Előfizetés

Felhőszakadással, viharos széllel jön a lehűlés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.07. 18:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három centis jégeső, 90 kilométer/órás szél kíséri a hidegfront érkezését, a lenagyobb zivatarok a Dunántúlon lehetnek.
Országszerte hatalmas zivatarokkal érkezik a hidegfront, ami legalább egy hétre meghatározza a hazai időjárást – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi veszélyjelzéséből. Az OMSZ szerint vasárnap este több hullámban is valószínű heves zivatarok kialakulása – erre délután leginkább Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon lesz esély, emellett keleten, este délkeleten is kialakulhat intenzív zivatar. Az esőzést (60-90 km/órás szél, illetve ennél erősebb széllökések kísérhetik, de 2-3 centiméteres vastagságú jégesővé, és 3-4 centis felhőszakadássá is fajulhat.
Hétfőn hajnalban, illetve a reggeli órákban keleten, délkeleten még előfordulhatnak zivatarok, azonban ezt követően a nap további részében veszélyes időjárási jelenség nem várható. A meteorológiai szolgálat a jövő heti időjárásról is készített prognózist: az MTI-nek elküldött anyaguk szerint a hét folyamán változékony, sokszor szeles, az elmúlt napok kánikulájához képest hűvösebb idő várható. A maximumok 30 fok alatt, többfelé 20 fok körül alakulnak -írja az MTI.Hétfőn a napos időt követően a Dunántúl délnyugati felén megvastagszik a felhőzet, és arrafelé késő délutántól egyre nagyobb területen elered az eső. Több helyen erős lesz a szél. A leghidegebb órákban 13-18 fok lehet. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő.
Az OMSZ vasárnapi veszélyjelzése: sárga szín jelzi a felhőszakadást, narancssárga a viharos széllel kísért zivatart
Fotó: met.hu
Kedden a több-kevesebb napsütés mellett főként délen és nyugaton valószínű eső, zápor. A szél erős, kis területen viharos lesz. A minimum hőmérséklet 12-17 fok között alakul, de egyes helyeken ennél hűvösebb is lehet. A nappali maximumok 22-27 fok között alakulnak. Szerdán legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor. A szél élénk vagy erős lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-15 fok között alakul, de egyes helyeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 21-27 fok között valószínű. Csütörtökön több órára kisüt a nap, inkább csak északon, északkeleten alakulhat ki néhol zápor. Helyenként megerősödhet a szél. A leghidegebb órákban 9-16 fok, de a jellemzően hideg helyeken pár fokkal hűvösebb is lehet. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő. Pénteken egyre több helyen várható eső, zápor. Megélénkül, helyenként megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 10-17, a maximumhőmérséklet 23-28 fok között valószínű. Szombaton hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél megélénkül, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 21-27 fok között valószínű.Vasárnap szórványosan valószínű záporeső. A szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. A leghidegebb órákban 13-18 fok lesz. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Megérkeztek a hatos lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.07. 16:46

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 27. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 14 (tizennégy) 18 (tizennyolc) 21 (huszonegy) 22 (huszonkettő) 43 (negyvenhárom) 44 (negyvennégy) Nyeremények: A 6 találatos szelvény nem volt. az 5 találatos szelvényekre 780 255; a 4 találatos szelvényekre 9870; a 3 találatos szelvényekre 1870 forintot fizetnek.

Roma pénzek, Elios-ügy, kötvénybiznisz: kapott néhány tippet a korrupció elleni harchoz Deutsch Tamás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.07. 14:45
Deutsch Tamás
Fotó: óth Gergő
Ha komolyan veszi várható kinevezését, Deutsch a NER legnagyobb botrányainak feltárásával is kezdheti a munkát – ajánlotta Ujhelyi István.
Egy sor tippet küldött Deutsch Tamásnak a szocialisták EP-képviselője. Ujhelyi István lapunk cikkét idézve megjegyezte, sokak szerint a kecskére bízták a káposztát azzal, hogy a Deutsch lehet az uniós korrupciós ügyeket vizsgáló költségvetési bizottság egyik alelnöke – az ötlet pedig legalább olyan nevetséges, mint az, hogy az Európai  Néppárt a Fidesz korábbi kommunikációs igazgatóját, a „fedett pályás sorozosásban” világcsúcstartó Hidvéghi Balázst ajánlja a jogállamisággal foglalkozó bizottság alelnökének.
Ujhelyi szerint Deutsch igyekezett keresztbe feküdni az Európai Parlament többsége által később elfogadott, magyarországi jogállamiságról szóló Sargentini-jelentésnek – ennek kapcsán pedig könnyen lebuktatható hazugságokba is belefutott. Ha azonban Deutsch Tamás mégis az érdemi munkát választaná – vetette fel Ujhelyi – akkor kaphat egy kis segítséget. „figyelmébe ajánlom egyfelől a szakbizottság által a Sargentini-jelentéshez benyújtott különvéleményt"
  • „olvasmánynak az Európai Ügyészség fontosságáról készített tanulmányt,
  • de vizsgálódásra javasolnám többek között az Elios-botrány uniós forrásokra gyakorolt hatását,
  • a Farkas Flórián felelősségét felvető „Út a munkába”-program (Híd a munka világába-program, a szerk.) sajátos forrásfelhasználását,
  • Mészáros Lőrinc uniós adófizetői pénzeken történő meggazdagodását és a már hivatkozott egyszereplős közbeszerzések közti összefüggéseket,
  • vagy akár az Európai Unióba bejutást segítő fideszes letelepedési kötvények hátterét”
- áll a politikus felsorolásában. Bejegyzésében Ujhelyi arra is kitér, hogy Orbán Viktor illiberális államot bejelentő tusványosi beszéde után ez már a 251., „a rezsim bűneire” figyelmeztető nyílt levele, és minden hétre jut egy belőlük.