8 milliárdért kezdhet dolgozni Mészáros Lőrinc egy cége a rákosmentei sportcsarnokon

Publikálás dátuma
2019.07.08. 14:18

Fotó: RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL
Ugyan idénre már az átadást ígérték, de a nemzetgazdasági szempontból 2016 óta kiemelt jelentőségű projekt eddig csak a pénzt vitte.
Eredetileg 2019 május végére ígérték a Budapest XVII. kerületi, rákosmentei sportcsarnok elkészültét, melyet 2016 végén nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé is nyilvánítottak, hogy holmi jogszabályok ne lassíthassák a költekezést. Ám, mint az mfor.hu írja, az elmúlt három évben még az első kapavágásig sem sikerült eljutniuk. Meglehet, csak a megfelelő vállalkozóra vártak: a portál az uniós közbeszerzési értesítőben szúrta ki, hogy 
a Mészáros Lőrinc-tulajdonolta ZÁÉV Építőipari Zrt. és az Építő-és épületkarbantartó Zrt. közösen megnyerte a lehetőséget a munkára. Igaz, a tervezettnél 1,5 milliárddal drágábban dolgoznak.

A 2016-os kormányhatározat 6,5 milliárd forintos összköltséget biztosított a kivitelezésre, de az elképesztő mennyiségű közpénz nem volt elég, és most 7,98 milliárdnál tart az ár. A duó alvállalkozóként az Óbuda Építész Stúdió Kft.-t vonja be.
Szerző
Frissítve: 2019.07.08. 14:26

Minden ellenőrzött webáruháznál talált jogsértést az ügyészség

Publikálás dátuma
2019.07.08. 11:25
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Olyan szerződéseik voltak például, hogy utólag egyoldalúan módosíthatják az árakat, máshol a 14 napos elállási időt csökkentették önkényesen.
A fogyasztók jogainak védelme érdekében az ügyészség tizenhat webáruház szerződési feltételeit vizsgálta és mindegyikben talált törvénysértő kikötést - közölte Szabó Ferenc Pest megyei főügyész hétfőn. A közlemény szerint az ügyészség olyan webáruházak szerződési feltételeit ellenőrizte, amelyek keresett termékeket, például műszaki cikkeket, háztartási eszközöket, vagy gépjármű alkatrészeket forgalmaznak. Az ügyészek számos olyan rendelkezést találtak, amelyek nem feleltek meg a hatályos jogszabályoknak. A webáruházak
például belefoglalták a szerződésekbe, hogy bármikor egyoldalúan módosíthatják a már megkötött szerződést, így akár a fizetendő összeget vagy a szállítási határidőt is.

Az irányadó jogszabályok szerint internetes vásárláskor a megrendelő az átvételtől számított 14 napon belül indok nélkül elállhat a vásárlástól és visszaküldheti a terméket - ebben az esetben a korábban kifizetett vételár és postaköltség is visszajár. Ezzel szemben a szerződési feltételekben rövidebb elállási határidőt írtak elő, és jogsértő módon kikötötték azt is, hogy csak sértetlen csomagolás esetén küldhető vissza a termék - írták.
A Pest Megyei Főügyészség a vállalkozásokat a jogsértések önkéntes megszüntetésére szólította fel.

Az első fél évben 390 milliárd forint volt az államháztartás hiánya

Publikálás dátuma
2019.07.08. 11:24

Fotó: Népszava
Ez az éves előirányzat 39 százaléka.
Júniusban 213,6 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya, ezzel az idei év első fél évét az államháztartás úgynevezett központi alrendszere 390 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 39,1 százalékát jelenti - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn az MTI-vel. Az év egészére továbbra is reális és elérhető a GDP arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél, miközben az államadósság-mutató is tovább csökken - közölte a PM. A PM legutóbbi tájékoztatása szerint májusban az államháztartás központi alrendszere 137,4 milliárdos hiánnyal zárt, ezzel az idei év első öt hónapjában az önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszer 176,4 milliárd forintos hiányt mutatott, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti. 
Szerző