Előfizetés

Kinyitná az ajtókat az LMP új társelnöke

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.06. 16:07

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kendernay Jánost emelte társelnökké az LMP rendkívüli kongresszusa, bár női vezetőtársa egyelőre nem lesz. Lapunknak azt mondta, a pártja egyedül képtelen talpra állni.
Eddig csak a külpolitikával foglalkozott. Beleásta már magát a hazai viszonyokba? Öt éve kerültem közel az LMP-hez, azóta már majdnem minden pozíciót betöltöttem a pártban. Nem látványosan, de ott voltam minden vitánál és döntésnél. Alig több, mint két százalékot értek el az uniós választáson. Nem fél attól, hogy ön lesz az LMP utolsó társelnöke? Egyáltalán nem félek. Hogyan akarja feléleszteni a pártját? Főnixmadárként, egyedül nem leszünk képesek talpra állni. Szeretném, hogy minél több zöld ügyet felvállaljunk. Emellett ki kell nyitnunk az ajtókat más egyesületek és a civilek felé. Van egy másik zöld párt, a Párbeszéd, amely ráadásul az LMP-ből szakadt ki. Őket is beengedné az ajtón? Személyes célkitűzésem, hogy pár éven belül a hazai zöld pólus megerősödjön. Ez alapvetően azokból kell, hogy álljon, akik az LMP történetének valamilyen állomásán ott voltak. A párt tíz éve sok buktatóval járt, a kettészakadással egyik szereplőnek sem sikerült sajnos sikeressé válni. Önvizsgálat kell, és szembenézés a hibáinkkal. Nem a saját sebeinket kell nyalogatni, tudomásul kell venni, hogy okoztunk egymásnak sérelmeket, de ezeket orvosolni kell. Schiffer Andrástól, Szél Bernadettéktől, vagy esetleg Keresztes László Lórántéktól kér majd inkább tanácsot? Őket mind becsülöm. Társelnöknek választották, de egyedül van. Lesz női kollégája, vagy vége ennek a konstrukciónak? A jelenlegi szabályaink szerint kell, hogy legyen. Korai lenne még arra válaszolnom, hogy marad-e a társelnöki rendszer. Nem is ez a legfontosabb, a belső működésünket kell megvizsgálnunk. Dinamikusabbakká kell válnunk, gyorsabban kell döntéseket hoznunk.

A belső problémák kezelése

Az LMP a szombati, rendkívüli tisztújító kongresszusán választotta meg társelnökének Kendernay Jánost. Női társelnököt nem tudott választani a kongresszus, mivel nem érkezett érvényes jelölés, így a poszt betöltőjéről hatvan napon belül kell határoznia a pártnak.      Kendernay János tavaly óta az LMP elnökségi tagja, nemzetközi kapcsolatokkal, diplomáciával és európai ügyekkel foglalkozik. A férfi társelnöki pozícióért versenyre kelt még Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő is. Az országos elnökség titkári posztját ezután is Kanász-Nagy Máté tölti be. Az elnökség további tagja Szabóné Szendefy Mária, Fábián Krisztina, Ferenczi István, Németh Ákos, Hanák Gábor és Pitz Dániel. Kendernay János a sajtótájékoztatón elmondta, az új elnökség három kérdésben kapott „erős mandátumot”: egyrészt a párt belső struktúrájának átalakításában úgy, hogy egy „könnyedén mozgó, döntésképes pártalakulat” jöjjön létre. Emellett erősíteni kell az LMP zöldpárti jellegét, amelyre meggyőződése szerint Magyarországon szükség van, illetve segíteni kell a párt felkészülését az őszi önkormányzati választásokra. Kanász-Nagy Máté ezt azzal egészítette ki: az új vezetés feladata a belső problémák kezelése, és egy olyan új alapszabály elkészítése, amely ezt a célt szolgálja. Az LMP azért tartott teljes tisztújítást, mert május 26-án éjszaka a párt teljes elnöksége lemondott a rossz európai parlamenti választási eredmény miatt. (MTI) 

Kapcsolódó
A kiugrott LMP-s is indulhat a VII. kerületben, ahol már van egy közös jelölt

