Előfizetés

KMSZ: legalább 15 százalékos béremelés kell a Volánnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.10. 14:20

Az éves béremelési feltételeknek harmonizálni kell egymással – emelték ki.
A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) 15 százalékban fogalmazza meg 2020-ra szóló bérigényét a Volánnál, ezért elfogadhatatlannak tartja a költségvetési törvényben meghatározott 8,5 százalékos átlagkereset-fejlesztési szándékot – közölte a KMSZ. Úgy vélik, a magyar gazdaság állapota és a munkáltatókat sújtó adóterhek mérséklődése lehetővé teszik a merészebb béremelést. További bérnövelésre sarkallhat a 2020-ra már megegyezett 8-8 százalékos minimálbér-emelés és a garantált bérminimum-emelés – tették hozzá. „Egyáltalán nem elhanyagolható szempont a cégcsoport munkaerő helyzete sem. 2020-ban olyan munkaerő-elvándorlás következhet be mind a buszvezetők, mind a karbantartók körében, ami veszélyezteti a szolgáltatás folyamatosságát. Már így is egyre gyakoribb a járatkimaradás és ez erőteljesen fokozódhat egy szerényebb bérfejlesztés okozta drámai létszámcsökkenés hatására” – fogalmazott a KMSZ. Kiemelték, hogy nagy a felelőssége a munkáltatónak és az államnak egyaránt. „A Volánbusz Zrt.-be való beolvadás még intenzívebben előtérbe helyezi a bérkérdést a munkavállalók körében. Már csak ennek érdekében is időszerűvé válik a foglalkoztatási és bérkérdés napirendre tűzése” – olvasható a közleményben. Kitértek arra is, hogy nem vetik el a több évre szóló bérmegállapodást, ám leszögezik, hogy az éves béremelési feltételeknek harmonizálni kell egymással, aránytalanul alacsonyabb bért megállapítani valamely évben káros hatású. „A KMSZ bérfejlesztési igényével megkeresi a vagyon kezelésért felelős minisztert és a munkaadói oldal vezetőit és a társ szakszervezetekkel közösen kezdeményezni fogja a bértárgyalások időbeni megkezdését” – hangsúlyozták.

Az EU-n belül Magyarországon drágultak a legnagyobb mértékben a lakások

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.10. 12:41

Az Eurostat felmérése szerint 11,3 százalékkal ugrottak meg a lakásárak január-márciusban.
Lassult a lakásárak emelkedésének üteme az első negyedévben az euróövezetben és az Európai Unió egészében is. A legnagyobb mértékben Magyarországon drágultak a lakások. Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint január-márciusban az 
Európai Unió egészében és az euróövezetben egyaránt 4,0 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest pedig 0,3 százalékos emelkedést mértek.

Az euróövezetben tavaly a második és a harmadik negyedévben még 4,8 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 4,6 százalékkal drágultak a lakások éves szinten, míg negyedéves összehasonlításban rendre 1,5, 1,6, majd 0,6 százalékos volt az emelkedés. Az unióban éves összevetésben a tavalyi második és harmadik negyedévben 4,6 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 4,5 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak. Az előző negyedévhez képest a második és harmadik negyedévi 1,6 százalékról az utolsó negyedévre 0,5 százalékra mérséklődött az éremelkedés üteme.   
A 28 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Magyarországon ugrottak meg legnagyobb mértékben,

11,3 százalékkal a lakásárak január-márciusban, majd Csehország következik 9,4 százalékkal. A harmadik helyezett Portugáliában 9,2 százalékkal drágultak a lakások. Csak egy országban csökkentek az árak, Olaszországban 0,8 százalékkal értek kevesebbet a lakások. 
Negyedéves összehasonlításban is Magyarországon drágultak legnagyobb mértékben, 3,7 százalékkal a lakások,

majd Portugália (3,6 százalék) és Horvátország (3,5 százalék) következik. Csökkenést jegyeztek fel hat országban, a legnagyobb mértékűt, 4,2 százalékosat Máltán, majd Nagy-Britannia (1,3 százalék), Írország (1,0 százalék), Finnország (0,8 százalék), Olaszország (0,5 százalék) és Németország (0,3 százalék) következik.

Tovább drágul a benzin

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.10. 11:22

Literenkénti átlagára így 390 forintra nő, a gázolajé 393 forint marad.
A Mol 3 forinttal emeli a benzin nagykereskedelmi árát pénteken, a gázolajé nem változik – értesült az MTI szerdán piaci forrásból. A benzin literenkénti átlagára így 390 forintra nő, a gázolajé 393 forint marad. A benzin ára legutóbb július 5-én emelkedett 2 forinttal, a gázolajé nem változott. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.