Európai Parlament;EP-képviselők;

2019-07-09 21:54:15

EP: A liberálisok és a Zöldek egységesen le fogják szavazni a vezető pozíciók fideszes várományosait

A liberálisok és a Zöldek nem szavazzák meg az Európai Parlament szakbizottságainak fideszes alelnök-jelöltjeit, a szocialisták egyelőre megosztottak. A bizottsági irányító testületek szerdán állnak fel.

Az Európai Parlament EU-párti többsége várhatóan nem fogja egységesen elutasítani a vezető posztokra jelölt fideszes EP-képviselőket, de a liberálisok és a Zöldek nemmel szavaznak majd, akárcsak a szocialisták egy része. Az Európai Néppárt (EPP) tagjainak zöme bizonyára kiáll mellettük, és várható, hogy a képviselőtestület euroszkeptikus, szélsőjobboldali frakciói támogatni fogják őket. A szavazás kimenetelét nem lehet megjósolni.

Az Újítsuk meg Európát (RE) liberális frakció tagjai nem fogják megszavazni a Fidesz, valamint a lengyel Jog és Igazságosság párt jelöltjeit az Európai Parlament szakbizottságainak vezető tisztségeibe — írták sajtóközleményükben. A politikai csoport azért döntött így, mert a két kormánypárt által vezetett Magyarország és Lengyelország ellen 7. cikkelyes eljárás folyik a jogállam veszélyeztetése miatt. A

RE frakció azt ajánlja az érintett EP-képviselőket jelölő pártcsoportoknak, hogy állítsanak helyettük megfelelő jelölteket a bizottsági elnöki és alelnöki tisztségekre.

A Zöldek frakciója szintén úgy határozott, hogy a szerdai szavazásokon el fogják utasítani a Fidesz vezető pozíciókra aspiráló EP-képviselőit.

Értesüléseink szerint az uniós parlament szocialista frakciójában még nem született hasonló döntés. A Szocialisták és Demokraták csoport vezetősége azt az álláspontot képviseli, hogy a Európa-párti erőkkel, így az Európai Néppárttal (EPP) megkötött egyezség értelmében a vezető pozícióra aspiráló EPP-seket, köztük a Fidesz képviselőit is támogatni kell a szerdai szavazáson. De jónéhány baloldali EP-képviselő ezzel nem ért egyet, és szeretné jobb belátásra bírni még vonakodó frakciótársait.

Mint megírtuk, az Európai Néppárt a Fidesz öt EP-képviselőjét jelölte egy-egy parlamenti szakbizottság alelnöki tisztségére. Trócsányi László az alkotmányügyi, Bocskor Andrea a kulturális, Deutsch Tamás a költségvetési ellenőrzési, Hidvéghi Balázs az állampolgári jogi bizottság, Gál Kinga a biztonság- és védelempolitikai albizottság elnökségében foglalna helyet.

Az EP 22 bizottságának, illetve albizottságának irányító testületeit szerdán választják meg.