Előfizetés

Ennyi: Deutsch Tamás alelnökként vizsgálhatja az EU-pénzek felhasználását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.10. 18:13

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
A politikust a CONT bizottság negyedik alelnökévé választották, kérdés, hogy hazai ügyekkel is foglalkozik-e majd.
Három nagy frakció (a zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták) ugyan előre bejelentette, hogy a jogállamiság magyarországi helyzete miatt nem szavaznak meg fideszes jelölteket az Európai Parlament szakbizottságaiban alelnöknek, Deutsch Tamás simán megválasztották. 11 mellette, 6 ellene szóló és 3 tartózkodás mellett lett a bizottság negyedik alelnöke - értesült az Eurnews. A fideszes politikus így a költségvetési ellenőrzési bizottság egyik vezetőjeként ellenőrizheti az EU-források felhasználását. Deutsch Tamással szemben a hírportál információi szerint nem volt ellenjelölt; a jelek szerint hiába fogott össze a fideszesek jelöltek megválasztása ellen három EP-frakció és teljes hazai ellenzék, valakik mégis megszavazták őt a CONTE kormánypárti alelnökének.
Deutsch így a korrupcióellenes küzdelem egyik vezéralakja lesz, és - ahogy Ujhelyi István szocialista EP-képviselő ajánlotta neki – egyből haza is hozhatja a munkát: 
foglalkozhat például az Elios-üggyel, a Híd a munka világába-projektben eltüntetett százmilliókkal, Mészáros Lőrinc meggazdagodásával, vagy azzal, hogy miért is lenne érdemes csatlakozni az Európai Ügyészséghez (amit Deutsch amúgy színvonaltalannak tart)

A Néppárt egyébként öt öt Fidesz–KDNP-s képviselőt jelölt szakbizottsági alelnöknek, közülük csak Deutsch Tamás és Gál Kinga megválasztása volt sima, a többiekről szóló szavazást elhalasztották. A fideszes jelöltek: 
  • Kulturális és oktatásügyi bizottság (CULT): Bocskor Andrea
  • Állampolgári jogi, belügyi bizottság (LIBE): Hidvéghi Balázs
  • Alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság (AFCO): Trócsányi László
  • Költségvetési ellenőrző bizottság (CONT): Deutsch Tamás
  • Biztonságpolitikai albizottság (SEDE): Gál Kinga
A halasztás Trócsányi László esetében az első alelnöknek jelölt flamand nacionalista Gerolf Annemans megválasztása (pontosabban meg nem választása) miatt történt. Vita tört ki jelölésén, a szavazást elhalasztották, így a 4. alelnöknek jelölt Trócsányiig el sem jutott a szavazás. Végül ugyan titkosan szavaztak Annemansról, aki alulmaradt a német szociáldemokrata Gabriele Bischoff-fal szemben, 17-8 arányban, a többiekről való szavazást elhalasztották.
Bocskor Andrea esetében a személyéről szóló vitát akarták elkerülni a halasztással, a Fidesz volt kommunikációs igazgatójával, Hidvéghivel szemben pedig váratlanul ellenjelöltet állított a zöld frakció, akik a liberálisokkal kiegészülve arra kérték a Néppártot, hogy olyan embert jelöljenek, akit el is tud fogadni a többség.  Hidvéghi persze meg tudja magyarázni a történteket, az Euronews tudósítójának el is mondta, hogy ez a legbevándorláspártibb bizottság. Ezért aztán nem is érzi kudarcnak a történteket.  
A külügyi szakbizottság biztonság- és védelempolitikai albizottságában a szociáldemokraták titkos szavazást kértek Gál Kingáról, de ellenjelöltet nem állítottak. A fideszes politikust meg is választották.

Ujhelyi Istvánt újraválasztották

Az MSZP-s EP-képviselő örülhet: mint Facebook-oldalán megosztotta, ismét őt választották az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának egyik alelnökévé – Ujhelyi az elmúlt öt évben is alelnöke volt a parlamenti szakbizottságnak, amelyben a turizmussal kapcsolatos ügyekért és programokért felelt.

