Zivatarral érkezik vasárnap a hidegfront, országos figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.07.06. 18:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Zivatarveszély és felhőszakadás miatt is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A Kárpát-medence időjárását hidegfront alakítja.
Már szombat délután is előfordulnak záporok és zivatarok. Éjszaka főleg az ország északi felében várható szórványosan eső. Vasárnap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több helyen lehet zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is lesz. A legtöbb csapadék a Dél-Dunántúlon valószínűsíthető, míg legkisebb eséllyel az Északi-középhegység térségében alakulhat ki. A nyugati, délnyugati, majd vasárnap az északnyugati szél többfelé megerősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökésekre is számítani kell.
zivatarveszély miatt vasárnapra az egész országra figyelmeztetést adtak ki: Baranya, Békés és Csongrád megyére másodfokút, az ország többi területére elsőfokút.

Emellett Baranya, Somogy és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap nyugaton 25, keleten, délkeleten 32 fok körül várható.

Időjárási helyzet Európában

Az 50. szélességi körtől északra vonulnak a légköri frontok, így arrafelé felhős, csapadékos az idő. A Finn-öböl térségében jelentős csapadékról érkezett jelentés, a 24 órás csapadékösszeg helyenként a 40 mm-t is meghaladta. A kontinens északi felében hűvös az idő, a csúcshőmérséklet néhol még a 15 fokot sem éri el.
Ezzel szemben Európa déli felét meleg, száraz levegő tölti ki, anticiklon alakítja az időjárást. Számottevő csapadék nem fordul elő, a hőmérséklet csúcsértéke zömmel 30 fok felett alakul, sőt Franciaországban és az Ibériai-félszigeten helyenként a 35 fokot is meghaladja a hőmérsékleti maximum. A Kárpát-medence időjárását a következő 36 órában egy északnyugat felől érkező hidegfront alakítja, amely többfelé okozhat csapadékot.

Kinyitná az ajtókat az LMP új társelnöke

Publikálás dátuma
2019.07.06. 16:07

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kendernay Jánost emelte társelnökké az LMP rendkívüli kongresszusa, bár női vezetőtársa egyelőre nem lesz. Lapunknak azt mondta, a pártja egyedül képtelen talpra állni.
Eddig csak a külpolitikával foglalkozott. Beleásta már magát a hazai viszonyokba? Öt éve kerültem közel az LMP-hez, azóta már majdnem minden pozíciót betöltöttem a pártban. Nem látványosan, de ott voltam minden vitánál és döntésnél. Alig több, mint két százalékot értek el az uniós választáson. Nem fél attól, hogy ön lesz az LMP utolsó társelnöke? Egyáltalán nem félek. Hogyan akarja feléleszteni a pártját? Főnixmadárként, egyedül nem leszünk képesek talpra állni. Szeretném, hogy minél több zöld ügyet felvállaljunk. Emellett ki kell nyitnunk az ajtókat más egyesületek és a civilek felé. Van egy másik zöld párt, a Párbeszéd, amely ráadásul az LMP-ből szakadt ki. Őket is beengedné az ajtón? Személyes célkitűzésem, hogy pár éven belül a hazai zöld pólus megerősödjön. Ez alapvetően azokból kell, hogy álljon, akik az LMP történetének valamilyen állomásán ott voltak. A párt tíz éve sok buktatóval járt, a kettészakadással egyik szereplőnek sem sikerült sajnos sikeressé válni. Önvizsgálat kell, és szembenézés a hibáinkkal. Nem a saját sebeinket kell nyalogatni, tudomásul kell venni, hogy okoztunk egymásnak sérelmeket, de ezeket orvosolni kell. Schiffer Andrástól, Szél Bernadettéktől, vagy esetleg Keresztes László Lórántéktól kér majd inkább tanácsot? Őket mind becsülöm. Társelnöknek választották, de egyedül van. Lesz női kollégája, vagy vége ennek a konstrukciónak? A jelenlegi szabályaink szerint kell, hogy legyen. Korai lenne még arra válaszolnom, hogy marad-e a társelnöki rendszer. Nem is ez a legfontosabb, a belső működésünket kell megvizsgálnunk. Dinamikusabbakká kell válnunk, gyorsabban kell döntéseket hoznunk.

A belső problémák kezelése

Az LMP a szombati, rendkívüli tisztújító kongresszusán választotta meg társelnökének Kendernay Jánost. Női társelnököt nem tudott választani a kongresszus, mivel nem érkezett érvényes jelölés, így a poszt betöltőjéről hatvan napon belül kell határoznia a pártnak.      Kendernay János tavaly óta az LMP elnökségi tagja, nemzetközi kapcsolatokkal, diplomáciával és európai ügyekkel foglalkozik. A férfi társelnöki pozícióért versenyre kelt még Ferenczi István kispesti önkormányzati képviselő is. Az országos elnökség titkári posztját ezután is Kanász-Nagy Máté tölti be. Az elnökség további tagja Szabóné Szendefy Mária, Fábián Krisztina, Ferenczi István, Németh Ákos, Hanák Gábor és Pitz Dániel. Kendernay János a sajtótájékoztatón elmondta, az új elnökség három kérdésben kapott „erős mandátumot”: egyrészt a párt belső struktúrájának átalakításában úgy, hogy egy „könnyedén mozgó, döntésképes pártalakulat” jöjjön létre. Emellett erősíteni kell az LMP zöldpárti jellegét, amelyre meggyőződése szerint Magyarországon szükség van, illetve segíteni kell a párt felkészülését az őszi önkormányzati választásokra. Kanász-Nagy Máté ezt azzal egészítette ki: az új vezetés feladata a belső problémák kezelése, és egy olyan új alapszabály elkészítése, amely ezt a célt szolgálja. Az LMP azért tartott teljes tisztújítást, mert május 26-án éjszaka a párt teljes elnöksége lemondott a rossz európai parlamenti választási eredmény miatt. (MTI) 

Szerző
Témák
LMP kongresszus
Frissítve: 2019.07.06. 16:48