos számára pozitívan – tették hozzá. 

Helyt adtak a kérelemnek

Péntek délután ki is adott egy közleményt a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, melyben az áll: július 2-án döntöttek egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kft. azonnali jogvédelem iránti kérelmében. Kiemelik, hogy a Kft. mint felperes a határozattal szemben – melyben a szolnoki székhelyével azonos telephelye (mint felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem) vonatkozásában veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltotta – kereseti kérelmet terjesztett elő. Ebben a veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltó határozatot több okból találta jogsértőnek és ezért elsődlegesen annak megsemmisítését kezdeményezte.   „A bíróság helyt adott végzésében az azonnali jogvédelem iránti kérelemnek és elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltó határozata vonatkozásában” – teszik hozzá.

Bige László „oligarchikus maffiatámadásról” beszélt

Bige László egyébként korábban, a gyár működési engedélyének felfüggesztése után közölte: a Bige Holding közigazgatási bíróságon támadja meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozatát. Bige – miután lapunkban úgy vélte, bizonyos körök fondorlatosan, strómanokon keresztül, ingyen szeretnék rátenni a kezüket a vagyonára – az Inforádiónak úgy fogalmazott: hatósági segédlettel egy „oligarchikus maffiatámadás” próbálja ellehetetleníteni. A Trend FM-nek abbeli meggyőződéséről adott hangot, hogy a szolnoki katasztrófavédők tiltó határozatukat utasításra adták ki. A nagyvállalkozó továbbra sem kívánta megnevezni, kiket sejt az ellene indított támadások mögött.

Szerző
Frissítve: 2019.07.05. 15:44

Távozik posztjáról a BMW vezérigazgatója

Publikálás dátuma
2019.07.05. 14:23
Harald Krüger
Fotó: TOBIAS HASE / AFP
Harald Krügert állítólag a jelenlegi fejlesztési vezető, Klaus Fröhlich, vagy a gyártási igazgató, Oliver Zipse válthatja.
Nem kéri megbízatásának meghosszabbítását, így 2020 áprilisának végén távozik posztjáról Harald Krüger, a BMW német autógyártó elnök-vezérigazgatója – jelentette be a bajor konszern pénteken Münchenben. Krüger 2015 májusa óta vezeti a céget. Utódlásáról július 18-án tárgyal a vállalat vezetése – tudatta a BMW. Az n-tv német hírcsatorna híroldala a cég ügyeire rálátó forrásokra hivatkozva közölte: a jelenlegi fejlesztési vezető, Klaus Fröhlich, vagy a gyártási igazgató, Oliver Zipse válthatja jövő tavasszal Krügert.
„Tíz évet töltöttem el a cég vezetésében, ebből négyet a vállalat élén, s ezután most szakmailag új irányba szeretnék elindulni”

– mondta Harald Krüger.

Krügert amiatt érték bírálatok, mert a bajor autógyártó ázsiai versenytársaihoz képest megkésve kezdett foglalkozni az elektromobilitással, a villanyautók kifejlesztésével és gyártásával. Az n-tv azt írja, hogy az elmúlt napokban olyan pletykákat lehetett hallani a vállalat müncheni központjának folyosóin, hogy a cégvezetés nem hosszabbítja meg Krüger megbízatását.
„Mélyen tisztelem Krüger jelenlegi döntését, és teljesen megértem a jövőre vonatkozó terveit”

– magyarázta Norbert Reithofer, a BMW igazgatótanácsának elnöke, aki Krüger előtt vezette a vállalatot.

Az 53 éves, gépészmérnök végzettségű Harald Krüger már 2003-ban vezető beosztásban dolgozott a BMW-nél; személyzeti kérdésekért és a Mini és a Rolls-Royce márkáért felelt. De nem sokkal hivatalba lépése után nyilvánosan összeesett a frankfurti autószalonon. Egészségével kapcsolatban azóta is számos találgatás született.
Szerző
Témák
BMW autóipar

Hat kiló zöldséget-gyümölcsöt dobunk ki fejenként évente, csak mert nem tökéletesek

Publikálás dátuma
2019.07.05. 13:35
Illusztráció
Fotó: VICTOR DE SCHWANBERG/SCIENCE PHO / AFP
„Vegyél számba” címmel szemléletformáló kampányt indított a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A hivatal legfrissebb kutatása szerint Magyarországon fejenként évente csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki. Ennek egy részét pusztán azért, mert nem néznek ki tökéletesen. A „Vegyél számba! elnevezésű kampánnyal arra hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló, megfelelő tárolással a fogyaszthatósági idő meghosszabbítható, és érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok frissebbek a távolabbi országokból érkezőknél.
A kampány anyagaival a Nébih Maradék Nélkül élelmiszerpazarlás elleni programjának felületein találkozhatnak az érdeklődők, de a hivatal saját csatornáin és egyéb tematikus oldalain is megjelenteti a gyakorlati tudnivalókat, és a programhoz kapcsolódó rendezvényeket is szerveznek.
„A pultokra kitett hibátlan gyümölcsök rászoktatták az embereket arra, hogy ami nem szép, az nem isehető. A termelőknek is sokat ki kell dobniuk, mert nem felelnek meg az áruházláncok minőségi feltételeinek” – mondta Ecsedi István, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője az M1-en.

Más, de jó

Sokan elfordulnak a szokatlan alakú zöldségektől, gyümölcsöktől, pedig ezek csak másmilyenek, de nem feltétlenül rosszabbak. A pusztán alakhibás zöldség és gyümölcs az előkészítést követően ugyanúgy fogyasztható, mégis sokszor – érdemtelenül – a szemétben végzi, pedig kis kompromisszummal, persze alacsonyabb áron megvásárolva ezek is felhasználhatók.

Megfelelően tárolva tovább ehető

Bizonyos gyümölcsök, zöldségek érési folyamata a betakarítás után is folytatódik, azaz tovább érnek. Ezért vásárláskor figyelembe kell venni a felhasználás tervezett idejét. Jó tudni, hogy a friss gyümölcs és zöldség érési folyamata legtöbbször lassítható a hűtőben való tárolással. A félbevágott, feldarabolt terményeknél pedig kiemelten fontos a hűtés, hisz feldolgozott állapotban felgyorsulnak a romlási folyamatok.

Tudta?

A sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet, a banán pedig hamarabb barnul. A szilva banán mellett gyorsabban érik.

Előnyben a hazai

A helyi termékek frissebbek, mint a távoli országokból utaztatott zöldségek-gyümölcsök. A szállítási távolság növekedésével a szén-dioxid kibocsátás jelentősen nőhet és nagyobb a termékek hűtésére fordított energiaszükséglet is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a helyi termesztésű almák előállításához, szállításához 87 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás köthető, mint a külföldről behozott almákéhoz. Minél messzebbről szállítják a termékeket, annál nagyobb eséllyel nyomódnak és sérülnek meg útközben.
Mint megírtuk, 194 ország hulladéktermelését és -újrahasznosítását vizsgáló tanulmány azt állapította meg, hogy a világ évente 2,1 milliárd tonna kommunális hulladékot termel évente. Ennek csupán mintegy 16 százalékát – 323 millió tonnát – hasznosítják újra évente, és 46 százalékától, 950 millió tonnától nem fenntartható módon szabadulnak meg.