Felsőbb utasítás: lekapcsoltatta a MÁV a dolgozók saját pénzéből vett klímagépét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.10. 17:33
Képünk illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A jelek szerint nem vették jó néven a vasúttársaságnál, hogy a hvg.hu a bakterek munkakörülményeivel foglalkozott.
Sokszor lassúak, koszosak és pontatlanok a vonatok Magyarországon, amit a vasutasok a munkakörülményekkel és az elavult hálózattal indokoltak a hvg.hu-nak. A hírportál korábban hosszabb cikkben számolt be arról, hogy a magyar vasúttársaság 20-30 éve adós bizonyos fejlesztésekkel, például a bakterházak felújításával. Cikkükben nem csak azt mutatták be, hogy több őrhelyen még angolvécé sincs, hanem azt is, hogy a fülledt hőséget az egyik bakterház dolgozói úgy küszöbölték ki, hogy maguk dobták össze a pénzt egy hordozható légkondícionáló berendezésre.
A mobilklímát azonban mostanra lekapcsoltatták a dolgozókkal. A lap úgy értesült, hogy cikkük megjelenése után a szobi és a vácrátóti őrhelyen is megnézték a körülményeket az „ingatlanosok”, a vasútnál így hívják azokat, akik az épületek állagáért, a körülményekért felelnek. Nem ígértek az ott dolgozóknak semmit, viszont megtiltották nekik, hogy használják azt a mobilklímát, amelyet saját pénzükön vettek, hogy elviseljék a toronyban a forróságot. A portál információi szerint arra hivatkozva tépték ki a falból klímát, hogy a bakterok nem kértek és kaptak engedélyt a használatára, továbbá szabálytalanul, a kéménylyukba kötötték azt be. Kijelentették, hogy
van elég baj a HVG-cikk miatt, nem kell még ez is.

A döntésről a munkatársak is tájékoztatták egymást egy cetlin: „A klíma a HVG cikk miatt felsőbb utasításra nem használható”.

Belső vizsgálat indult

A MÁV a történtekkel kapcsolatban később közölte: a vasúttársaságot felháborítja a cikkben leírt eset.
„A MÁV Zrt. vezetősége utasította a szakterületet, hogy a klimatizálás helyreállítását e hét végéig végezzek el. A kollegialitás szabályait rúgta fel, aki ily módon kikapcsoltatta az őrhelyen a klímaberendezést. Az üggyel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk”

– tették hozzá.

Életfogytiglanra ítélték egy férfit, mert társával kiraboltak és megvertek egy pécsi vállalkozót

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.10. 16:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fülei levágásával fenyegették meg áldozatukat.
Erőszakos, többszörös visszaesőként életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt egy férfit a baranyai megyeszékhelyen a bíróság, mert felfegyverkezve rabolt ki társaival egy vállalkozót - tájékoztatta a Pécsi Törvényszék szerdán az MTI-t. A közlemény szerint a férfi a szintén az eljárás keretében tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélt másodrendű vádlottal és egy mindeddig ismeretlen társával együtt rabolt ki egy pécsi vállalkozót 2017 nyarán.  A vádlottak készpénz és nemesfémtárgyak átadására kényszerítették a vállalkozót, akinek házába fekete maszkot és kesztyűt viselve rontottak be.
A sértettet földre lökték, hasra fektették, kezeit összekötötték, s többször megütötték, miközben kutattak otthonában.

Miután a vállalkozó közölte, hogy pénzt nem tart a lakásban, az egyik elkövető a fülei levágásával fenyegette meg, majd egy konyhakéssel metszéseket is ejtett a fülén. A tettesek megtalálták a sértett táskáját, amelyben egyebek mellett csaknem tízmillió forintnyi pénz volt. A maszkos támadók az után menekültek el a megszerzett értékekkel, hogy a vállalkozó szomszédja észrevette őket és értesítette a rendőrséget. Az elsőrendű vádlottat néhány órával később fogták el, nála csaknem 8,5 millió forintot kitevő pénzt találtak.
A másodrendű vádlott a bűncselekmény elkövetése után ismeretlen helyre távozott, majd Németországban elítélték. Onnan tavaly ősszel adták ki - elfogatóparancs alapján - a magyar nyomozó hatóságnak.

A kedden meghozott ítéletében kimondta a bíróság, hogy a vádlottak a szabadságvesztésből nem bocsáthatók feltételes szabadságra. A határozat ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentés, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, az ügyész pedig három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így a bíróság döntése nem jogerős.