Olaszország;Málta;Matteo Salvini;menekülthajó;

Újabb menekülthajók tartanak Olaszország felé, Salvini látni sem akarja őket

Terhes nők, gyerekek is vannak a Líbiából érkező, vízből mentett menekültek között, az olasz belügyminiszter már most megtiltotta nekik a kikötést.

A Mediterranea Saving Humans nevű olasz és a Sea-Eye német civil szervezet hajója is Olaszország felé tart, fedélzetükön a Líbia partjainál bajba jutott és felvett migránsokkal. Matteo Salvini pedig ismételten nemet mondott a menekülteket mentő hajók olaszországi kikötésére – írja az MTI.

A Mediterranea Saving Humans által üzemeltetett Alex nevű motoros vitorlás hajó péntek hajnalban már Lampedusától 12 mérföldre, a nemzetközi és az olasz felségvizek határán járt. 54 személyt vett fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben, még mielőtt a líbiai parti őrség a helyszínre ért volna. 

A csoportban 11 nő, köztük négy terhes asszony, valamint 4 kiskorú is van. Korábban Málta jelezte, hogy hajlandó engedélyezni az Alex kikötését La Vallettában, és befogadja a migránsokat, ha Olaszország ugyanennyi, korábban érkezett migránst átvesz a szigetországtól. 

 Matteo Salvini olasz belügyminiszter péntekre virradó éjszaka az olasz védelmi és közlekedési miniszterrel közösen elrendelte a civil hajó kitiltását olasz felségvizekről.  Salvini közösségi oldalon tett bejegyzése szerint a Mediterranea Saving Humans nemet mondott a Máltán való kikötésre, és inkább a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé vette útját. Az olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hihetetlennek nevezte, hogy a hajó elutasította a kikötést a biztonságos Máltán. 

„Ha nem mennek Máltára, ez egy újabb engedetlenség, erőszak és kalózkodás bizonyítéka: én nem adom fel!” - írta Matteo Salvini.  Májusban a Mediterranea Saving Humans 40 embert vitt Lampedusára, akkor az olasz hatóságok lefoglalták a szervezet Mare Jonio nevű hajóját. 

A fenti, idén alakult olasz szervezet szóvivője, Luca Casarini úgy reagált: nem gondolják magukat kalózoknak, mivel "ez nem egy film, az emberek életével folyik a játék, Salvini lelkiismeretét több ezer halott terheli". Az Alexet egy spanyol civil szervezet, az Open Arms egyik hajója kíséri. 

Ezzel egy időben a német Sea-Eye Alan Kurdi nevű hajója 65 fős csoportot vett a fedélzetére líbiai vizeken, és szintén elindult Málta vagy Olaszország irányába. Luigi Di Maio a vezető olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke kijelentette, hogy miközben a "líbiai parti őrség mentést folytat, az civil szervezetek szembeszállnak az olasz kormánnyal". Luigi Di Maio úgy vélte, hogy ezek a csoportok "show-műsort visznek színre politikai számításból". 

Salvini és Di Maio arra nem tért ki, hogy Líbiában éppen polgárháború zajlik, Tripoliban pedig egy menekülttábort bombázott Halifa Haftar tábornok fővárost ostromló serege Jelen állás szerint 53 ember vesztette életét - köztük hatan gyerekek -, a sérültek száma mintegy 130 lehet.

A menekültek helyben tartásáért megfizetett líbiai őrök hozzáállásáról pedig mindent elmond, hogy

mikor a lakók megpróbáltak elmenekülni a repülők második hulláma elől, az ENSZ szerint a menekülttábor őrei tüzet nyitottak rájuk.