Civil vállalkozót indít polgármesternek a kaposvári ellenzék

Publikálás dátuma
2019.07.05. 16:43

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Horváth Ákosnak nem lesz könnyű dolga, hiszen nemcsak a Kaposvárt 25 éve vezető kormánypárti Szita Károllyal kell megküzdenie.
Noha a somogyi megyeszékhelyen már hetek óta keringett a neve, az ellenzéki Kaposváriakért Egyesület – mely áprilisban együttműködést kötött a Jobbikkal, az MSZP-vel, az LMP-vel, a DK-val és a Momentummal – pénteken mutatta be hivatalosan polgármester-jelöltjét, a helyi vállalkozó Horváth Ákost. Aki hosszú évek óta aktív tagja a város közéletének, többek között a megyei vállalkozó központ kuratóriumi elnökeként is dolgozott, emellett 2012-ben, amikor az önkormányzat 2,5-4-szeresére akarta emelni a helyi vállalkozók építmény- és telekadóját, a Kaposvári Cégszövetség egyik vezetőjeként lépett fel a városháza ellen. Kemény üzletemberként jellemezte magát, s hozzátette, munkatársai maximalistának és hiperaktívnak tartják, s van még egy tulajdonsága, ami jól jöhet a kaposváriak számára: a végletekig kitartó. Az ellenzéki polgármester-jelölt ígéretet tett, megválasztása esetén Kaposvár lesz a legcivilebb város, nem lesz többé lehetőség politikai és más lobbik szélsőséges kiszolgálására. - Az elmúlt 25 év alatt a városvezetés elfáradt – jelentette ki -, Kaposvárból álmos, szürke, fogyatkozó kisváros lett. Ahol a legnagyobb probléma az elvándorlás, 2010 óta hatezren hagyták el a várost. Komoly gond a gyenge gazdaság és termelőképesség, s az országos átlagnál jóval alacsonyabb bérek. Mindezek együttesen megmutatják, a kimutatások szerint a megyeszékhelyek lakói közül miért a kaposváriak az egyik legboldogtalanabbak. Hozzátette, hiszi, egy város vezetésének nem uralkodnia kell a városon, hanem kiszolgálnia a városlakókat, a vállalkozásokat és a helyi vállalkozókat, és ígérte, megteremtik a feltételeit, hogy a kaposváriak valóban véleményt mondhassanak a város jövőjével kapcsolatban. Mindezt akár a helyi médiában is, ugyanis még ebben az évben szabad sajtó lesz a városban, ahol nyugodtan lehet kritizálni a városvezetés döntéseit. Horváth Ákosnak nem lesz könnyű dolga, hiszen nemcsak a Kaposvárt 25 éve vezető kormánypárti Szita Károllyal kell megküzdenie. Már hivatalos színre lépése előtt is támadták ellenzéki oldalról, a jelenlegi DK-s városatya, Kováts Imre offshore-lovagnak állította be, mivel egyik cége nem a somogyi megyeszékhelyen, hanem Újlengyelbe van bejegyezve, emellett azt sugallta, hogy a vállalkozó túl jó kapcsolatot ápol Gelencsér Attilával, a város Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjével. Az ötpárti és civil ellenzéki összefogás helyzetét nehezíti emellett, hogy nem sikerült megegyezniük az együttműködésről a hajdani Együttben politizáló Polgári Szabadság Platformmal, mely így elképzelhető, hogy önállóan méreti meg magát.
Szerző
Frissítve: 2019.07.05. 18:25

