Tévedésből lőttek agyon egy palesztin határőrt izraeli katonák

Publikálás dátuma
2019.07.11. 18:31
Hozzátartozói siratják a határnál lelőtt 28 éves Mahmoud al-Adhamot
Fotó: MAHMUD HAMS / AFP
Izrael elismerte a tévedést, a Hamász pedig leszögezte, nem hagyja válasz nélkül a történteket.
Izrael elismerte csütörtökön, hogy a hadsereg tévedésből lelőtt egy Hamász-határőrt. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte: a katonák tévesen terroristának vélték a Hamász fegyveresét, aki azért ment a határkerítéshez, hogy eltávolítson onnan két fiatal gázait. A Times of Israel szerint a hiba elismerése szokatlan, és arra utal, hogy az izraeli hadsereg a nyugalom helyreállítására, a Hamász válaszának csillapítására, és egy újabb erőszakhullám elkerülésére törekszik.
A csütörtöki incidens miatt a gázai palesztin fegyveres szervezetek lehetséges válaszlépésekről egyeztetett.

Döntésükről várhatóan értesítik az Izrael és a Hamász között közvetítő ENSZ-küldöttet, valamint az egyiptomi hatóságokat a ynet értesülése szerint. "Kijelentjük, hogy a lövés nem fog válasz nélkül maradni, és Izraelnek viselnie kell tettének következményeit" - tudatta a Hamász katonai szárnya a megbeszélés előtt.
A Hamász hétfőn nagyszabású katonai gyakorlatot rendezett valamennyi gázai haderő részvételével. Ezen az izraeli katonai rádió szerint az esetleges izraeli invázió elleni védekezést gyakorolták. A hadgyakorlat idejére lezárták az összes szárazföldi átkelőhelyet, és a halászoknak megtiltották a kifutást a tengerre. A gázai katonai szervezetek közös parancsnoksága később bejelentette, hogy a gyakorlat sikeresen befejeződött.
A katonai gyakorlat előtt Izrael bejelentette, hogy rábukkant a területére vezető 18. földalatti alagútra. A járatot a harminc méter mélyre nyúló betonfallal készülő új szárazföldi határkerítés építése közben fedezték fel. A szakértők azt vizsgálják, hogy ezen a járaton rabolták-e el 2006-ban Gilád Salit tizedest, akit öt év után 1027 palesztin fogolyra cseréltek ki.

Orbán nevének kimondása nélkül bírálta Orbánt az új szlovák elnök, és cáfolta, hogy Soros György ügynöke lenne

