Hatszázezerbe kerülhet az etikus hackernek, hogy rést talált a Telekom pajzsán

Publikálás dátuma
2019.07.10. 19:20
Illusztráció:
Fotó: Shutterstock
A fiatal programozó egy IP-címen keresztül fért hozzá érzékeny belső adatokhoz. Jelezte a hibát és állást is kért vállalatnál – most örülhet, ha megússza a börtönt.
Információs rendszer vagy adat megsértése bűntettében találták első fokon bűnösnek, és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélték azt a fiatal férfit, aki még 2017-ben mutatott rá egy óriási biztonsági résre a Magyar Telekom hálózatán – derül ki a szerdán publikált bírósági közleményből. A  Szolnoki Járásbíróság még enyhének is mondható ítéletet hozott, hiszen az ügyészség tavaly júliusban „közérdekű üzem megzavarása” miatt emelt vádat a programozó ellen; utóbbi minősített esetnek számít, és akár nyolc év börtön is járhat érte
Az ügyben készített szakértői vélemény szerint azonban a feltört szerver nem számít közérdekű üzemnek – a bíróság pedig az alapesetben kiszabható három év börtönt sem tartotta indokoltnak a büntetlen előéletű férfi esetében. A pernek  még nincs vége: a vádlott és védője enyhítésért, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, így az eljárás másodfokon folytatódik majd a Szolnoki Törvényszéken.

Hiába figyelmeztetett a hibára

A programozó ügye egyike volt az annak idején nagy port felverő etikus hacker-botrányoknak: a férfi a neten elérhető használati útmutatóban figyelt fel egy DNS-kiszolgálóhoz tartozó, szokatlan IP-címre, amiről kiderült: azon keresztül rendszergazdai jelszót lehet szeretni, majd azzal belépni a Magyar Telekom belső informatikai rendszerébe. A férfi így hozzáférhetett  dolgozók adatbázisaihoz. 
Célja azonban nem ez volt: a hibát jelezte a Telekomnak, sőt, be is ment a céghez, hogy személyesen adhassa át a biztonsági kockázatról készített elemzését a cég kiberbiztonsági szakembereinek.

A megbeszélésen egyúttal ajánlotta magát, mint biztonsági réseket feltáró programozót, és 700-800 ezres fizetési igényét is megjelölte; az ötlet nem jött be a vállalati szakembereinek, tárgyalásaik pedig néhány levélváltás után megszakadtak. A vádlott  ezután sem  sem állt le a hálózat tesztelésével (a bírósági közlemény szerint még 62-szer lépett be jogosulatlanul a szerverre) az Index cikke szerint 2017 májusában pedig olyan sebezhetőségre bukkant, amellyel a teljes állami és lakossági mobil- és adatforgalomhoz hozzá lehetett férni, és a T-Systems által kiszolgált cégek szervereinek adatforgalmát is meg lehetett volna figyelni. 
Ezt a behatolást azonban már Telekom emberei is kiszúrták; befoltozták a rést, ráadásul láthatták a férfi saját IP-címét is, amit valószínűleg jószándéka jeleként sem fedett el a művelet közben.  A vállalat még aznap feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rendszerét ért támadás miatt; így kezdődött el az etikus hacker mai napig tartó kálváriája. A programozóért három héttel később eljöttek Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei jöttek, és Budapestre szállították, ahol egy napos őrizet során rabosították is. A fiatal férfit az eljárás során később a Társaság A Szabadságjogokért védte – akár csak azt a gimnazistát, aki a BKK-e-jegyrendszerében talált hiba miatt hurcoltak meg.
Szerző

Ennyi: Deutsch Tamás alelnökként vizsgálhatja az EU-pénzek felhasználását

Publikálás dátuma
2019.07.10. 18:13

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
A politikust a CONT bizottság negyedik alelnökévé választották, kérdés, hogy hazai ügyekkel is foglalkozik-e majd.
Három nagy frakció (a zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták) ugyan előre bejelentette, hogy a jogállamiság magyarországi helyzete miatt nem szavaznak meg fideszes jelölteket az Európai Parlament szakbizottságaiban alelnöknek, Deutsch Tamás simán megválasztották. 11 mellette, 6 ellene szóló és 3 tartózkodás mellett lett a bizottság negyedik alelnöke - értesült az Eurnews. A fideszes politikus így a költségvetési ellenőrzési bizottság egyik vezetőjeként ellenőrizheti az EU-források felhasználását. Deutsch Tamással szemben a hírportál információi szerint nem volt ellenjelölt; a jelek szerint hiába fogott össze a fideszesek jelöltek megválasztása ellen három EP-frakció és teljes hazai ellenzék, valakik mégis megszavazták őt a CONTE kormánypárti alelnökének.
Deutsch így a korrupcióellenes küzdelem egyik vezéralakja lesz, és - ahogy Ujhelyi István szocialista EP-képviselő ajánlotta neki – egyből haza is hozhatja a munkát: 
foglalkozhat például az Elios-üggyel, a Híd a munka világába-projektben eltüntetett százmilliókkal, Mészáros Lőrinc meggazdagodásával, vagy azzal, hogy miért is lenne érdemes csatlakozni az Európai Ügyészséghez (amit Deutsch amúgy színvonaltalannak tart)

