Fákat, villanyoszlopokat tördelt a vihar, 80 riasztást kaptak a tűzoltók

Publikálás dátuma
2019.07.07. 19:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy Somogy megyei falu áram nélkül maradt, volt, ahol gyökerestől tépett ki egy óriási fenyőt a szél.
Országszerte kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat, a Somogy megyei Lakócsán kidőlt villanyoszlopok miatt szünetel az áramszolgáltatás; , ez összesen 275 fogyasztási helyet érint- mondta vasárnap az MTI-nek Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Eddig országszerte mintegy 80 esetben avatkoztak be a tűzoltók a viharral összefüggésben, szinte minden esetben kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz kellett kivonulni.
Az OMSZ vasárnapi veszélyjelzése, sárga szín jelöli a felhőszakadást és narancssárga az erős széllel kísért zivatart
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
 Budapesten a III. kerületben a Nánási úton az erős szél kettétört és leszakított egy villanyvezetéket, a Szél utcában pedig egy épület tetejére dőlt fa. A XVII. kerületi Várvíz utcában távközlési kábelre, míg a XI. kerületi Karolina úton egy másik fára zuhant egy-egy fa. Békés megyében főként Békéscsabáról és Gyuláról kaptak a szokásosnál sokkal több riasztást a tűzoltók. Ott is elsősorban a kidőlt fák okoznak gondot, de Gyulán egy sportlétesítmény tetejét is megbontotta az erős szél. Zala és Somogy megyében is adott munkát a vihar a tűzoltóknak. Szőkedencsen egy nagy fa dőlt a 7-es főútra, Zalakomáron kidőlt fa zárta el a Rákóczi utcát, Barcson, a Semmelweis utcában pedig az erős szél gyökerestől kifordított egy fenyőt, amely egy ház tetejére dőlt.
Szerző

1 Magyarország: ellenzéki pártok és civil szervezetek fogtak össze a békésebb közéletért

Publikálás dátuma
2019.07.07. 18:50
Az 1 Magyarország Piknik résztvevői
Fotó: Roma Sajtóközpont - Roma Press Center /Facebook
A résztvevők vállalták, hogy közösen lépnek fel a gyűlöletbeszéd ellen; az ország mindannyiunké, együtt kell megoldást találni problémáira is - vallják a nyilatkozat aláírói.
 Hat ellenzéki párt és több mint negyven civil szervezet csatlakozott a gyűlölet visszaszorítása, a józanabb, békésebb közélet érdekében kiadott 1 Magyarország Nyilatkozathoz - tudatta a Roma Sajtóközpont közleményben vasárnap. A nyilatkozat aláírói vállalták, hogy ezentúl nyilvánosan elhatárolódnak a gyűlöletkeltő beszédtől, fellépnek a szervezett félelemkeltő akciók ellen, és minden megnyilvánulásukkal az ország társadalmi csoportjainak békés együttélését, az esetleges problémák feltárását és józan megoldását szorgalmazzák – írja az MTI.
„A történelem megtanította nekünk, hogy minden magyar, valamint az itt élő emberek egymásra vannak utalva, 1 Magyarország létezik, amely mindannyiunké és amelyben közösen kell megoldást találnunk a problémáinkra” - olvasható a nyilatkozatban, ami befogadás és a tolerancia erejére is rámutat: „A vérzivataros századok során a magyarságot többször is megmentette az elsorvadástól, hogy tömegesen befogadott más népeket. A békésen együtt élő népcsoportok pedig idővel közösségekké és nemzetté kovácsolódtak. Ma a magyarság ezért egy befogadáson alapuló kulturális és politikai közösség” - hangsúlyozza a dokumentum.
A Roma Sajtóközpont, a Polgár Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, valamint a National Democratic Institute által hagyományteremtő szándékkal megszervezett 1 Magyarország Pikniken részt vett több mint negyven társadalmi szervezet, továbbá hat ellenzéki párt képviselője: a DK-tól Rónai Sándor, a Liberálisok részéről Bősz Anett és Sermer Ádám, az LMP-től Schmuck Erzsébet, a Párbeszéd részéről Kocsis-Cake Olivio, az MSZP-től Kunhalmi Ágnes és a Momentum részéről Fekete-Győr András. A nyilatkozat aláírói vállalták még többek között azt is, hogy a „megfelelő fórumokon” jelentik a szélsőséges megnyilvánulásokat, és elvárják az államtól, hogy biztosítson feltétel nélküli jog- és törvény előtti egyenlőséget.
Szerző

Felhőszakadással, viharos széllel jön a lehűlés

Publikálás dátuma
2019.07.07. 18:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három centis jégeső, 90 kilométer/órás szél kíséri a hidegfront érkezését, a lenagyobb zivatarok a Dunántúlon lehetnek.
Országszerte hatalmas zivatarokkal érkezik a hidegfront, ami legalább egy hétre meghatározza a hazai időjárást – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi veszélyjelzéséből. Az OMSZ szerint vasárnap este több hullámban is valószínű heves zivatarok kialakulása – erre délután leginkább Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon lesz esély, emellett keleten, este délkeleten is kialakulhat intenzív zivatar. Az esőzést (60-90 km/órás szél, illetve ennél erősebb széllökések kísérhetik, de 2-3 centiméteres vastagságú jégesővé, és 3-4 centis felhőszakadássá is fajulhat.
Hétfőn hajnalban, illetve a reggeli órákban keleten, délkeleten még előfordulhatnak zivatarok, azonban ezt követően a nap további részében veszélyes időjárási jelenség nem várható. A meteorológiai szolgálat a jövő heti időjárásról is készített prognózist: az MTI-nek elküldött anyaguk szerint a hét folyamán változékony, sokszor szeles, az elmúlt napok kánikulájához képest hűvösebb idő várható. A maximumok 30 fok alatt, többfelé 20 fok körül alakulnak -írja az MTI.Hétfőn a napos időt követően a Dunántúl délnyugati felén megvastagszik a felhőzet, és arrafelé késő délutántól egyre nagyobb területen elered az eső. Több helyen erős lesz a szél. A leghidegebb órákban 13-18 fok lehet. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő.
Az OMSZ vasárnapi veszélyjelzése: sárga szín jelzi a felhőszakadást, narancssárga a viharos széllel kísért zivatart
Fotó: met.hu
Kedden a több-kevesebb napsütés mellett főként délen és nyugaton valószínű eső, zápor. A szél erős, kis területen viharos lesz. A minimum hőmérséklet 12-17 fok között alakul, de egyes helyeken ennél hűvösebb is lehet. A nappali maximumok 22-27 fok között alakulnak. Szerdán legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor. A szél élénk vagy erős lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 9-15 fok között alakul, de egyes helyeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 21-27 fok között valószínű. Csütörtökön több órára kisüt a nap, inkább csak északon, északkeleten alakulhat ki néhol zápor. Helyenként megerősödhet a szél. A leghidegebb órákban 9-16 fok, de a jellemzően hideg helyeken pár fokkal hűvösebb is lehet. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő. Pénteken egyre több helyen várható eső, zápor. Megélénkül, helyenként megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 10-17, a maximumhőmérséklet 23-28 fok között valószínű. Szombaton hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A szél megélénkül, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 21-27 fok között valószínű.Vasárnap szórványosan valószínű záporeső. A szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. A leghidegebb órákban 13-18 fok lesz. Napközben 22-27 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.
Szerző
Frissítve: 2019.07.07. 19:28