Előfizetés

Újabb menekülthajók tartanak Olaszország felé, Salvini látni sem akarja őket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.05. 14:48

Fotó: Christian Marquardt / Christian Marquardt/NurPhoto
Terhes nők, gyerekek is vannak a Líbiából érkező, vízből mentett menekültek között, az olasz belügyminiszter már most megtiltotta nekik a kikötést.
A Mediterranea Saving Humans nevű olasz és a Sea-Eye német civil szervezet hajója is Olaszország felé tart, fedélzetükön a Líbia partjainál bajba jutott és felvett migránsokkal. Matteo Salvini pedig ismételten nemet mondott a menekülteket mentő hajók olaszországi kikötésére – írja az MTI. A Mediterranea Saving Humans által üzemeltetett Alex nevű motoros vitorlás hajó péntek hajnalban már Lampedusától 12 mérföldre, a nemzetközi és az olasz felségvizek határán járt. 54 személyt vett fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben, még mielőtt a líbiai parti őrség a helyszínre ért volna. 
A csoportban 11 nő, köztük négy terhes asszony, valamint 4 kiskorú is van. Korábban Málta jelezte, hogy hajlandó engedélyezni az Alex kikötését La Vallettában, és befogadja a migránsokat, ha Olaszország ugyanennyi, korábban érkezett migránst átvesz a szigetországtól.   Matteo Salvini olasz belügyminiszter péntekre virradó éjszaka az olasz védelmi és közlekedési miniszterrel közösen elrendelte a civil hajó kitiltását olasz felségvizekről.  Salvini közösségi oldalon tett bejegyzése szerint a Mediterranea Saving Humans nemet mondott a Máltán való kikötésre, és inkább a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé vette útját. Az olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hihetetlennek nevezte, hogy a hajó elutasította a kikötést a biztonságos Máltán. 
„Ha nem mennek Máltára, ez egy újabb engedetlenség, erőszak és kalózkodás bizonyítéka: én nem adom fel!” - írta Matteo Salvini.  Májusban a Mediterranea Saving Humans 40 embert vitt Lampedusára, akkor az olasz hatóságok lefoglalták a szervezet Mare Jonio nevű hajóját.  A fenti, idén alakult olasz szervezet szóvivője, Luca Casarini úgy reagált: nem gondolják magukat kalózoknak, mivel "ez nem egy film, az emberek életével folyik a játék, Salvini lelkiismeretét több ezer halott terheli". Az Alexet egy spanyol civil szervezet, az Open Arms egyik hajója kíséri.  Ezzel egy időben a német Sea-Eye Alan Kurdi nevű hajója 65 fős csoportot vett a fedélzetére líbiai vizeken, és szintén elindult Málta vagy Olaszország irányába. Luigi Di Maio a vezető olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke kijelentette, hogy miközben a "líbiai parti őrség mentést folytat, az civil szervezetek szembeszállnak az olasz kormánnyal". Luigi Di Maio úgy vélte, hogy ezek a csoportok "show-műsort visznek színre politikai számításból". 
Salvini és Di Maio arra nem tért ki, hogy Líbiában éppen polgárháború zajlik, Tripoliban pedig egy menekülttábort bombázott Halifa Haftar tábornok fővárost ostromló serege Jelen állás szerint 53 ember vesztette életét - köztük hatan gyerekek -, a sérültek száma mintegy 130 lehet.
A menekültek helyben tartásáért megfizetett líbiai őrök hozzáállásáról pedig mindent elmond, hogy
mikor a lakók megpróbáltak elmenekülni a repülők második hulláma elől, az ENSZ szerint a menekülttábor őrei tüzet nyitottak rájuk.

Újabb magyar-ukrán diplomáciai csörte

G.M.
Publikálás dátuma
2019.07.05. 13:38
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter beszél az Ukrajnában megindított reformfolyamatokról tartott torontói konferencián 2019. július 2-án
Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev / MTI
Jehor Bozsok ukrán külügyminiszter-helyettes csütörtökön, július 4-én bekérette Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott magyar nagykövetet, hogy magyarázatot követeljen Szijjártó Péter torontói kijelentéseire – közölték a kárpátaljai magyar portálok a kijevi ukrán média jelentése alapján.
Az eseményről Twitter üzenetben számolt be az ukrán diplomáciai ideiglenes vezetője, Boszok is, aki Pavlo Klimkin lemondása következtében vált a külügyi tárca vezetőjévé. A magyar nemzeti hírügynökség szabad hírfolyamának beszámolói között azonban egyelőre hiába keressük az erről szóló hírt, holott annak kiváltó okáról egy nappal korábban részletesen beszámolt.
„Meghívtam Íjgyártó Istvánt és arra kértem, magyarázza meg Szijjártó miniszter jelzéseinek logikáját az ukrán reformok kérdéseiről rendezett torontói konferencián. Hangsúlyoztam az előre- és nem hátratekintő megközelítés alkalmazásának szükségességét az ukrán–magyar kapcsolatok fejlesztésében”

– írta Twitter bejegyzésében Bozsok.

