vagyonnyilatkozat;népszavazás;

2019-07-10 06:00:00

„Ebből a Fidesz nem tud jól kijönni”

Újabb kényelmetlen népszavazás fenyegeti a kormányt. A Momentum és a Jobbik támogatja a kezdeményezést. Várhatóan így dönt majd az MSZP és a DK elnöksége is.

Kötelezően és rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatokat a hatósági nyilvántartásokkal – ezt akarja elérni Kassai Dániel volt LMP-s politikus, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő népszavazási kezdeményezése. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a kérdést. Az apropót aligha kell magyarázni: minden évben téma, hogy egyes politikusok mintha eltitkolnák vagyonuk egy részét a nyilvánosság elől. A gyanú különösen erős a fideszes kétharmad óta mesés gyarapodáson átment kormánypárti képviselők esetében.

- Végre esély nyílik a régóta húzódó, szándékos törvényhozási mulasztás népszavazásos korrekciójára – így értékelte a fejleményeket Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Szerinte a vagyonnyilatkozati rendszer működőképességének az alfája és az ómegája a valódi ellenőrzés, a valódi nyilvánosság, és a valódi szankcionálás. A kezdőlépés az, hogy az állam hivatalból és automatikusan vesse össze a vagyonnyilatkozatokban foglalt állításokat a hiteles állami nyilvántartásokkal és az adóbevallásokkal. Így kiderül, ha valami kimaradt a leírásból, meg az is, ha a nyilatkozó adózott jövedelme nem fedezi a vagyonosodás adott évi mértékét. 

Ligeti Miklós szerint nemcsak a parlamenti képviselők, hanem a bírák,  az ügyészek, az állami vállalatok vezetői és a polgármesterek, valamint minden érintett hozzátartozója vagyonnyilatkozatának nyilvánosnak kellene lennie. A hibás közlések pedig nem maradhatnának következmény nélkül: akár bűncselekmény is lehetne a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megsértése. Ligeti szerint ez a népszavazási kezdeményezés ezek nélkül is jó, fontos és előremutató. Ha sikeres lesz, tette hozzá, akkor a parlament köteles a népszavazás eredményének megfelelő törtvényt alkotni, amit három éven át nem vonhat vissza és nem írhat felül módosításokkal.

Addig azonban még hosszú az út: az NVB döntése például még megtámadható a Kúrián. A Kúria, amely egy hasonló beadványnak egyszer már zöld jelzést adott, papírforma szerint most sem fogja akadályozni a kezdeményezést. A kérdés inkább az, mikor tárgyalja meg az ügyet. Kilencben napja van rá, július közepétől azonban ítélkezési szünet kezdődik. Döntés tehát ősszel várható, majd négy hónap alatt kell összegyűjteni 200 ezer támogató aláírást. Ha ez az időszak érintené az októberi önkormányzati választásokat, akkor az azt megelőző és az azt követő 40 napban fel kellene függeszteni az aláírásgyűjtést.

Kassai Dániel lapunknak elmondta: ha az NVB-döntés a Kúriára kerül (amire jó esély van), akkor előregisztrációt indít az aláírások gyűjtéséhez. Elsősorban azokra a civil aktivistákra számít, akik Hadházy Ákos kampányát segítették az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kikényszerítéséért, és felveszi a kapcsolatot az ellenzéki pártokkal is. Kassai felkészült arra is, hogy ha a Fidesz nagy érdeklődést tapasztal, akkor szigorítja a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó törvényt, tehát a követelés teljesítésével akadályozza meg a népszavazás kiírását. A kezdeményezés ezzel is eléri célját, akár így, akár úgy alakul, „ebből a Fidesz nem tud jól kijönni”, hangsúlyozta. 

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa szerint a kezdeményezés támogatottságra számíthat a téma miatt. Kérdés, hogy mögé állnak-e a pártok: 200 ezer szignóhoz komoly szervezés és erőforrás kell.

Az ellenzék nyitottnak tűnik. A kezdeményezés céljával határozottan egyetértenek – ezt nyilatkozta lapunknak a Momentum Mozgalom. Szerintük sok fideszes kiskirály ellen hasznos eszköz lehet egy ilyen intézkedés, „bár Orbán Viktor, sajnos, Mészáros Lőrinc nevén tartja a vagyonát”. A Jobbik is támogatja a kezdeményezést, hiszen - mint mondták - évek óta küzdenek a vagyonnyilatkozati rendszer átláthatóságáért. A párt több törvényjavaslatot is beterjesztett az ügyben, ezeket a Fidesz-KDNP rendre leszavazta. Országgyűlési képviselőik önként nyilvánosságra hozzák a velük egy háztartásban élő hozzátartozóik vagyonnyilatkozatát.

Az MSZP a tiszta politikai közélet megteremtése érdekében a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség újraszabályozásáról már 2016-ban határozati javaslatot nyújtott be, amiben már szerepelt a hatósági nyilvántartás. Az Országgyűlés fideszes többsége napirendre sem tűzte a javaslatot. Kassai most még nem kereste meg a szocialistákat, az MSZP ezért ennél többet nem tudott mondani. Megkeresés esetén az elnökségük dönt, jelezték. 

„A Demokratikus Koalíció mindig a legteljesebb átláthatóságot támogatta, nálunk az elnökségi tagok vagyonnyilatkozata is nyilvános” – közölte kérdésünkre a DK-s Gréczy Zsolt. Népszavazási kezdeményezésekről a DK esetében is az elnökség dönt.