Előfizetés

Se kánikula, se felhőszakadás – Nyugodt, napos idővel folytatódik a hét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.08. 16:40

Fotó: ARNO BURGI / DPA / AFP
Kedden főként délen alakulhat ki helyenként záporeső.
A vasárnapi hidegfront és zivatarok után legalább egy hét mérsékelten, vagy ha úgy tetszik kellemesen meleg idő valószínű. Teljesen ugyan nem telnek el szárazon a következő napok, de özönvíztől egyáltalán nem kell tartanunk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint kedden délen is szakadozik a felhőzet, több órára kisüt a nap, főként délen alakulhat ki helyenként záporeső. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között valószínű, de az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között valószínű. 
Szerdán többnyire közepesen vagy erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Elsősorban a délnyugati és északkeleti határvidék közelében lehet néhol záporeső. Az északi, északnyugati szelet élénk vagy erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, de néhol ennél néhány fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között várható.
Csütörtökön gyengén vagy közepesen felhős ég mellett többórás napsütésre számíthatunk. Inkább csak északkeleten, északon lehet néhol záporeső, az északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de néhol ennél néhány fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.
Pénteken nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Délutántól a Dunántúlon, estétől keletebbre is szórványosan valószínű eső, zápor. A szél délnyugatira fordul, és többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, de néhol ennél néhány fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.
Szombaton erős gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar. A nyugatias szél élénk vagy erős lesz, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között várható.
Vasárnap is számíthatunk napsütésre a gomolyfelhő-képződés mellett. Szórványosan valószínű zápor, zivatar, és az északnyugati, északi szél élénk vagy erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

Alternatív iskolákról próbálta kérdezni a helyettes államtitkárt, aki kikapcsolta a kameráját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.08. 16:23
Illés Boglárka, mielőtt a telefonért nyúl
A Magyar Narancs szerzője nem kapott érdemi válasz kérdésére, ezért újra megpróbálta feltenni azt.
A Magyar Narancs állandó blogszerzője, Békés Gáspár az erdélyi VIBE fesztiválon egy beszélgetésen kérdezte volna Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárt, mit szól ahhoz a köznevelési törvény-módosításhoz, amely ellehetetleníti az alternatív iskolákat. Békés nem kapott érdemi választ, majd amikor az előadás után megvárta az államtitkárt, hogy újra szóra bírja, az egyszerűen kikapcsolta a telefonja kameráját – írja a Mérce. Az esetről videofelvétel is készült. 
„A beszélgetés végeztével meg akartam keresni a titkárt, azonban ő 
ahelyett, hogy szóba állt volna velem, a mellső zsebembe helyezett mobilomat kivette, hogy ne vehessem videóra.

Jogászként tudja, csak nem érdekli, hogy közszereplőként nyugodtan filmezhetem egy sajtó nyilvános eseményen. Ezek után még a nevemet megkérdezte kétszer is, gondolom, hogy felírjon a proskripciós listára, de arra már Balogék felírtak úgyis, hiába fáradt – nyilatkozta Békés a portálnak”

Orbán beszédet mond az amerikai nagykövetség függetlenség napi fogadásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.08. 15:54
Megemlékezés után egy mosolygós fotó Orbán Viktorral
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
A Budapesti Kongresszusi Központba szervezett rendezvényen hosszú idő óta először, a magyar miniszterelnök is részt vesz.
„Két szempontból is különleges lesz az idén az amerikai nagykövetség függetlenség napi fogadása, hiszen ezúttal Orbán Viktor kormányfő is jelen lesz kedden a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol beszédet is tart majd” – írja a Magyar Nemzet diplomáciai forrásokra hivatkozva.  A kormány az elmúlt években csak miniszteri szinten képviseltette magát a július 4-hez fűződő találkozón. Orbán az elmúlt évek során mindig kapott meghívót az eseményre, de nem jelent meg azon.