Publikálás dátuma
2019.07.11. 17:24

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Budapesti látogatásán Göncz Árpád egykori államfőre is meleg szavakkal emlékezett az új szlovák elnök. Nem is véletlenül emlegette és koszorúzta is meg sírját.
Ígéretéhez híven, egyik első hivatalos útja Budapestre vezetett Zuzana Caputovának. A június 15-én beiktatott - környezetvédő és emberjogi aktivistából lett - szlovák elnök a pozsonyi hagyományokhoz híven először Prágába ment, majd - országa európai uniós elkötelezettségét bizonyítandó - Brüsszelbe. Bár a liberális szlovák elnököt egy világ választja el a V4-ek országainak kormányzatától, kezdettől hangsúlyozta, hogy támogatja a visegrádiak szoros együttműködésének folytatását, továbbfejlesztését. Prágai vizitjén úgy fogalmazott, "Az Európai Unióhoz történt csatlakozással a V4-es csoport létezésének értelme nem szűnt meg. Úgy vélem, továbbra is keresni kell a közös (visegrádi) témákat, szorgalmazni kell a közös érdekek érvényesítését, nyilván minden érintett ország szuverenitásának tiszteletben tartása mellett". A közös érdekek érvényesítése érdekében látogatott tegnap Budapestre Caputova, aki kampányában tett ígéretéhez híven országa valamennyi lakosának, vagyis a 450 ezer magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni. Erről is beszélt a vendéglátójával, Áder Jánossal tartott közös sajtótájékoztatón. Ám azt is egyértelművé tette, hogy másképpen látja a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét, mint a budapesti kormányzat. "Meggyőződésem, hogy éppen a liberális demokrácia – amely minden ember jogait egyformán garantálja – a legjobb módja az országunkban élő összes kisebbség védelmének" – mondta.   
A visegrádi négyek együttműködése kapcsán az új szlovák államfő azt emelte ki, hogy annak akkor lehet értelme, ha nem elégednek meg regionális érdekek védelmével, hanem megjelenítenek olyan értékeket is, mint a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Szerinte ez  azért is fontos, hogy "ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az Európai Uniót meggyengítik, illetve bomlasztják". E tekintetben nem lesz könnyű dolga a fiatal szlovák elnöknek, hiszen az immár Prágával is egyre nyilvánvalóbban kiegészülő Budapest-Varsó illiberális tengelyt kellene egyensúlyoznia. Pozsonynak ugyanis pillanatnyilag valóban az Uniót talán leginkább bomlasztó három kormányzat - vagyis a magyar Orbán Viktor, a lengyel Jaroslaw Kaczynski és Tadeusz Morawiecki, valamint a cseh Andrej Babis és Milos Zeman partnereként kell a V4-ek együttműködésében részt vennie. Caputova azonban nem egészen egy hónapos elnöksége alatt bebizonyította, önfeladás nélkül állja a sarat, annak ellenére, hogy a civil szférából, politikai, diplomáciai tapasztalat nélkül érkezett Szlovákia élére. Úgy bírálta a magyar kormányzati politikát Budapesten, hogy egyetlen egyszer sem ejtette ki Orbán Viktor nevét és úgy mutatott rá nyíltan az illiberális magyar politika illetve saját, az európai értékek mentén való elköteleződése közötti különbségekre, hogy azzal vendéglátóját sem sértette. Az Áder Jánossal tartott találkozó után hivatalos Facebook oldalán megjelent beszámolóban a szlovák elnök azt írta: „Természetes dolog, hogy vannak dolgok, amiben megegyezünk, de az is, hogy vannak olyan területek, ahol eltér a véleményünk. A meglátásom szerint az egyik legnagyobb különbség az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzelésen alapszik. Saját tapasztalataink szerint, a polgáraink legnagyobb előnyei az integrációból, nem pedig a hatáskörök egyes tagállamoknak történő visszaadásából erednek. Mindkét állam – Szlovákia és Magyarország – polgárait összeköti az Európai Unióhoz fűződő tagságunk nagy arányú támogatottsága.”
A V4-ek együttműködéséről pedig bejegyzésében még egyszer kiemelte, amit a sajtótájékoztatón is elmondott:„annak a demokratikus értékek, a szabadság értékeinek és a jogállamnak, valamint az európai integrációnak az érvényre juttatásáról is szólnia kell – úgy, ahogy az az eredeti megállapodásban szerepelt, amelyen a V4-ek létrejötte alapult. Azért, hogy ne úgy tekintsenek ránk, mint akik megosztják és gyengítik az Európai Uniót. Ezért is tisztelgek ma az egykori magyar köztársasági elnök, Göncz Árpád emléke előtt, akire úgy tekintek, mint ezeknek az értékeknek a képviselőjére és védelmezőjére”. 
És ha már magáról beszélt, a szlovák elnök - újságírói kérdésre - cáfolta azokat a magyar sajtóban megjelent híreszteléseket, miszerint Soros György ügynöke lenne.

Zuzana Caputova délután tárgyalt  Orbán Viktor miniszterelnökkel is, aki szerint  2010 óta fokozatosan javulnak a magyar-szlovák kapcsolatok, és mára nagyszerű eredményeket ért el együtt a két ország. A megbeszélésről kiadott rövid közleményben utaltak ugyan az unió jövőjét érintő vitákra, de ennél lényegesebbnek ítélték a két- és sokoldalú együttműködést. A szlovák elnök még megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékkövét a Hősök terén és virágcsokrot helyezett el Göncz Árpád volt magyar köztársasági elnök sírján is. Látogatása befejezéseképpen a Magyarországon élő szlovákok képviselőivel találkozott Szlovákia új elnöke.
Szerző
Témák
Zuzana Caputova
Frissítve: 2019.07.11. 17:26

Kiderült ki alakítja Orbánt a „Merkel” című filmben

Publikálás dátuma
2019.07.11. 15:35

Fotó: JOHN THYS / AFP
Egy román színész birkózik meg a feladattal.
Radu Banzaru játssza majd a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort abban a „Merkel” című filmben amely Angela Merkel 2015-ös menekültválság ideje alatt hozott döntéseit idézi majd vissza  – derült ki a Die Welt cikkéből. A Stephan Wagner rendezte filmben számos ismert német színész is felbukkan majd: Angela Merkel-t Imogen Kogge, Horst Seehofer-t Josef Bierbichler , Thomas de Maizière-t pedig Wolfgang Prengler alakítja. A filmes alkotás Robin Alexander újságíró 2017-ben megjelent, Die Getriebenen című könyve alapján készül. 
Szerző