„Egyenlőek vagyunk” – Tízezres tömeg vonult a Budapest Pride-on

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.06. 15:26

Fotó: Szergej Markoszov
„Felszólítjuk az összes hazai politikai pártot, hogy kezdeményezzenek népszavazást az azonos neműek egyenlő házasságáról és az alkotmány tévesen definiált családértelmezéséről” – hangzott el a Kossuth téren. A Piarista közben ellentüntetők is feltűntek.
Szombat délután megkezdődött a 24. Budapest Pride felvonulása. Idén a gyülekezőhelyet a Parlamenthez hirdették meg, tudósítónk szerint már majdnem egy órával a rendezvény előtt is több ezren voltak a helyszínen. A szervezők becslése alapján végül 15-20 ezren vehettek részt az eseményen. A Kossuth téren kialakított „civil faluban” különféle LMBTQ érdekvédelmi és más szervezetek (közöttük az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága) mutatkoztak be az érdeklődőknek. A helyszínen több politikus is megjelent, mások mellett ott volt Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje, Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, Ungár Péter, az LMP politikusa és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is. A tömegben, szivárványos transzparenseken feltűnt a „KDNP meleg tagozata”, a „Hatvankilenc Vármegye” és „Kövér László” is. Egy feliraton az állt: „Tarlós úr ne a 3-as metrón tolerálja a meleget”. A főpolgármester egy papírmasé figurán is felbukkant, nyakában színes szalagokat viselt.
Tudósítónk szerint az Erzsébet téren nyoma sem volt ellentüntetőknek (az útvonal: Kossuth Lajos tér – Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca – Március 15. tér). Később kiderült, az ellentüntetők az óriáskeréknél gyülekeztek, az arra vonulók gúnyos ovációval köszöntötték őket. A menet eleje fél 6 körülre érkezett meg a Március 15. térre. A közelben, a Piarista közben nem sokkal később megjelent néhány tucat ellentüntető Budaházyval. A rendőrkordon miatt nem tudtak tovább menni, végül hátat fordítottak és elmentek. A helyszínen óriási volt a rendőri készültség. Egyébként tizenegy teherautóról szólt a zene, így mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelőt.

„Sorra kerültünk mi is, kipécéztek minket is”

Egyenlőek vagyunk – szögezte le a Budapest Pride-ot megnyitó beszédében az első felszólaló, Máté Dezső, szociológus, társadalomkutató, meleg-roma aktivista, azok egyike, akik a kormánypárti Figyelő több listáján is szerepeltek már. Elmondta, hogy hattól kilenc éves koráig hajléktalan volt, kukázott és lopott, meg is erőszakolták. Azután került az utcára, hogy anyja meghalt: daganat volt a méhében, de az orvosok származása miatt nem vették komolyan, azzal küldték el, hogy csak terhes. Az utcáról szegregált iskolába került, ahol megmondták neki, hogy mi lehet és mi nem. Majd arról beszélt, hogy változás kell: az élet kizsákmányolását elfogadó tömegeket lát egész Európában, akik az áldozatokat, a megbélyegzett embereket hibáztatják azért a rossz sorsért, amire környezetük kárhoztatja őket. Változtatni kell, és kérdezni, de aki kérdez, azt listázza a Figyelő, miközben bőszen folyik a kormányzati történelemhamisítás. A család fogalma színes, hívta fel a figyelmet ezután, és aki mást mond, az kirekesztő, elnyomó és alkotmányellenes. Család gyerekével az egyedülálló szülő is, az egynemű párok is családok, és nem csak az, ha egy anya és egy apa jut a gyerekre. Beszédét követeléssel zárta:
„felszólítjuk az összes hazai politikai pártot, hogy kezdeményezzenek népszavazást az azonos neműek egyenlő házasságáról és az alkotmány tévesen definiált családértelmezéséről”.

„Kifejezetten dühös vagyok, hogy sorra kerültünk mi is, hogy kipécéztek minket is” – vette át a szót Peksa Kama, a Pride egyik főszervezője. Felháborító és gusztustalan, hogy annyira rá vannak feszülve a hatalomra, hogy semmi sem szent nekik – folytatta, beszélve a kormány politikusainak homofób megnyilvánulásairól és az LMTQ embereknek az örökbefogadást megtiltani akaró, kiszivárgott alaptörvénymódosítás tervéről. 2011 óta nem lehet nemet és nevet változtatni Magyarországon – emlékeztetett arra, hogyan tesz a Fidesz a transznemű emberek ellen. A Pride azért nem „csak egy buli”, mert ilyenek történnek. Mint fogalmazott,
„az a buli, ahová azért jövünk, hogy politikailag érezzük jól magunkat”.

Szükség van a többségi társadalom támogatására is, hangsúlyozta még Kama, megköszönve a jelenlétet az összes résztvevőnek. Aztán kibontottak a színpad előtt egy hatalmas, szivárvány színű zászlót.

