Előfizetés

EP: A liberálisok és a Zöldek egységesen le fogják szavazni a vezető pozíciók fideszes várományosait

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.07.09. 21:54

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
A liberálisok és a Zöldek nem szavazzák meg az Európai Parlament szakbizottságainak fideszes alelnök-jelöltjeit, a szocialisták egyelőre megosztottak. A bizottsági irányító testületek szerdán állnak fel.
Az Európai Parlament EU-párti többsége várhatóan nem fogja egységesen elutasítani a vezető posztokra jelölt fideszes EP-képviselőket, de a liberálisok és a Zöldek nemmel szavaznak majd, akárcsak a szocialisták egy része. Az Európai Néppárt (EPP) tagjainak zöme bizonyára kiáll mellettük, és várható, hogy a képviselőtestület euroszkeptikus, szélsőjobboldali frakciói támogatni fogják őket. A szavazás kimenetelét nem lehet megjósolni. Az Újítsuk meg Európát (RE) liberális frakció tagjai nem fogják megszavazni a Fidesz, valamint a lengyel Jog és Igazságosság párt jelöltjeit az Európai Parlament szakbizottságainak vezető tisztségeibe — írták sajtóközleményükben. A politikai csoport azért döntött így, mert a két kormánypárt által vezetett Magyarország és Lengyelország ellen 7. cikkelyes eljárás folyik a jogállam veszélyeztetése miatt. A RE frakció azt ajánlja az érintett EP-képviselőket jelölő pártcsoportoknak, hogy állítsanak helyettük megfelelő jelölteket a bizottsági elnöki és alelnöki tisztségekre. A Zöldek frakciója szintén úgy határozott, hogy a szerdai szavazásokon el fogják utasítani a Fidesz vezető pozíciókra aspiráló EP-képviselőit. Értesüléseink szerint az uniós parlament szocialista frakciójában még nem született hasonló döntés. A Szocialisták és Demokraták csoport vezetősége azt az álláspontot képviseli, hogy a Európa-párti erőkkel, így az Európai Néppárttal (EPP) megkötött egyezség értelmében a vezető pozícióra aspiráló EPP-seket, köztük a Fidesz képviselőit is támogatni kell a szerdai szavazáson. De jónéhány baloldali EP-képviselő ezzel nem ért egyet, és szeretné jobb belátásra bírni még vonakodó frakciótársait. Mint megírtuk, az Európai Néppárt a Fidesz öt EP-képviselőjét jelölte egy-egy parlamenti szakbizottság alelnöki tisztségére. Trócsányi László az alkotmányügyi, Bocskor Andrea a kulturális, Deutsch Tamás a költségvetési ellenőrzési, Hidvéghi Balázs az állampolgári jogi bizottság, Gál Kinga a biztonság- és védelempolitikai albizottság elnökségében foglalna helyet. Az EP 22 bizottságának, illetve albizottságának irányító testületeit szerdán választják meg.

Orbánnal ünnepelte Cornstein a jogállamiságot

Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.07.09. 21:27

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Zugligeti úti rezidencia kertje helyett idén a Budapesti Kongresszusi Központban rendezte meg függetlenség napi fogadását az amerikai nagykövetség. Nem ez volt az egyetlen változás: majd egy évtized után ugyanis újra részt vett és beszédet is mondott az ünnepségen a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor. Erre Eleni Kounalakis nagykövet hivatali ideje óta nem volt példa. Ami változatlan maradt: az amerikaiak határtalan vendégszeretete, a hamburgerek mennyisége és persze a szigorú biztonsági ellenőrzés a kapuknál. Az ünnepség hivatalos kezdete előtt David B. Cornstein amerikai nagykövet jelezte a meghívott újságíróknak – így lapunk munkatársának is –, hogy szívesen válaszol kérdésekre. Amikor azonban a CEU-ról kérdeztük, kitérő választ adva annyit mondott: szerinte az elmúlt években sokat elértek ebben az ügyben, és már „ideje lapozni”. Ezek után beszédét azzal kezdte: 
„Ez egy olyan nap, amikor a szabadságunkat, a jogállamunkat, a szólásszabadságot és a sajtószabadságot ünnepeljük, nemtől, bőrszíntől és kortól függetlenül.”

David B. Cornstein – aki külön üdvözölte a vendégek között Philip T. Reeker eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkárt – később hosszan dicsérte Orbán Viktort és kabinetjét. „Úgy gondolom, Magyarország és az Egyesült Államok között baráti viszony alakult ki” – fogalmazott, s hozzátette, a kormány legtöbb miniszterével dolgozott már együtt, és ők olyan csapatot alkotnak, olyan együttműködésre képesek, amely mindkét országnak, de még a NATO-nak és Európának is hasznára válik. Orbán Viktor sem fukarkodott az elismerő szavakkal az angolul elmondott beszédében. „Az évek során érzelmekkel teli volt a kapcsolatunk az Egyesült Államokkal, voltak jó és rossz idők is. Most jó időket élünk, ezt köszönöm Davidnek.” A kormányfő szerint a két ország kapcsolatát az határozza meg, hogy milyen értékeket képviselnek, ma pedig ugyanazt védik. „Számunkra Magyarország, számukra pedig Amerika az első, egyaránt hazafias álláspontot képviselünk. Fontos számunkra a család, a férfiak és nők közötti egyenlőség, valamint a biztonság. És egyikünk se hajlandó elfogadni a napjaink politikájára jellemző álszentséget. Mi egy olyan közép-európai ország vagyunk, amely megértette a történelem kihívásait. Tudjuk, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus van, akkor mi veszítünk. Éppen ezért békére van szükségünk és a NATO tagjaként a világ legsikeresebb védelmi szövetségeseire.” A beszédek után a világhírű dzsesszénekes, Paul Anka adott koncertet.

“You Are My Destiny” címmel posztolt szentimentális képet Orbán közösségi oldalára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.09. 20:58

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A magyar miniszterelnök az amerikai nagykövetség függetlenség napi ünnepségén vett részt a Budapest Kongresszusi Központban, ahol a Paul Anka adott különleges koncertet.