A Néppárt egyébként öt öt Fidesz–KDNP-s képviselőt jelölt szakbizottsági alelnöknek, közülük csak Deutsch Tamás és Gál Kinga megválasztása volt sima, a többiekről szóló szavazást elhalasztották. A fideszes jelöltek: 
  • Kulturális és oktatásügyi bizottság (CULT): Bocskor Andrea
  • Állampolgári jogi, belügyi bizottság (LIBE): Hidvéghi Balázs
  • Alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság (AFCO): Trócsányi László
  • Költségvetési ellenőrző bizottság (CONT): Deutsch Tamás
  • Biztonságpolitikai albizottság (SEDE): Gál Kinga
A halasztás Trócsányi László esetében az első alelnöknek jelölt flamand nacionalista Gerolf Annemans megválasztása (pontosabban meg nem választása) miatt történt. Vita tört ki jelölésén, a szavazást elhalasztották, így a 4. alelnöknek jelölt Trócsányiig el sem jutott a szavazás. Végül ugyan titkosan szavaztak Annemansról, aki alulmaradt a német szociáldemokrata Gabriele Bischoff-fal szemben, 17-8 arányban, a többiekről való szavazást elhalasztották.
Bocskor Andrea esetében a személyéről szóló vitát akarták elkerülni a halasztással, a Fidesz volt kommunikációs igazgatójával, Hidvéghivel szemben pedig váratlanul ellenjelöltet állított a zöld frakció, akik a liberálisokkal kiegészülve arra kérték a Néppártot, hogy olyan embert jelöljenek, akit el is tud fogadni a többség.  Hidvéghi persze meg tudja magyarázni a történteket, az Euronews tudósítójának el is mondta, hogy ez a legbevándorláspártibb bizottság. Ezért aztán nem is érzi kudarcnak a történteket.  
A külügyi szakbizottság biztonság- és védelempolitikai albizottságában a szociáldemokraták titkos szavazást kértek Gál Kingáról, de ellenjelöltet nem állítottak. A fideszes politikust meg is választották.

Ujhelyi Istvánt újraválasztották

Az MSZP-s EP-képviselő örülhet: mint Facebook-oldalán megosztotta, ismét őt választották az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának egyik alelnökévé – Ujhelyi az elmúlt öt évben is alelnöke volt a parlamenti szakbizottságnak, amelyben a turizmussal kapcsolatos ügyekért és programokért felelt.
Szerző
Frissítve: 2019.07.10. 18:25

Felsőbb utasítás: lekapcsoltatta a MÁV a dolgozók saját pénzéből vett klímagépét

Publikálás dátuma
2019.07.10. 17:33
Képünk illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A jelek szerint nem vették jó néven a vasúttársaságnál, hogy a hvg.hu a bakterek munkakörülményeivel foglalkozott.
Sokszor lassúak, koszosak és pontatlanok a vonatok Magyarországon, amit a vasutasok a munkakörülményekkel és az elavult hálózattal indokoltak a hvg.hu-nak. A hírportál korábban hosszabb cikkben számolt be arról, hogy a magyar vasúttársaság 20-30 éve adós bizonyos fejlesztésekkel, például a bakterházak felújításával. Cikkükben nem csak azt mutatták be, hogy több őrhelyen még angolvécé sincs, hanem azt is, hogy a fülledt hőséget az egyik bakterház dolgozói úgy küszöbölték ki, hogy maguk dobták össze a pénzt egy hordozható légkondícionáló berendezésre.
A mobilklímát azonban mostanra lekapcsoltatták a dolgozókkal. A lap úgy értesült, hogy cikkük megjelenése után a szobi és a vácrátóti őrhelyen is megnézték a körülményeket az „ingatlanosok”, a vasútnál így hívják azokat, akik az épületek állagáért, a körülményekért felelnek. Nem ígértek az ott dolgozóknak semmit, viszont megtiltották nekik, hogy használják azt a mobilklímát, amelyet saját pénzükön vettek, hogy elviseljék a toronyban a forróságot. A portál információi szerint arra hivatkozva tépték ki a falból klímát, hogy a bakterok nem kértek és kaptak engedélyt a használatára, továbbá szabálytalanul, a kéménylyukba kötötték azt be. Kijelentették, hogy
van elég baj a HVG-cikk miatt, nem kell még ez is.

A döntésről a munkatársak is tájékoztatták egymást egy cetlin: „A klíma a HVG cikk miatt felsőbb utasításra nem használható”.

Belső vizsgálat indult

A MÁV a történtekkel kapcsolatban később közölte: a vasúttársaságot felháborítja a cikkben leírt eset.
„A MÁV Zrt. vezetősége utasította a szakterületet, hogy a klimatizálás helyreállítását e hét végéig végezzek el. A kollegialitás szabályait rúgta fel, aki ily módon kikapcsoltatta az őrhelyen a klímaberendezést. Az üggyel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk”

– tették hozzá.

Szerző
Frissítve: 2019.07.11. 11:19