Megérett az adócsökkentés - az ÁSZ elnöke szerint mindenképp

Publikálás dátuma
2019.07.11. 18:50
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A legnagyobb szakszervezeti szövetség szerint legfőbb ideje 10 százalék alá szorítani az szja-t.
SZJA A jelenlegi folyamatok mellett lehetővé válhat a személyi jövedelemadó további csökkentése, ami elősegíti a gazdaság további fehéredését – közölte a Magyar Hírlapban Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményben sietett kijelenteni: támogatja a felvetést mert végre  a munkavállalók terhei is csökkennének. A konföderáció eleve az egyszámjegyű – vagyis tíz százalék alatti – szja bevezetését szorgalmazta az eddigi tárgyalásokon. Miután ez a kérdés a gazdaság irányítói körében korábban is felvetődött a MASZSZ szorgalmazza: az ígéretek helyett ebben a kérdésben a kormánynak is lépnie kellene, miközben a 2020-as költségvetés tervezetében erről egyetlen szó sem esik, vagyis marad a 15 százalékos szja. Óvatosan bánna viszont a szakszervezet a munkaerőpiaci járulék ÁSZ-elnök által javasolt csökkentésével. Ez most másfél százalék, tehát nem igazán nagy tétel. Miután ebből fedezik például az unión belül már most is a legrövidebb ideig, hátrom hónapig az álláskeresési járadékot, a foglalkoztatásösztönzési programokat, illetve az átképzési költségeket, inkább a képzésben történő felhasználását kellene erősíteni.
Szerző
Témák
MaSZSZ szja

A választási rendszerre is a Mészáros-kör felügyelhet a T-Systems megszerzése után

Publikálás dátuma
2019.07.11. 15:39
Fotó: Tóth Gergő
A T-Systems megvásárlása az egyébként is közbeszerzések tömkelegét nyerő 4iG lényegében megkerülhetetlenné vált a magyar közigazgatásban, az állami és önkormányzati cégeknél.
Az év feltehetően legnagyobb magyarországi gazdasági ügyletéről kötött előzetes megállapodást a Magyar Telekom Nyrt., a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő informatikai céggel, a 4iG Nyrt.-vel, mely társaság főtulajdonosa 40,2 százalékos részesedéssel, a felcsúti milliárdossal szoros üzleti kapcsolatban álló Jászai Gellért elnök-vezérigazgató. A tranzakció sikeres zárásával a Magyar Telekom és a 4iG partnerségre lép a nagyvállalati és közszféra telekommunikációs szolgáltatásainak értékesítésében - jelentették be kedden. A tranzakció még az idén lezárulhat.
A Mészáros-közelbe került T-Systems csak idén megközelítőleg 5 milliárd forint közbeszerzést nyert el állami és önkormányzati szereplőktől, továbbá, jelenleg három állami szerződéssel 45,5 milliárd forintért működtet rendszereket. A 168 Óra úgy összegzi, jelenleg az alábbi jelentősebb rendszerek tartoznak a 4iG és a T-Systems által elnyert közbeszerzésekhez:
  • a Nemzeti Választási Iroda elektronikus választási rendszerének üzemeltetése, adatbiztonsága (T-Systems);
  • a Nemzeti Adó és Vámhivatal hálózatbiztonsági fejlesztései (T-Systems);
  • az Állami Egészségügyi Ellátó Központ e-receptek és az e-beutalók kiállításához szükséges 90 ezer darab kártyaolvasója (T-Systems);
  • a Microsoft szoftverek és az Oracle szoftverek nagyszámú lincencelése közbeszerzéseken (T-Systems+4iG);
  • Fővárosi Utastájékoztatási Rendszer, azaz a Futár működtetése (T-Systems);
  • a BKK jegyrendszerének fejlesztése (4iG+T-Systems); és
  • a budapesti BUBI-közbringarendszer szoftverének üzemeltetése (T-Systems).
Konzorciumban a 4iG nyerte el a legális dohánytermékek útját a termelőtől a boltig követő Dohánytermék-azonosító Informatikai Rendszer kiépítésének és ötéves működtetésének a feladatát is, négymilliárd forintért.
A 24.hu értesülései szerint már akkor felmerült a leányvállalat eladása, amikor – tavaly szeptember után ismét – Orbán Viktor márciusban személyesen tárgyalt a T-Systemst tulajdonló Telekom vezetésével. Az ügylettel az egyébként is közbeszerzések tömkelegét nyerő 4iG lényegében megkerülhetetlenné vált a magyar közigazgatásban, az állami és önkormányzati cégeknél.
Szerző

Elképesztő számú magyarnak van több mint 300 millió forintja

Publikálás dátuma
2019.07.11. 14:54

Fotó: Népszava
Az állam hizlalja a gazdagokat, miközben magát szívatja.
Magyarországon 20 ezer fölött van az úgynevezett dollármilliomosok száma, azaz ennyi embernek van 300 millió forintnál nagyobb vagyona, írja a napi.hu. Tavaly decemberben a privátbanki ügyfelek száma ennek több mint a duplája, 43 ezer volt a hazai szolgáltatóknál, a vagyonuk pedig elérte a 4700 milliárd forintot, de mostanra már az 5 ezer milliárd forintot is meghaladta a kezelt pénzük, ami nem kis részben az új szuperkötvénynek, a Magyar Állampapír Plusznak (MÁP Plusz) köszönhető. A növekedés a következő években is fennmarad, évente nagyjából 600 milliárd forinttal nőhet az elit megtakarítása.
Miközben a magánvagyonok vaskosodnak, az állam egyre nagyobb költségekbe veri magát. A több mint 1100 milliárd forintnyi lejegyzett MÁP Plusznak mindössze a tizede jöhetett a párnacihából. A felét rosszabbul kamatozó állampapírok visszaváltásából vették az ügyfelek, vagyis csak drágább lett az államadósság finanszírozása.
Szerző