Fehérarcú sátánmajom született Szegeden

Publikálás dátuma
2019.07.11. 19:06

Fotó: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark
A szemfüles látogatók már láthatják is a főleg az anyja hasán csimpaszkodó, rémisztő nevű apróságot a Szegedi Vadasparkban.
A skót állatkertből származó anya és az Angliából érkezett apa féltő gondoskodással nevelik júniusban világra jött kicsinyüket. A kölyök ideje nagy részét anyjával tölti, más majomfajoktól eltérően azonban nem a hátán, hanem inkább a hasán vagy combjának belső oldalán kapaszkodik, az élesebb szemű látogatók meg is leshetik.
A sátánmajmok egyik jellegzetessége, hogy a kifejlett hímek és nőstények annyira különböznek, mintha nem is egy faj lennének. A hímek nemcsak nagyobbak, hanem a fekete alapszínükhöz feltűnő fehér-vörös álarc tartozik, míg a nőstények szürkésbarnás színűek. A még nem ivarérett hímek is a nőstényekre hasonlítanak. A hímek és nőstények tartós monogám párkapcsolatban, az utódaikkal alkotott családokban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. A hím és a nőstény "duettet énekel", ami a közöttük lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.
A fehérarcú sátánmajmok Dél-Amerika északkeleti részén, trópusi esőerdőkben élnek. Főleg a lombkoronaszinten mozognak, de időnként a talajon is keresnek élelmet. Elsősorban gyümölcsökkel, diókkal és magokkal, kisebb részben rovarokkal táplálkoznak.
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint létszámuk - az esőerdők irtása és a vadászatuk miatt - folyamatosan csökken. Az angol elnevezése alapján fehérarcú sakiként is emlegetett főemlőst az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják és szaporítják eredményesen Szegeden. A felnőtté váló kölyök további sorsáról, arról, melyik állatkertbe kerül, kivel áll párba, a program vezetője dönt, többek között genetikai szempontok figyelembe vételével.
Szerző

2050-ben olyan meleg lesz Budapesten, mint most Szkopjéban

Publikálás dátuma
2019.07.11. 12:25
Napozók a stockholmi Haga Royal Parkban
Fotó: Marvin Newman / AFP/Photononstop
Drámai felmelegedés várható a világ nagyvárosaiban 2050-re egy új svájci modellszámítás eredményei szerint.
A világ 520 legnagyobb városának 77 százaléka számolhat éghajlata drasztikus megváltozásával a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) tudósainak frissen megjelent tanulmánya szerint. A Föld északi féltekéjének nagyvárosaiban olyan klíma uralkodhat 2050-ben, mint amilyen a jelenleg tőlük több mint ezer kilométerre délre fekvő városokban – írták a Plos One tudományos lap aktuális számában ismertetett tanulmányban.
A modellszámítás szerint az európai metropoliszokban nyáron átlagosan 3,6, télen 4,7 Celsius-fokkal lesz melegebb, ezek szerint Párizs éghajlata az ausztrál Canberra mai klímájára fog hasonlítani, London éghajlata olyan lesz, mint most Barcelonáé, Stockholm klímája olyan lesz, mint Budapesté, Moszkváé pedig a mai szófiaival egyezhet meg. Budapest éghajlata Szkopje jelenlegi klímájára hasonlít majd a tanulmány szerint. Drasztikusabb változások, szélsőséges időjárási jelenségek és rendkívüli szárazság várható a trópusokon fekvő városokban, többek között Kuala Lumpurban, Dzsakartában és Szingapúrban.
Kuala Lumpurban szélsőségesen szárazzá válhat a klíma
Fotó: MOHD RASFAN / AFP
 A kutatók viszonylag optimistán becsülték meg a klímaváltozás miatti globális felmelegedés mértékét, modellszámításaikhoz átlagosan 1,4 fokos melegedést vettek alapul. Az eredmények alapján hasonlították össze a városok jövőbeli lehetséges éghajlatát a mai városokéval. A modell, amellyel dolgoztak, nem új, de most úgy dolgozták fel az adatokat, hogy azzal intézkedésekre sarkallják a döntéshozókat.
A párizsi egyezményben azt a célt tűzték ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon belül, vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani. Az egyezményt az ENSZ 193 tagállama közül 185 ratifikálta. Nem csatlakozott hozzá Oroszország, Donald Trump amerikai elnök pedig 2017-ben bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2020-ban kihátrál a megállapodásból.
Szerző

Kacsacsaládot terelgettek az újbudai tűzoltók (videó)

Publikálás dátuma
2019.07.11. 09:15
Illusztráció
Fotó: Jean-Francois Noblet/Biosphoto / AFP
Videóra is vették a XI. kerületi lánglovagok a különleges küldetést.
A XI. kerületi tűzoltóparancsnokság udvarára tévedt nyolc kiskacsából és egy tojóból álló családot vezettek vissza a lánglovagok a Feneketlen-tó biztonságot nyújtó vizébe – derült ki a katasztrófavédelem Facebook-bejegyzéséből. 
Mint írják, a költési időszakban a vadkacsák rendszeresen használatba veszik a tó környékét.
Szerző