Az ukrán külügy elsősorban azt kifogásolta, hogy Szijjártó Péter Torontóban kijelentette, Petro Porosenko korábbi ukrán államfő és csapata magyarellenes politikát folytatott, valamint azt, hogy a magyar külügyek vezetője bírálta az ukrán nyelvtörvényt és oktatási törvényt. A beszámolók szerint az ideiglenes ukrán külügyminiszter közölte Íjgyártó István magyar nagykövettel, hogy csodálkoznak Szijjártó kijelentésein, hiszen Kijev mindent elkövet azért, hogy helyrehozza kapcsolatait Magyarországgal. Az ukrán fél még abba is belement Bozsok szerint, hogy teljesítse a Budapest által kifogásolt oktatási törvény módosítására tett javaslatokat, beleegyezett a velencei bizottság döntése teljesítésébe, ennek ellenére a magyar külpolitika nem hajlandó változtatni hangnemén. Sőt, egyelőre azokra a magyar-ukrán kapcsolatok javítását célzó konstruktív javaslatokra sem kapott választ, amelyeket májusi budapesti látogatása során tett. (Az ukrán oktatási és nyelvtörvényt más európai uniós országok is bírálják, akárcsak az Ukrajnában élő minden nemzeti kisebbség, ám egyetlen ország sem folyamodott Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek blokkolásához a nemzetközi színtéren.) Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Torontóban az ukrajnai reformfolyamatról szóló konferencián nevezte magyarellenesnek Porosenko elnök politikáját hozzátéve, hogy Volodomir Zelenszkij új reményt jelent arra, hogy Ukrajna nem fog magyarellenes politikát folytatni. Szijjártó szerint az új ukrán elnök nyilatkozatai biztatóak, de csak óvatos optimizmusra adhatnak okot. Leszögezte, Magyarország akkor fog hozzájárulni a NATO-Ukrajna bizottság következő összehívásához, amelyet az utóbbi időben blokkolt, ha Zelenszkij végrehajtja azokat a jogi változtatásokat a parlamenti választások után, amelyek nyomán a magyar nemzeti közösség visszakaphatja korábbi jogait. Ebben az esetben Magyarország kész átfogó gazdasági együttműködési tervet is végrehajtani Ukrajnával. Ezen felül száz ösztöndíjat biztosítanának ukrán hallgatóknak magyarországi egyetemeken. Újraélesztenék a gazdasági és környezetvédelmi vegyes bizottságok működését, valamint folytatnák a kárpátaljai gazdasági fejlesztési programot.

Pártparadicsommá vált Bulgária

Gál Mária
Publikálás dátuma
2019.07.05. 12:57
Szófia, Parlament
Fotó: JENS KALAENE / AFP
Nem kell többé kampányfinanszírozási gondokkal küszködniük a bolgár pártoknak, csütörtökön ugyanis a szófia parlament megszavazta azt a kezdeményezést, amely zöld utat ad a politikai pártok magánforrásokból érkező korlátnak finanszírozásának és lehetővé teszi, hogy jogi személyek illetve magánszemélyek egyaránt adományozhassanak számukra.
A jogszabály eltörölte a magánadományok felső határát, amely eddig 10 ezer léva (5 ezer euró, 1,6 millió forint volt) és lehetővé tette azt is, hogy cégek támogassanak pártokat, amit eddig szigorúan tiltott a törvény. Ezzel egyidőben módosították a költségvetési törvényt, drasztikusan megvágva a pártok költségvetési támogatását – a korábbi voksok után járó 11 lévát – 5,5 eurót, 1813 forint – 1 lévára csökkentette. Az AFP hírügynökség beszámolójában kiemelte, hogy Bulgária az Európai Unió egyik legkorruptabb országa, a magánszférából érkező pártfinanszírozás kapcsán pedig érdekkonfliktusok és visszaélések veszélye áll fenn, a bolgár törvényhozók ennek ellenére szavazták meg a törvénymódosítást. Mindezt négy hónappal a helyhatósági választások előtt egy olyan országban, amely a Transparency International korrupciós listáján a vizsgált 180 ország között a 77. helyen állt 2018-ban, az EU tagállamok közül pedig a legrosszabb helyezést érte el. Az Európai Bizottság 2007, Bulgária és Románia csatlakozása óta az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében évente értékeli a két ország igazságügyi reformra és a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó kötelezettségvállalásainak teljesítését, és ennek fényében dönt schengeni csatlakozásukról. Az eredetileg 2010-re tervezett Schengen tagság azonban ezzel a pártfinanszírozási döntéssel még távolabb kerül Bulgáriától, amely az utóbbi években több korrupciós botrányt és politikai válsághelyzetet is megélt. 2013 óta három parlamenti választást rendeztek, legutóbb 2017-ben. Az országot közel tíz éve megszakítás nélkül vezető Bojko Boriszov konzervatív kormányfő az európai uniós vezető tisztségviselők megválasztását célzó maratoni brüsszeli tárgyalások során is az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus megszüntetését kérte Frans Timmermanstól támogatása fejében az elhíresült Facebookon közvetített egyeztetés keretében. Boriszov nem véletlenül nem lelkesedett Timmermans EB-elnökségéért, az eddig jogállamiságért felelős alelnökként dolgozó politikus volt ugyanis az együttműködési mechanizmus koordinátora is, az éves jelentések pedig nem tüntették fel túl jó színben a bolgár kormányzati teljesítményt.    A bolgár ellenzék tiltakozik, az új törvényt „újabb korrupciós adó”-ként értelmezik, és hangsúlyozzák, hogy a vállalatoknak az az érdeke, hogy a hatalomban lévőket finanszírozzák, ami egyenlőtlen versenyhelyzetet teremt a politikai erők számára. Tizenöt civilszervezet közös közleményben figyelmeztetett, hogy a pártok költségvetési támogatása a politikai pluralizmus biztosítéka, a korrupció elleni fellépés egyik hatékony eszköze, a Boriszov-kormányzat pedig ezt szünteti meg a pártok korlátlan magánszférából érkező támogatásának lehetővé tételével. Bulgária ezzel a törvénymódosítással vélhetően Romániának is „keresztbe tett”, hiszen a két ország Schengen-csatlakozását mindeddig csomagban kezelte az EU.