A fake news ma olyan töménységben árad, mint a náci propaganda a harmadik birodalomban

Publikálás dátuma
2019.07.11. 21:40

Fotó: Tayfun Salci / Anadolu Agency
A demokrácia fennmaradása attól függ, miként reagál a világ a médiaválságra.
Neves jogi szakértőkből álló nemzetközi médiaszabadság-védelmi testület létrehozásáról döntött Londonban a brit és a kanadai kormány által közösen szervezett nemzetközi konferencia, amelynek témája a médiaszabadság védelme és a korrupció elleni küzdelem. A testület vezetője Lord David Neuberger, a brit legfelsőbb bíróság volt elnöke, alelnöke Amal Clooney nemzetközi jogász, emberi jogi ügyvéd. Amal Clooney-t - George Clooney Oscar-díjas amerikai színész feleségét - Jeremy Hunt brit külügyminiszter, a londoni konferencia társszervezője már áprilisban a brit kormány globális médiaszabadság-védelmi nagykövetévé nevezte ki. Hunt ezzel egy időben bejelentette, hogy London jogi szakértőkből álló munkacsoportot hoz létre az olyan drákói törvények elleni fellépés céljával, amelyek akadályozzák az újságírókat munkavégzésükben. Ez a szakértői testület jött létre hivatalosan a kétnapos londoni konferencia csütörtöki zárónapján. A 16 tagú nemzetközi csoport létrehozását bejelentő nyilatkozat szerint a cél a médiával kapcsolatos visszaélések felderítése, valamint az újságírók elleni erőszakos fellépés jelenségének felszámolása. A testület feladatai közé tartozik annak elősegítése, hogy a kormányok visszavonják a médiaszabadságot korlátozó törvényeket, valamint olyan törvényalkotási minták kidolgozása, amelyek az életerős szabad sajtó védelmét szolgálják. A nemzetközi szakértői csoport létrehozását kommentálva Jeremy Hunt a londoni konferencián kijelentette: az újságírókkal szembeni erőszakos fellépés megakadályozásához politikai akarat, diplomáciai nyomásgyakorlás és jogi keretrendszer szükséges. A konferencia csütörtöki munkanapjának főszónoka, Lord Tony Hall, a BBC brit közszolgálati médiatársaság vezérigazgatója kijelentette: az 1930-as évek óta nem volt példa a jelenlegihez hasonló globális támadásra az igazság kimondása ellen, márpedig az igazság elleni támadás a demokrácia elleni támadás. A BBC vezetője szerint az álhírek terjesztésének mostani jelensége az egykori német náci párt által a II. világháború előtti időszakban alkalmazott propagandához hasonlítható. Hozzátette: a BBC feladatai közé tartozik, hogy küzdjön az álhírek terjesztése és a sajtó elnyomatása ellen az egész világon, és készen áll arra, hogy még többet tegyen a véleménynyilvánítási szabadság védelméért. "Az álinformációk és a pártos hírszolgáltatás özönében ki kell állnunk a függetlenségért, a pártatlanságért, a félelem és részrehajlás nélküli újságírásért" - hangsúlyozta a BBC vezérigazgatója. Amal Clooney a londoni konferencián felszólalva kijelentette: a média jelenlegi válságának része az igazság elhallgatása és az álinformációk terjedésének eddig soha nem látott mértékű erősítése. Hozzátette: a demokrácia fennmaradása függ attól, hogy a világ miként reagál erre a válságra.
Szerző
Témák
„fake news”
Frissítve: 2019.07.11. 21:41

Medve tört be egy tusnádfürdői szállodába

Publikálás dátuma
2019.07.11. 21:01
Európai barna medve – illusztráció
Fotó: Lino Mirgeler / DPA
Megvágta magát az ablakon bemászni igyekvő állat, akit ha megtalálnak a vadászok, kilövik majd.
Egy sérült medve miatt riasztották a csendőröket csütörtökön Tusnádfürdőn, írja a Székelyhon.ro. Az állat a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint nem is akárhogy sérült meg:
délelőtt egy ablakot betörve próbált bejutni egy szállodába, sérüléseit ekkor szerezte.

A nagyvad a közeli erdőbe, az Apor-bástya mellett a Szent Anna-tó felé vezető erdei turistaösvény irányába távozott a tetthelyről. A tusnádfürdői hegyi csendőrök azonnal a helyszínre siettek, értesítve a környezetőrséget, az állategészségügyi hatóságot, illetve a területileg illetékes vadásztársulatokat. Ha megtalálták, a tervek szerint kilövik majd a medvét.
Tusnádfürdőn naponta látni medvét, és a sérült példányok igencsak veszélyesek lehetnek.

A kirándulók elől lezárták a turistaútvonalat addig, amíg a jelenlévő szakemberek megtalálják a sérült állatot. 
Szerző

Putyin és Zelenszkij először beszélt egymással, a kelet-ukrajnai helyzetről egyeztettek

Publikálás dátuma
2019.07.11. 20:09

Fotó: TIZIANA FABI, LUDOVIC MARIN / AFP
A közös munka folytatásáról állapodtak meg az elnökök.
A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. A felek megvitatták a délkelet-ukrajnai rendezésre és a fogolycserére irányuló kérdéseket - tudatta a szóvivő. Megállapodás született a közös munka folytatásáról, szakértői szinten, és felek megvitatták a kapcsolatok folytatásának lehetőségét az úgynevezett normandiai formátumban - francia és német közvetítéssel.
Ez a telefonbeszélgetés volt az első érintkezés Putyin és Zelenszkij között, eddig sem telefonon, sem személyesen nem tárgyaltak, és levelet sem váltottak egymással.

A nap folyamán korábban az orosz államfő kijelentette, hogy Moszkva bármilyen formátumban kész tárgyalni Ukrajnával, de ehhez szükséges a találkozó előkészítése, valamint a kijevi kormány megalakulása.
A megbeszélés fő témája a Kercsi-szorosnál tavaly novemberben történt orosz tengeri rajtaütés során őrizetbe vett és Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek szabadon engedésének kérdése volt

- közölte a hírt megerősítő ukrán elnöki hivatal. Szó volt továbbá az Oroszország területén fogva tartott más ukrán állampolgárok hazatérésének lehetőségéről.
A Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ukrán elnök hivatala arra nem tért ki, hogy ki kezdeményezte a telefonbeszélgetést. Peszkov szerint az ukrán fél volt a kezdeményező.
Frissítve: 2019.07.11. 20:14