Deutsch Tamás vizsgálhatja az EU-források szabálytalan elköltését

Publikálás dátuma
2019.07.05. 15:45

Fotó: Michel Christen / Európai Parlament
Az uniós korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság egyik alelnöke lehet a Fidesz politikusa.
A Fidesz európai parlamenti képviselői vezető tisztségeket kaphatnak a törvényhozó testület jövő héten felálló szakbizottságaiban — tudta meg a Népszava. Az Európai Néppárt (EPP) frakciója bizottsági elnöki posztra nem, de öt alelnöki pozícióra javasol fideszes politikust. A testületek jövő szerdán szavaznak az elnökségükbe jelölt képviselőkről. Vagyis a döntés még hátravan, a voksoláson bárki elbukhat. De ha minden jelölt megkapja a támogatást, akkor a pártcsaládjából felfüggesztett Fidesz elmondhatja magáról, hogy szépen szerepelt: egy parlamenti alelnöki, öt bizottsági alelnöki és legalább egy koordinátori posztot söpörhet be. Ráadásul EP-képviselői a tűz közelében lehetnek a Magyarország számára két legfontosabb bizottságban: az alapjogokkal és a költségvetés ellenőrzésével foglalkozóban. A magyar delegációnak joga van arra, hogy az EP-posztok elosztásának alapjául szolgáló számítási rendszer – az úgynevezett d’Hondt-szisztéma – alapján pályázzon tisztségekre a parlamentben. Ezt követően a szakbizottságokban helyet foglaló politikai csoportoknak kell eldönteniük, hogy a Fidesz EP-képviselői alkalmasak-e a pozíciókra — nyilatkozta lapunknak Pedro López de Pablo, az EPP frakció szóvivője.  
A Fidesz tagságát ugyan felfüggesztették a kereszténydemokrata pártcsaládban, de a frakcióban más szabályok uralkodnak, és a jelek szerint ehhez tartják is magukat. Manfred Weber frakcióvezető korábban bejelentette, hogy a magyarok nem kaphatnak vezető tisztséget a néppárt parlamenti csoportjában. De az EPP azt nem kívánja meggátolni, hogy parlamenti és bizottsági elnöki és alelnöki helyekért induljanak. Az uniós parlament minden szakbizottságának egy elnöke és négy alelnöke van. Utóbbiakat aszerint rangsorolják, hogy melyik pártcsaládhoz tartoznak. A lapunk birtokába került lista alapján a Fidesznek egyetlen első alelnöki hely sem jutna. Az EPP az újonc Hidvéghi Balázst szánja a jogállamisági ügyekkel rendszeresen foglalkozó alapjogi bizottság harmadik alelnökének. Ebben a testületben készült el a Sargentini-jelentés tervezete. Figyelemre méltó, hogy a LIBE néven ismert szakbizottságban Hidvéghin kívül csak a momentumos Donáth Anna rendes tag. A magyar baloldali képviselők közül a DK-s Dobrev Klára póttagságra számíthat. Az uniós források szabálytalan elköltését és a korrupciós ügyeket folyamatosan vizsgáló Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnökségében a delegációvezetővé is előlépett Deutsch Tamás foglalhat helyet negyedik alelnökként, ha a tagok a jövő szerdán megszavazzák. Más magyar rendes tagja nincs a testületnek, de többen remélnek póttagságot.
Trócsányi László volt igazságügyi miniszter az alkotmányügyi bizottság negyedik alelnöke lehet, míg Bocskor Andrea visszatérhet a kulturális bizottság szintén negyedik helyre rangsorolt alelnöki székébe. Gál Kinga, aki hosszú időn keresztül a LIBE egyik alelnöke volt, most váltani készül: a biztonság- és védelempolitikai bizottság elnökségében foglalhat helyet, mint harmadik alelnök. Mint lapunk is megírta, a fideszes Járóka Líviát a héten az Európai Parlament egyik alelnökévé választották. A KDNP-s Hölvényi György pedig a napokban lett a fejlesztéspolitikával foglalkozó szakbizottság néppárti koordinátora, vagyis szakmai vezetője. A testület elnökségében helyet foglaló koordinátornak az a feladata, hogy közvetítse pártja álláspontját a döntéshozatalban. Értesüléseink szerint a Fidesz a külügyi és a fejlesztéspolitikai szakbizottság elnöki székét is megcélozta, eredménytelenül. Az előbbinek egy német, az utóbbinak egy svéd képviselő a várományosa.  

Alelnöki pozíciók a hazai ellenzéki képviselőknek

A magyar baloldali képviselők közül a DK-s Dobrev Klárát már megválasztották az EP alelnökévé. Az MSZP-s Ujhelyi Istvánnak jó esélye van rá, hogy megőrizheti a közlekedési szakbizottság egyik alelnöki tisztségét, és a turizmussal foglalkozó albizottság vezetését. A momentumos Cseh Katalin az Újítsuk meg Európát! liberális frakció egyik alelnöke lett.

Témák
Európai Unió

Kánikula és extrém UV-sugárzás várható szombaton

Publikálás dátuma
2019.07.05. 14:20

Fotó: Sina Schuldt / AFP
A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.
Szombatra három megyére (Baranya, Somogy és Tolna) is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.
Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben arra is felhívták a figyelmet, hogy az UV-B-sugárzás elérheti a 8-as szintet. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Az előrejelzés szerint a nyugati, délnyugati szél megélénkül, az Északi-középhegység térségében néhol meg is erősödik majd. Szombat estig nem valószínű csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható.
Vasárnap már az egész országban zivatarok miatt figyelmeztetnek. Békés és Csongrád megyére a hőség miatt adtak ki riasztást.
Eleinte többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között valószínű, délkeleten lesz napközben a legmelegebb, nyugaton a hűvösebb. 
Szerző