Kocsis a parlamenti bizottsági helyek elvételével fenyegeti a DK-t

Publikálás dátuma
2019.07.11. 20:53

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Fidesz frakcióvezetője azon kapta fel a politikai vizet, hogy a Demokratikus Koalíció EP-képviselői nem támogattak fideszes politikusokat a brüsszeli "posztfogásban".
Nehezen tud majd érvelni a Fidesz-frakció vezetőjeként Kocsis Máté azokkal a képviselői javaslatokkal szemben, hogy „bevándorláspárti” politikus ne tölthessen be parlamenti pozíciót. Ezt írta Kocsis Molnár Csabának a DK EP-képviselőjének küldött levelében, miután kiderült: az EP szociáldemokrata frakciója nem szavazza meg a Fidesz jelöltjeit az EP szakbizottsági tisztségeire. Kocsis megjegyezte, a DK „veszélyes vizekre evezett”, mert ha elfogadottá válik, hogy politikai nézetkülönbségek miatt a frakciók nem támogatják egymás jelöltjeit a mandátumok arányában megszerzett tisztségekre, akkor „a magyar Országgyűlésben is döntési helyzetbe kerülhetünk.”  
Ha Kocsis beváltja a fenyegetést, akkor Varju László nem lenne a költségvetési bizottság elnöke, Vadai Ágnes nem alelnökölné a honvédelmi és rendészeti bizottságot, Oláh Lajos pedig az európai ügyek bizottságát.
Szerző

24 milliárdnyi közpénzből fejleszti az erdélyi gazdaságot a magyar kormány

Publikálás dátuma
2019.07.11. 18:59
Illusztráció
Fotó: Népszava
A jó hírt a Fidesz szövetségese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség újságolhatta el.
A székelyföldi gazdaságfejlesztési program keretében 66 mezőgazdasági feldolgozóipari nagyberuházást támogat a magyar állam. A magyar közpénzeket szétszóró pályázatot a lebonyolító Pro Economica Alapítvány eredményekkel büszkélkedő közleményét a romániai Fidesz-szövetséges, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tette közzé csütörtöki hírlevelében. A tájékoztatás szerint a benyújtott 72 pályázat közül a szakértőkből álló bíráló bizottság csak 6 pályázatot utasított el.
A nyertes pályázatok támogatási kerete megközelíti a 24 milliárd forintot.

A nyertes pályázatok közül 31 Hargita megyéből, 18 Kovászna megyéből és 17 Maros megyéből érkezett. Az elutasított pályázatok benyújtóinak jogában áll fellebbezni, szóval a 24 milliárd még nőhet. Az esetleges fellebbezések elbírálása után az alapítvány elkezdi a támogatási szerződések aláírásának előkészítését. A pénz egyébként a beruházások értékének felét fedezi.

Ömlik a magyar közpénz, ha mindenki a "megfelelő oldalra szavaz"

A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be, mégpedig nem is akárhogy időzítve: mindössze 10 nappal a májusi EP-választás előtt. Magyar akkor arról beszélt, mintegy 300 millió eurónyi, azaz közel 100 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg a következő két évben, de a program csak addig folytatódhat, amíg "Magyarországnak nemzeti kormánya van".
Majd az államtitkár arra buzdított, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon szavazzanak az erdélyi gazdálkodók "a megfelelő oldalra".

Magyart a színpadon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke követte, így igazi kampány-rendezvénnyé válhatott a bejelentés.

Megháromszorozódott az Operaház felújításának valaha 20 milliárdos büdzséje, és még nem ért véget a drágulás

Publikálás dátuma
2019.07.11. 17:41

Fotó: Népszava
A jövő héten két előterjesztés is kerül a kabinet asztalára az újabb költségekről.
Még tovább nőhetnek az Operaház felújításának költségei, ami még évekig zárva maradhat, írja a hvg.hu. A számla 2013-ban még nem érte el a 20 milliárd forintot. Két év múlva az összeg már közel 28 milliárdnál járt, 2018-ra a 30 milliárdot is meghaladja.
És úgy tűnik, újabb milliárdok szükségesek a projekthez

- értesült a lap kormányzati forrásból. Azt írják, a jövő héten két előterjesztés kerül a kabinet asztalára. Az egyik 11 milliárd forintos pluszköltséggel számol, és a legóvatosabban is 2020-as átadási határidővel, ebben benne van egyebek mellett a Lotz-freskók és számos műemléki részlet helyreállítása. De tárgyal a kormány egy még nagyobb szabású, 23-24 milliárd forintos tervet is, amely szerint a homlokzati szobrok is megújulnának, sőt múzeum is létesülne. A szétszórt díszletraktáraknak és műhelyeknek a jövőben helyt adó Eiffel-csarnok átadására is várni kell még, de ennek büdzséje önmagában 17,5 milliárdnál tart. És legalább 3-4, de akár 10 milliárdot is ráköltenek még az átadásig.
Az eredeti 20 milliárdos költségvetés így mára nagyjából megháromszorozódott, és ki tudja, hol áll meg. Hogy mikor nyit az intézmény, arra szintén nincs pontos válasz.
Szerző