Így előzhető meg az ekcéma súlyosbodása

Publikálás dátuma
2019.07.12. 14:14
Illusztráció
Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
A viszketéssel, a bőr kipirosodásával, esetleg nedvezésével járó betegség hol „elmúlik”, hol belobban.
Az ekcémás esetek 50 százalékában a tünetek már az első életévben jelentkeznek, és ötéves kor előtt többnyire fel is állítják a veleszületett ekcéma, az atópiás dermatitisz diagnózisát. Felnőtteknél ekcémás tüneteket leggyakrabban valamilyen külső tényező, sokszor a hétköznapi használati tárgyak, kozmetikumok, vegyszerek váltják ki. Súlyosabb esetben a közvetlenül érintkező bőrfelületek mellett más testrészen – arcon, törzsön, végtagokon, kézen – is megjelennek a tünetek – mondta Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza.
Jellemzően vörös foltok, nedvező hólyagocskák jelentkeznek, amelyek felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. A diagnózis felállításakor általában kiderülnek olyan korábbi tényezők, amelyek a hajlamot előre jelezhették, például a nagyon száraz bőr, vagy allergia, szénanátha. A betegség tehát genetikailag meghatározott, de a megjelenésében számos életmódelem is szerepet játszik. 

Mit tehetünk, hogy ne romoljon?

A legfontosabb teendő a hidratálás, az elveszített zsírok, lipidek pótlása, amely tünetmentes állapotban is elhagyhatatlan. Nem ajánlott azonban illatosított, színezett bőrápolókat választani, legjobb kikérni a bőrgyógyász véleményét és speciálisan ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítményeket használni. El kell kerülni az irritációt kiváltó anyagokat, tárgyakat. Sokan nem gondolnak rá, de a kozmetikumok, a testékszerek, sőt akár a ruhadarabok fém részei is okozhatnak panaszokat. A lakás száraz levegője provokáló tényező lehet, érdemes figyelni a szellőztetésre, párásításra. Kádfürdő helyett a rövid zuhanyozás ajánlott. Műszálas és gyapjú ruhadarabok helyett válasszunk pamutot.
Amikor felmerül, hogy az ekcémát élelmiszer is kiválthatja, a betegeket – alapos kivizsgálás nélkül is – gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától, vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat. A diéta összeállítása előtt ezért első lépésben a panaszokat okozó élelmiszer(ek) azonosítására van szükség, erre az IgE ellenanyag mérése alkalmas. Kevésbé ismert, hogy a tünetek fellángolását ételintolerancia is okozhatja. Ez esetben az ekcémás betegek kezelésében – egyéntől függően – akár jelentős javulás is elérhető, ha a panaszokat kiváltó ételeket kihagyjuk az étrendből.
Érdemes elsajátítani valamilyen stresszkezelési módszert is, mert a feszült lelkiállapot önmagában is fellobbanthatja az ekcémát. Szükség lehet allergia-, fogászati, gégészeti, belgyógyászati vizsgálatokra is.
„Az ekcéma folyamatos karbantartást igényel, de ha romlik, fontos az orvosi kezelés. A helyi gyulladáscsökkentő készítmények rövid idő alatt enyhítenek a panaszokon. A tünetek javulásakor immunmoduláló helyi készítményekkel, krémekkel, kenőcsökkel fenntartható a hosszabb tünetmentes állapot. Ezek úgy akadályozzák meg a gyulladás kialakulását, hogy közben nem károsítják a bőr szerkezetét” – mondta a szakorvos. 
A kezelés sikere a módszerek személyre szabott kiválasztásán múlik, állapottól függően kiegészítő kezelések, például viszketéscsillapító szerek, speciális orvosi fényterápia is segíthet.
Szerző

Júliusban ingyenesen bevizsgálják a napszemüvegeket

Publikálás dátuma
2019.07.11. 15:35

Fotó: Pixabay
A hónap végéig ingyenesen lehet a szemüvegeket, napszemüvegeket fényvédelem szempontjából bevizsgáltatni hetven optikai szaküzletben.
A fokozott UV-terhelés szemre, szem környéki bőrre gyakorolt káros hatásaira hívja fel a figyelmet az UV-extra - extra védelem a szemnek elnevezésű kampány - áll az akciót szervező Magyar Látszerész Szövetség közleményében. A részt vevő üzletek ingyenes és teljes körű UV-szaktanácsadásban részesítik az érdeklődőket, megvizsgálják a meglévő optikai szemüveg UV-szűrő képességét, a lencse felületi épségét, de bevizsgálják a meglévő napszemüveget is, és a kontaktlencsét hordóknak is hasznos tanácsokkal szolgálnak.
A gyermekek szemét is védeni kell az UV-sugárzás ellen, hiszen az ő szemüket még jobban károsíthatja az UV-fény, ezért számukra külön szűrővizsgálatokat szerveznek - hangsúlyozták.
 Az akcióban résztvevő üzletekről és a kapcsolódó eseményekről a program honlapján található részletes információ.
Szerző

Fájdalmakat okozhat a nyári tavasz

Publikálás dátuma
2019.07.10. 14:18
Illusztráció
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Az ilyenkor szokásosnál több fokkal is hűvösebbé vált az időjárás. A hajnali hideg ízületi panaszokat, a szél pedig fejfájást okozhat az arra érzékenyeknek.
A hűvösebb időt kedvelők örülhetnek, a kánikulának, az előrejelzések szerint napokig vége, sőt 4-5 fokkal az átlagos alatt is maradnak a maximum-hőmérséklet értékei. Az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek, egyes helyeken akár 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet - olvasható Pintér Ferenc meteogyógyász Facebook-oldalán.
A MeteoKlinika tájékoztatása szerint legtöbb panaszt is az ilyenkor szokatlan hajnali hideg okozza, az ízületi panaszokkal élők kopásos eredetű ízületi bántalmakat tapasztalhatnak, amelyek napközben fokozatosan mérséklődnek. Az erős északnyugati légmozgás miatt a szélre érzékenyek intenzív és tartós fejfájást, valamint ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhatnak. A kissé változékony időben keringési és vérnyomásproblémák is felléphetnek.
Szerző