Kordonok nélkül, szabadon

Az esemény előtti felhívásukban a felvonulás szervezői hangsúlyozták: tavaly megmutattuk, hogy a Budapest Pride békés, elfogadó, befogadó közösségét nem lehet kordonok mögé kényszeríteni. Idén sem lesz ez másként: a menethez bárki, bármikor csatlakozhat, aki egyetért a rendezvény céljaival. Nem hagyjuk – folytatták –, hogy agresszív radikálisok megfélemlítsenek bennünket. Büszkék vagyunk arra, hogy hosszú évek küzdelmeinek köszönhetően mára egyértelművé vált: nem a békés felvonulókat, hanem az agresszív radikális zavargókat kell elszeparálni. Kordonok nélkül, szabadon vonulunk.
Civil szervezetek mellett ellenzéki pártok is bejelentették, hogy csatlakoznak a menethez. A szervezők felhívták rá a figyelmet, hogy a rendezvényen csak előzetesen regisztrált, számmal ellátott járművek vehetnek részt. Többek között az Amnesty International Magyarország is előre jelezte, hogy külön teherautóval érkezik. A házirend rögzítette, hogy bármikor megtagadható a belépés azoktól, akik gyűlöletkeltő, uszító, bármely társadalmi csoporttal szemben kirekesztő feliratot vagy zászlót akarnak behozni, ilyen jelszavakat hangoztatnak, esetleg láthatóan ilyen tetoválásuk, ruházatuk van. A szeméremsértő magatartáson kívül a szervezők a katonai ruházat viselését is tiltották. Minden bizonnyal kivételt tettek volna, ha nálunk is megismétlődik, ami két hete Ukrajnában történt. A kijevi felvonuláson ugyanis egy 30 fős katonai különítmény is megjelent, hogy kifejezze támogatását minden ember egyenlősége mellett.

Tiltott és elkülönített szélsőjobb

A Mi Hazánk a Belügyminisztériumnál akart ellentüntetést tartani, de a rendőrség ezt – mivel a Budapest Pride útvonala „magában foglalja” a területet – megtiltotta. Más helyekre viszont több demonstrációt is bejelentettek a szélsőjobbos homofóbok. „Fő ellentüntetési helyszínként” az Erzsébet teret jelölték meg. A Mi Hazánk szükségét érezte annak, hogy sajtóközleményben adja hírül: Toroczkai László pártelnök is az Erzsébet térre megy.

Harminchárom ország nagykövetsége támogatja a Pride-ot

Harminchárom nagykövetség a 24. Budapest Pride Fesztivál alkalmából közös közleményben támogatásáról biztosította a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjait, valamint jogukat az egyenlőséghez, diszkriminációmentességhez, gyülekezéshez és békés és törvényes önkifejezéshez.
„Elismeréssel illetjük az LMBTQ civil szervezetek fontos jogvédő munkáját. A jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek”

– állapították meg.

A nagykövetségek fontosnak nevezték, hogy a megválasztott vezetők, kormányok tiszteljék és védjék az LMBTQ emberek jogait. A sokféleség ünneplése biztos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. Emlékeztettek rá, hogy a hasonló események közül a Budapest Pride-nak van a leghosszabb története Kelet-Közép-Európában. Az aláírók: az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Dánia, Ecuador, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei, valamint a British Council. Több ország nem érte be közleménnyel, és kinyilvánította, hogy nagykövetségük képviselői személyesen is jelen lesznek a felvonuláson.

Stonewall lázadás

Ötven évvel ezelőtt tört ki a „Stonewall lázadás” New Yorkban. 1969. június 28-án a Stonewall Inn nevű melegbár látogatói megelégelték a rendszeres rendőri zaklatásokat, fellázadtak a hatalom elnyomása ellen. Nem tűrték csendben, hogy a sorstársaikat elviszik a rendőrök – olvasható a Budapest Pride honlapján. Stonewall az első alkalom volt, amikor az LMBTQ emberek megérezték a közös felháborodás valódi erejét. A rendőröket váratlanul érte az ellenállás, így a fellázadt tüntető tömeg sikeresen beszorította őket a Stonewall Inn-be. A demonstrációk napokig zajlottak, és valóságos futótűzként terjedt a hírük. Egy évre rá rendezték meg az első felvonulást, aminek célja az volt, hogy megemlékezzenek Stonewall-ra: az első alkalomra, amikor az LMBTQ közösség kiállt az őt érő rendszerszintű elnyomás ellen.