Szennyvíziszap: szigorít a kormány, pedig már most is elég szigorú a szabályozás, csak nem tartják be

Publikálás dátuma
2019.07.11. 06:00
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
A kérdést feszegető jobbikos képviselő szerint az ilyen bejelentésekkel már az önkormányzati választási kampányra figyel a kormány.
A kormány vizsgálja a történéseket és szigorítani akarja a szennyvíziszap-kezelésre vonatkozó jogszabályokat - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő kérdésére.
Mint arról beszámoltunk, többször is nagy port kavart az utóbbi hetekben, hogy különböző cégek külföldről származó, nagy mennyiségű szennyvíziszapot hoztak, vagy terveznek behozni Magyarországra. A 24.hu szerint például Egerszalókon természetvédelmi területen tervezik szennyvíziszap lerakását, Székesfehérváron a város határába került nagy mennyiségű hulladék. Emiatt a város fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András rendkívüli közgyűlést hívott össze és bírálta az engedélyt kiadó Pest Megyei Kormányhivatalt. Pápán egy fideszes képviselő cége járhat jól a szennyvíziszap behozatalával.  - A Fidesz ma már fél szemmel minden kényesebb ügyben azt nézi, hogy a helyhatósági választásokra ne legyen negatív hatással – magyarázta Semjén Zsolt bejelentését a Népszavának Varga-Damm Andrea. - A Jobbik képviselője szerint ugyanakkor a kérdést szabályozó kormányrendelet még a hatályos uniós jogszabálynál is szigorúbb előírásokat tartalmaz. - A gond azzal van, hogy a jelek szerint a kormányhivatalok nem foglalkoznak a szabályok betartatásával, ráadásul információt sem nagyon kapunk ezekről az ügyekről. Cser-Palkovics felháborodása kellett hozzá, hogy kiderüljön: úgy engedélyezték a hulladék lerakását, hogy semmilyen tájékoztatást nem adtak azóta sem. A kormányrendelet egyébként előírja, hogy a szennyvíziszap kezeléséhez talajvédelmi tervet kell készíteni az anyagösszetétel és a komposztálási elképzelések részletezésével. - A hulladékgazdálkodás alapelve, hogy a kezelést a keletkezés helyén kell megoldani. Jelenleg is szigorúan szabályozzák a szennyvíziszap és minden hulladék határokon átnyúló szállítását. Ha ezeket betartanák, nem okozna problémát ennek az anyagnak a behozatala – mondta a Népszavának Bódás Sándor, a Magyar Biogáz Szövetség elnökségi tagja. A szakember szerint a környezetvédelmi hatósági jogosítványokkal rendelkező kormányhivataloknak kellene ellenőriznie, hogy külföldről származó szennyvíziszap komposztálva jut-e az országba – ebben az esetben semmi probléma nem lenne az importtal, mert azt egyből felhasználhatnák mezőgazdasági célra. - A hírek alapján valószínűleg nem ez a helyzet, ez pedig felveti a jogszabálysértés gyanúját is. Mert ma már eleve nem lehetne bányagödrökben lerakni a szennyvíziszapot - mondta Bódás Sándor.
Témák
szennyvíziszap
Frissítve: 2019.07.11. 06:23

Újabb ÁSZ-vizsgálatra készülhetnek az ellenzéki pártok

Publikálás dátuma
2019.07.10. 21:54
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Hét ellenzéki párt kétéves gazdálkodását ellenőrzi a Számvevőszék, a Fidesz-KDNP-vel csak jövőre foglalkozhatnak.
Leadta a számvevőszék második félévées ellenőrzési tervét Domokos László ÁSZ-elnök Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, írja az MTI. A számvevőszék honlapján is közzétett tájékoztatás szerint folytatódik a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése, valamint a gyermekétkeztetés rendszerének és a köznevelés ellenőrzési rendszerének ellenőrzése is. 
Politikai szempontból ugyanakkor érdekesebb, hogy az Állami Számvevőszék a szőnyeg szélére állítja a teljes ellenzéket. Mint írják, a törvényben előírt kétéves gyakoriságnak és megfelelően hét költségvetési támogatást felhasználó pártnál ellenőrzik  2017 és 2018 közötti gazdálkodásuk törvényességét. 
A vizsgált pártok: a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Liberális Párt - a Liberálisok, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt - a Korszakváltók Pártja - valamint pártalapítványaik lesznek.

A képhez hozzátartozik, hogy a négymilliós havi fizetésnek örvendő, egykori fideszes képviselő Domokos László vezette ÁSZ 2017 óta szinte minden mérhető ellenzéki pártnál talált szabálytalanságokat. A testület százezer forinttól több százmillióig terjedő forrás-felfüggesztésre, vagyonelvonásra tett javaslatot – hol tiltott párttámogatás elfogadására, hol kampánypénzek követhetetlen elszámolására vagy éppen a 2015-2016. közötti pénzügyi-gazdálkodási adatok hiányosságaira hivatkozva. A szankciók a Jobbikot sújtották a leginkább, amely mára az összeomlás szélére került. 
Eközben az ÁSZ kilenc éve mindent rendben talál Fidesznél, és ez várhatóan idén is így is marad, hiszen a kormánypárt nem szerepel az ellenőrzési listán. A számvevőszék egyébként januárban publikálta jelentését Fidesz-KDNP 2016-2017 közötti makulátlan gazdálkodásáról, vagyis a 2018-2019 közötti adatokat sejthetően a jövő év második felében nézhetik át.
Szerző
Frissítve: 2019.07.10. 21:58

Másmilyen előválasztás lesz Ferencvárosban

Publikálás dátuma
2019.07.10. 20:42

Az ellenzéki pártok még nem állapodtak meg a forgatókönyvről.
Nem civilszervezetek szerveznék a ferencvárosi előválasztást, amelyet augusztus elején akarnak lezárni – értesült a Népszava. Az aHang információnk szerint ugyanakkor technikai segítséget biztosít majd a procedúrához. Jelen állás szerint  a momentumos Jancsó Andreán és a független Baranyi Krisztinán kívül nem lesz több induló. Jancsót a Momentum, az MSZP és a Jobbik támogatja, míg Baranyit a Párbeszéd, az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt látná szívesebben polgármester-jelöltnek. A DK csak annyit közölt, hogy a győztest aspiránst fogadják majd el közös indulónak. Úgy tudjuk, a jövő hét elején az összes ellenzéki párt részvételével véglegesítik a pontos forgatókönyvet, így többek között kiderül majd lesz-e érvényességi küszöb, illetve mennyi szignóra lesz szükség az induláshoz. Magyar György ügyvéd, aki az előválasztás második fordulóját lebonyolító Civil Választási Bizottság elnöke volt, lapunknak azt mondta: előzetes megkeresést kaptak a pártoktól és nem zárkóztak el az újabb szervezéstől. Az viszont az ügyvéd szerint jobb lenne, ha az érintettek egymás között megegyeznének. – Rövid az idő, ráadásul a nyár közepe van, a demokráciának is jobb lenne a megállapodás – tette hozzá.   
Szerző