Alkotmánybírósághoz fordul az MTA-t szétverő törvény miatt az ellenzék

Publikálás dátuma
2019.07.08. 17:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Összegyűlt a szükséges aláírás és ajánlás.
Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA-törvény miatt – jelentette be hétfőn a Parlamentben Hiller István MSZP-s képviselő, hozzátéve, hogy ehhez elég aláírás és ajánlás gyűlt össze – írja az Index. Hiller István az MTI összefoglalója szerint az interpellációk során arról beszélt: a kormánypárti többség a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére elvette a Magyar Tudományos Akadémiától annak kutatóhálózatát. Kiemelte, hogy az MTA vagyonát ellentételezés nélkül az államra ruházták át. Hangsúlyozta: nem igaz az az érvelés, hogy a vagyon egyébként is az államé lett volna. Az állami támogatás központi szerepet játszott az Akadémia működésében, de az MTA vagyonának egy jelentős része magánszemélyek felajánlásaiból, ajándékaiból származik – emlékeztetett., és feltette a kérdést, hogy az MTA teljes vagyonát államosítani fogják-e. Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, az intézményfenntartó és az intézményhálózat szerepe változatlan marad a 2021-2027-es időszak uniós forrásainak felhasználása során. Az a cél, hogy megnöveljék a magyar tudomány közösségi forrásokból származó, jelenleg rendkívül alacsony arányú részesedését – fűzte hozzá, és kiemelte, hogy a kormány nem államosította az MTA vagyonát.
Szerző

Újabb területeken folytatódik a szúnyogirtás

Publikálás dátuma
2019.07.08. 17:20

Fotó: Shutterstock
Most összesen 123 ezer hektárt érint a szúnyoggyérítési program.
A héten a fővárosban és további 396 település belterületén, összesen 123 ezer hektáron folytatódik az országos szúnyoggyérítési program – tájékoztatta a végrehajtásért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t. Mukics Dániel közölte: a következő napokban 8 budapesti kerület mellett Győr-Moson-Sopron megyében 128, Borsod-Abaúj-Zemplénben 63, Baranyában 43, Csongrád megyében 36, Veszprém megyében 27, Hajdú-Biharban 21, Bács-Kiskunban 20, Somogyban 15, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 11, Zalában 10, Fejérben 9, Tolnában és Heves megyében 6-6, Vas megyében pedig egy településen lesz szúnyogirtás. Számos olyan területen vált szükségessé a védekezés, ahol a megelőző években nem okozott gondot a szúnyogok száma – tette hozzá. A tájékoztatás szerint, a Duna és a Tisza mentén a korábbi árhullámok miatt még mindig sok a vérszívó, ezért újabb kezeléseket hajtanak végre a mosonmagyaróvári és győri térségben, a dunaújvárosi régióban, továbbá kiegészítő gyérítést végeznek Baja és Mohács környékén. A Tisza mentén Csongrád megyében és a Tisza-tónál szükséges újabb kezeléseket végrehajtani. A szóvivő emlékeztetett: az elmúlt két hétben minden eddiginél nagyobb területen zajlott az intenzív védekezés a szúnyogok ellen, a többi között a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, a Csepel-szigeten, Pakstól a Duna teljes déli szakaszán, valamint a Velencei-tó partján. A Tisza mentén Szolnok térségében valósultak meg kiterjedt kezelések, emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Vas megyében, valamint a Dráva mentén csökkentették a szúnyogok számát. Eszerint már 947 településen volt a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, összesen 488 ezer hektárnyi területen – ismertette a szóvivő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a katasztrófavédelem honlapján előre közlik a várható szúnyoggyérítési munkálatok helyszínét és idejét. 
Szerző

Bejelentkezett Márki-Zay ellenfele Hódmezővásárhelyen

Publikálás dátuma
2019.07.08. 17:00
Márki-Zay Péter
Fotó: Népszava
Grezsa István hétfőn közölte, hogy harcba száll az őszi önkormányzati választáson.
Önálló jelöltként harcba száll Grezsa István Hódmezővásárhely polgármesterségéért az önkormányzati képviselő, miniszteri biztos ezt hétfő délután jelentette be – írja a promenand.hu. A portál szerint Grezsa István azt mondta, azért döntött az indulás mellett, mert megszólította a szülőföld, emellett szerinte a város rossz irányba halad. „Úgy érzem, az októberi választás fő kérdése, lesz-e olyan polgármesterjelölt, aki képes a sebeket begyógyítani, és képes békét teremteni, mely minden város fejlesztésének, fejlődésének alapja” – tette hozzá. Úgy folytatta, mindkét egymásnak feszülő tábor és az ingadozó polgárok is egyetértenek abban, hogy rosszul mennek a dolgok Vásárhelyen, a vita kizárólag arról szól, ki az oka. Az egyik fél szerint a háborúskodás oka és kiváltója Márki-Zay Péter polgármester, az ő politikai tevékenysége és politikai stílusa, a másik oldal szerint Lázár János és a Fidesz a felelős. „Szerintem ez a vita egy terméketlen, sehová sem vezető iszapbirkózás, ezért az elmúlt másfél évet a múltnak tekintem, és a következő három és fél hónapban arról szeretnék beszélni, hogyan lehet a nélkülözhetetlen békét megteremteni” – fogalmazott. A cikkből az is kiderül, hogy Grezsa István konzultációt indít „Grezsa doktor kérdez” címmel. Négy egyszerű kérdésben várja a vásárhelyieket álláspontját, véleményét a város és a kórház kapcsolatát illetően. Egyúttal azt ígérte, megválasztása esetén rendszeresen konzultál majd a vásárhelyiekkel a város legfontosabb kérdéseiben, mert – mint mondta – politikai hitvallásának része, hogy a polgártársak véleményét beépítse a városi jövőkép tervezésébe. 
Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán reagált Grezsa István bejelentésére. A „Bejelentkezett a Fidesz vásárhelyi jelöltje” című posztjában egyebek mellett azt írja: Grezsa István személye már több alkalommal felmerült, számos kutatásban szerepelt, így nem teljesen váratlan, hogy Lázár János visszalépése után napokon belül előlépett. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.08. 19:12