Előfizetés

150 év börtönt kaptak a korrupción kapott záhonyi határrendészek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.09. 22:01
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az útlevelekbe rejtett pénzek elfogadásáról még a határrendészek felettesei is tudtak, az 53 vádlott szinte mindegyike ülhet.
Háromnegyed órán át olvasta a bíró a vesztegetési ügy vádlottjainak ítéletét, írja az atv.hu. Az 53 érintettet 4 évvel ezelőtt, vették őrizetbe, mert rendszeresen kértek és fogadtak el kenőpénzt külföldiektől. Szinte mindenki börtönt kapott; 5 és fél év volt a legsúlyosabb kiszabott büntetés, a legtöbben 3 évet ülhetnek.
"A módszer lényege az volt, hogy a külföldi állampolgár az útlevelében elrejtette a készpénzt, ... hogy ezzel mennyi pénzt lehetett keresni, azt jól mutatja, hogy egy szolgálat végén tetten ért útlevélkezelőnél, 950 euró volt az alsónadrágjában"

- nyilatkozta még 2015-ben az ATV-nek a központi nyomozó főügyészség helyettes szóvivője, Simon Richárd az esetről. Az útlevélvizsgálók elsősorban azoktól a külföldiektől kértek és fogadtak el pénzt, akiknek útlevele vagy vízuma lejárt, vagy például túlsúlyos járművel akartak átmenni a határon. A vesztegetés elfogadást plusz jövedelemként kezelték, amelyről feletteseik is tudtak.
Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Kamionnal ütközött, majd egy ház udvarába csapódott egy autó Szombathelyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.09. 18:33
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Egy embert feszítővágóval kellett kiszabadítani, a helyszínre mentők is érkeztek.
Összeütközött egy személyautó és egy kamion Szombathelyen, a 86-os főút és a Rumi út kereszteződésénél, írja a katasztrófavédelem. Az autó egy ház udvarába csapódott. A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével kiszabadítottak a járműből, a helyszínre mentők is érkeztek.
A délután fél 5-kor történt balesetről azt írja a rendőrség, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére a balesettel érintett útszakaszon teljes útlezárás van érvényben. A rendőrök a Körmendi út felől érkezőket a Külső Rumi út, a Csaba út felől érkezőket a 87-es számú főút felé terelik.

Rekordmennyiségű doppingszert, hamisított gyógyszert és étrend-kiegészítőket foglaltak le egy nemzetközi razzián

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.09. 15:25

Fotó: Pexels
Rekordmennyiségű, 3,8 millió doppingszert, hamisított gyógyszert és étrend-kiegészítőket foglaltak le egy harminchárom ország bevonásával végzett rendőrségi akció keretében, amelynek során tizenhét, a tiltott szerek előállításával és kereskedelmével foglalkozó bűnözői csoportot számoltak fel - közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) kedden.
A hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a sport becsületének megőrzése, és a sportolók egészségének megóvása érdekében folytatott nyomozás keretében több sportrendezvényen mintegy 1400 vizelet- és vérmintát vettek, több mint ezer embert hallgattak ki. A vizsgálat során kilenc illegális laboratóriumot számoltak fel, közel 240 embert állítottak elő, és mintegy 840 bírósági eljárást indítottak világszerte. A gyors izomnövelés érdekében, főként testépítők körében használt szerek illegális előállítása és kereskedelme felszámolására összpontosító művelet során több mint 24 tonna, egészségre ártalmas, nem megfelelő kémiai anyagok felhasználásával készített nyers szteroidport foglaltak le. Mint közölték, a termékeket interneten, a feketepiac más platformjain, vagy akár az utcán értékesítették. A vizsgálatok során, a Magyarországon és Spanyolországban működő irodák által összegyűjtött információk alapján megállapították, hogy a nem hivatásos sportolók, főként kerékpárosok és testépítők körében egyre elterjedtebb a szteroid edzőtermi vásárlása, amelyet a kereskedők Ázsiából vagy kelet-európai piacokról szereznek be. Az illegális beszerzés egyik fő területe a közösségi média, ahol illegális online "gyógyszertárak" működnek az egyre növekvő igény kielégítésére. A doppingszerek, hamisított gyógyszerek és étrend-kiegészítők gyártásának és kereskedelmének felderítésére indított Viribus nevű rendőrségi műveletben 23 uniós tagállam - Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Németország, Magyarország, Írország, Lettország, Litvánia, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország, az Egyesült Királyság -, valamint 10 további ország - Albánia, Bosznia és Hercegovina, Kolumbia, Izland, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Svájc, Ukrajna és az Egyesült Államok vett részt.