Újabb szalmonellás kutyaeledelt vesz le a polcairól a Fressnapf

Publikálás dátuma
2019.07.09. 16:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szalmonellával szennyezett kutyaeledelt hív vissza a Fressnapf - közölte az áruházláncra hivatkozva kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Az érintett termék azonosító adatai: A termék neve: Fressnapf MultiFit native borjú nyelőcső Tételazonosító: 131 32098301 Lejárati dátum: 2020.11.14. Kiszerelés: 200 g RASFF referenciaszám: 2019.2421 
A Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről. A Fressnapf üzletlánc weboldalán elhelyezett tájékoztató szerint a terméket kicserélik, vagy megtérítik annak vételárát.  
Múlt szerdán egy másik termékét is ugyanezzel a problémával hívta vissza az áruházlánc.   Az érintett termék azonosító adatai: · A termék neve: Fressnapf MultiFit native báránytüdő · Tételazonosító: 024 · Kiszerelés: 150 g
A szalmonellózis állatról emberre is terjedhet és súlyos, lázzal, hasmenéssel, hányással járó gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozhat - figyelmeztet a Nébih.  A Salmonella baktériumról itt olvashat bővebben.
Szerző

Nyakra-főre lopjuk az áramot és a gázt

Publikálás dátuma
2019.07.09. 15:37
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A szabálytalan beavatkozások nem csak anyagi veszteséget okoznak a szolgáltatóknak, de ezek következtében sokan életüket is vesztik.
Magyarországon változatlanul jelentős méreteket ölt az energialopás - hangsúlyozza mai közleményében az állami NKM Nemzeti Közművek. A szabálytalan beavatkozások nem csak anyagi veszteséget okoznak a szolgáltatóknak, de ezek következtében sokan életüket is vesztik. Az elkövetők illegális rákötésekkel, a mérőóra átszerelésével, a fővezeték megcsapolásával igyekeznek csökkenteni energiaszámláik összegét. A jelenség minden fogyasztói csoportra jellemző - hangsúlyozza az NKM. Az állami társaság szakemberei évi közel 400 ezer esetben végeznek helyszíni ellenőrzést, így előbb-utóbb mindenhova eljutnak. A tapasztalt szabálytalanságok közül az áramingadozás vagy az üzemzavar ezek közül még a legenyhébb. Riasztó jelenség a bűncselekményt segítő megoldások térnyerése, illetve az, hogy a barkácsolók a kétes költségcsökkenés érdekében bárki életét hajlandók kockára tenni. Az így módosított berendezések közelében saját gyermekeiket, családtagjaikat és szomszédaikat is kiteszik az áramütés veszélyének.
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az ellenőrzési célpontok részint a számlázási rendszerből kockázatértékelés alapján kiszűrt gyanús esetek (ilyen például nagy mértékű igényváltozás), vagy ha egy ügyfél besorolásához képest keveset fogyaszt. Jelentős részt képviselnek a - részint más munkavégzéshez kapcsolódó, részint állampolgároktól érkező - bejelentések. Sokszor egyik eset vezet a másikhoz. Az illegális beavatkozás mindig nyomot hagy, így ha szabálytalanságot találnak, annak súlyos anyagi vagy akár jogi következményei is lehetnek. Bár az ellenőrzés nem kerülhető el, az NKM gyakran szembesül a munkavégzésüket ellehetetlenítő kísérletekkel vagy épp azzal, hogy az ügyfél nincs otthon. Ilyenkor munkatársaik máskor térnek vissza, lehetőség szerint időpontegyeztetéssel. Az élet- és balesetveszély elkerülése végett a szolgáltató a felfüggesztés lehetőségével is élhet. Így leköthetik az oszlopon a csatlakozót, aminek révén a fogyasztó addig áram nélkül marad, amíg lehetővé nem teszi az ellenőrzést. Az NKM kéri ügyfeleit: ha tudomást szereznek a hálózaton vagy a berendezésekben okozott szándékos rongálásról, szerződésszegő magatartásról, tegyenek bejelentést a 06 62 565 881 telefonszámon vagy online, az www.nkmaram.hu oldalon a Hálózati károkozások bejelentése menüpont alatt - zárja közleményét az NKM.
Szerző

Mészáros Lőrinc jobbkezének kis cége megvette a Telekom egyik nagy cégét

Publikálás dátuma
2019.07.09. 13:12

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
És a jelek szerint biztos piac is járt a vásárlással.
A 14 milliárdos árbevételt produkáló 4iG megvette a Magyar Telekom 114 milliárdos bevételt felmutató T-Systems  nevű cégét. A vásárló vállalkozás Mészáros Lőrinc pénzügyi jobbkezének az érdekeltsége. Hogy Jászai Gellértnek mennyibe kerülhetett az akvizíció, arról szórnak a becslések, mégpedig 25 és 85 milliárd között. (Ennek egy részét a 444.hu információja szerint hitelből fedezi a 4iG.)
Ha minden a terveik szerint megy, ezután átvilágítják a T-Systems-et, megszerzik a szükséges versenyhatósági jóváhagyásokat és még az idén megköthetik a végleges üzletet is. A tranzakció révén a 4iG a T-Systemsen kívül megszerzi annak leányvállalatait is. Az adásvétel viszont nem érinti a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát amit a végleges megállapodást megelőzően beolvasztanak a Magyar Telekomba. 
A vevő a jelek szerint biztos piacot vásárol, ugyanis hosszú távon továbbra is a T-Systems értékesítheti a Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és közszféra szegmenseiben. Másrészt a 4iG további három évig használhatja a T-Systems márkanevet. Amennyiben pedig a 4iG-je az üzlet megkötése után a közszférát is megcélozza, esélyes rá, hogy állami cég és közintézmény vele szerződjön.
Szerző
Frissítve: 2019.07.09. 14:03