Magyarország;hetes cikkely;

2019-07-09 06:20:00

Szintet léphet a 7. cikkelyes eljárás - mindjárt a kormányt faggatják

Szeptemberben hallgatják meg Magyarországot a 7. cikkelyes eljárás keretében az uniós tagállamok európai ügyekért felelős minisztereiből álló Általános Ügyek Tanácsában – tudta meg a Népszava.

A tavaly ősz óta tartó folyamatban a tárcavezetők eddig csak rövid véleménycseréket folytattak magyar partnereikkel az eljárást kezdeményező európai parlamenti jelentésben foglalt kritikus megállapításokról.

A meghallgatás a strukturált párbeszéd új, fontos állomását jelenti, amelynek során a budapesti kormány képviselőinek tényszerű információkat és válaszokat kell adniuk a jogállam és a demokratikus értékek magyarországi tiszteletben tartására vonatkozó kérdésekre.

Az EU július 1-jén hivatalba lépett soros finn elnöksége kiemelten kíván foglalkozni a jogállamiság kérdéseivel, és komoly előrehaladást szeretne elérni a 7. cikkelyes eljárásban. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a finnek már a jövő heti tanácsülés napirendjére tűznék a meghallgatást. A halasztás oka, hogy előbb egyeztetni kívánnak a folyamatot kezdeményező EP illetékeseivel. Mivel a képviselő.testület a napokban állt fel, idő kell a konzultáció megszervezésére – tájékoztatták lapunkat EU diplomaták.