Előfizetés

Szuperbaktériumokat hordoznak a sirályok Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.10. 15:31

Fotó: Régis Cavignaux/Biosphoto / AFP
Antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokat hordoznak a sirályok szerte Ausztráliában - figyelmeztetnek helyi kutatók.
A perthi Murdoch Egyetem szakemberei megállapították, hogy az ausztrál sirályok (Chroicocephalus novaehollandiae) több mint 20 százaléka hordozója egyebek között az E. coli baktériumnak, amely húgyúti fertőzést és vérmérgezést is okozhat - írja a BBC News.
A tanulmány kimutatta, hogy a sirályok ürülékében megtalálható baktériumok egy része ellenáll az olyan gyakran használt antibiotikumoknak, mint a cefalosporinok és fluorokinolonok. Az egyik mintában talált baktérium ellenáll a carbapenem nevű antibiotikumnak is, amelyet csak súlyos, nagy kockázatú fertőzés esetén alkalmaznak. Az eredmények fényében egyre nagyobb az aggodalom, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok más állatokat és az embereket is megfertőzhetik. A kutatók úgy vélik, hogy a madarak a hulladékok között és a szennyvízben való kutakodás során érintkeznek a baktériumokkal.
"Azt hiszem, ez ébresztőül szolgál a kormányszervek és a víztisztításért és szennyvízkezelésért felelős hatóságok számára, hogy együttműködve kell megoldani a problémát"

- húzta alá Sam Abraham, az egyetem munkatársa.

Az emberek a sirályok ürülékével érintkezve kerülhetnek kapcsolatba a baktériumokkal, ugyanakkor a kézmosás jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát.

Nemcsak felesleges, veszélyes is a vízimadarak etetése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.10. 12:29

Fotó: Nagy Melinda/robertharding / AFP
Hiába „tűnik úgy”, nem éhesek a vízimadarak, etetésük felesleges, de veszélyes is – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
A vízimadarak nyáron korlátlanul találnak maguknak táplálékot, ezért etetésük felesleges, de veszélybe is sodorja, megbetegíti az állatokat, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívta fel a figyelmet, hogy 
sehol és semmivel ne etessük a vízimadarakat.

Az MME megfogalmazása szerint a vízimadarak etetése „öngerjesztő problémaspirál.” A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal is folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és még több madárral kezdődik újra a folyamat.
A vízimadarak etetése az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, mert a hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” megbetegíti a madarakat. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ezért a madarak jégbe is fagyhatnak. Az etetés növeli a madarak közötti agressziót, olyan helyekre is csábítja a vízimadarakat, amelyek számukra nem alkalmasak az önfenntartó életre. Növeli az ember-madár konfliktushelyzetek lehetőségét, a feleslegesen kiszórt táplálék vonzza a patkányokat, sőt a környezetet is szennyezi.  

Zacskóstul etetik a szarvasokat egy japán parkban, egyikük gyomrában 4,3 kiló műanyagot találtak

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.10. 10:05

Fotó: BEHROUZ MEHRI / AFP
Az élelembőség ellenére 14 éhező, szelíd szarvas pusztult el a japán Nara közparkjában. Kilenc állat gyomrában rengeteg műanyaghulladékot találtak – jelentette be kedden a Narai Szarvasmegőrzési Alapítvány nevű civil szervezet.
A Vakakusza-hegy lábánál elterülő 500 hektáros Nara Parkban március óta 14 vadon élő, de szelíd, a látogatók közelségét is elviselő szarvast találtak elpusztulva, közülük kilencnek a gyomrában találtak műanyaghulladékot és műanyag uzsonnás zacskókat, az egyik állat emésztőrendszerében nem kevesebb, mint 
4,3
kilogrammnyit.
A valaha szentként tisztelt, jelenleg nemzeti természeti kincsként számon tartott szikaszarvasok szabadon bóklásznak a kormány által Festői Szépségű Hellyé nyilvánított parkban, és a turisták is etethetik őket a helyben vásárolható, könnyen emészthető és cukormentes „szarvaskeksszel” (sika-szembei), amelyet veszélytelen papírzacskóban árusítanak. Úgy tűnik azonban, hogy nem minden látogató tartja be az óvintézkedéseket, és műanyag csomagolású ennivalóval is eteti az állatokat. Emiatt a kérődzők megszokják, hogy a műanyag zacskók ételt tartalmazhatnak, és megpróbálják elfogyasztani a már kiürült, eldobott zacskókat is, amelyek azonban elakadnak a gyomrukban, megbénítva az emésztőrendszerüket. Az élelembőség ellenére a szarvasok gyakorlatilag éhen halnak, a holtan talált állatok mind csontsoványak voltak. 
A narai prefektúra vezetése a helyzet kivizsgálását ígérte, és azt, hogy az eddiginél jobban ügyelnek a számos turistát vonzó „szent” szarvasok megfelelő etetésére. Addig is, amíg a hivatalos intézkedések meghozzák eredményüket, az állatvédő civil szervezet aktivistái járőröznek a parkban, megpróbálva elejét venni annak, hogy a szarvasok elhagyott műanyag zacskókat vagy egyéb ártalmas dolgokat egyenek.