Előfizetés

24 milliárdnyi közpénzből fejleszti az erdélyi gazdaságot a magyar kormány

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.11. 18:59
Illusztráció
Fotó: Népszava
A jó hírt a Fidesz szövetségese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség újságolhatta el.
A székelyföldi gazdaságfejlesztési program keretében 66 mezőgazdasági feldolgozóipari nagyberuházást támogat a magyar állam. A magyar közpénzeket szétszóró pályázatot a lebonyolító Pro Economica Alapítvány eredményekkel büszkélkedő közleményét a romániai Fidesz-szövetséges, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tette közzé csütörtöki hírlevelében. A tájékoztatás szerint a benyújtott 72 pályázat közül a szakértőkből álló bíráló bizottság csak 6 pályázatot utasított el.
A nyertes pályázatok támogatási kerete megközelíti a 24 milliárd forintot.

A nyertes pályázatok közül 31 Hargita megyéből, 18 Kovászna megyéből és 17 Maros megyéből érkezett. Az elutasított pályázatok benyújtóinak jogában áll fellebbezni, szóval a 24 milliárd még nőhet. Az esetleges fellebbezések elbírálása után az alapítvány elkezdi a támogatási szerződések aláírásának előkészítését. A pénz egyébként a beruházások értékének felét fedezi.

Ömlik a magyar közpénz, ha mindenki a "megfelelő oldalra szavaz"

A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára jelentette be, mégpedig nem is akárhogy időzítve: mindössze 10 nappal a májusi EP-választás előtt. Magyar akkor arról beszélt, mintegy 300 millió eurónyi, azaz közel 100 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg a következő két évben, de a program csak addig folytatódhat, amíg "Magyarországnak nemzeti kormánya van".
Majd az államtitkár arra buzdított, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon szavazzanak az erdélyi gazdálkodók "a megfelelő oldalra".

Magyart a színpadon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke követte, így igazi kampány-rendezvénnyé válhatott a bejelentés.

Megháromszorozódott az Operaház felújításának valaha 20 milliárdos büdzséje, és még nem ért véget a drágulás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.11. 17:41

Fotó: Népszava
A jövő héten két előterjesztés is kerül a kabinet asztalára az újabb költségekről.
Még tovább nőhetnek az Operaház felújításának költségei, ami még évekig zárva maradhat, írja a hvg.hu. A számla 2013-ban még nem érte el a 20 milliárd forintot. Két év múlva az összeg már közel 28 milliárdnál járt, 2018-ra a 30 milliárdot is meghaladja.
És úgy tűnik, újabb milliárdok szükségesek a projekthez

- értesült a lap kormányzati forrásból. Azt írják, a jövő héten két előterjesztés kerül a kabinet asztalára. Az egyik 11 milliárd forintos pluszköltséggel számol, és a legóvatosabban is 2020-as átadási határidővel, ebben benne van egyebek mellett a Lotz-freskók és számos műemléki részlet helyreállítása. De tárgyal a kormány egy még nagyobb szabású, 23-24 milliárd forintos tervet is, amely szerint a homlokzati szobrok is megújulnának, sőt múzeum is létesülne. A szétszórt díszletraktáraknak és műhelyeknek a jövőben helyt adó Eiffel-csarnok átadására is várni kell még, de ennek büdzséje önmagában 17,5 milliárdnál tart. És legalább 3-4, de akár 10 milliárdot is ráköltenek még az átadásig.
Az eredeti 20 milliárdos költségvetés így mára nagyjából megháromszorozódott, és ki tudja, hol áll meg. Hogy mikor nyit az intézmény, arra szintén nincs pontos válasz.

Tisztul az ég éjjel, de pénteken újra jöhetnek a záporok és zivatarok

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.11. 17:04

Fotó: Shutterstock
Pénteken a Kárpát-medence fölött melegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is előfordulhat.
Éjszaka a középső és keleti megyékben mindenütt csökken a felhőzet, jórészt kiderül az ég. Eközben a Dunántúlon, majd péntek délelőtt már keleten is fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Pénteken elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan eső, zápor, az Alpokalján esetleg egy-egy zivatar, de délután már a Tiszához közelebb is eshet. Csütörtökön az északnyugati, pénteken már a nyugatias szelet kísérhetik élénk széllökések, de a csütörtöki zivatarok környékén átmenetileg viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul. Nyugat-Magyarországon enyhébb lesz a reggel, de az északi völgyekben, a Nyírségben és az Alföld homokhátságain ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 26 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Európa peremein, így a Brit-szigetek és az Északi-tenger felett, valamint Finnországtól keletre és a Fekete-tenger térségében ciklonok örvénylenek. Skóciában és Írországban is nagyobb mennyiségű eső esett az elmúlt 24 órában, de igazán jelentős csapadék Olaszországban és a Balkán-félszigeten hullott az ott kipattant záporokból, zivatarokból. 30-80 mm közötti csapadékösszeget több helyről is jelentettek, az Égei-tenger mentén több helyen heves zivatarok is kialakultak.
Naposabb, eseménytelenebb idő inkább csak az Ibériai-félszigeten és Közép-Európa egy részén van. A legmelegebb Cataniában és Szirakúzában van, ahol 40, 41 fokot is mérnek, de Görögországból is jelentenek 38, 40 fokos maximumokat, és Spanyolországban is 30, 37 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet.
A Kárpátoktól északra azonban jellemzően csak 20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Pénteken a Kárpát-medence fölött melegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is előfordulhat.