Fellebbezett a főügyészség Czeglédy Csaba ügyében

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:22

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Indítványozták az elsőfokú végzés megváltoztatását.
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Czeglédy Csaba ellen megszüntetett büntetőeljárás folytatásának elrendelését indítványozta. Felidézték, hogy a költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Szegedi Törvényszéken indult büntető ügyben – tekintettel a mentelmi jogára – megszüntették az eljárást. A mentelmi jog megszűnését követően a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt terjesztett elő a büntetőeljárás folytatása érdekében, melyet az első fokon eljáró bíróság elutasított. „Ezen végzéssel szemben a főügyészség fellebbezést jelentett be, melyet a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség annak indokaival egyezően fenntartott és a Szegedi Ítélőtáblához megküldött másodfokú átiratában az elsőfokú végzés megváltoztatását, dr. Cz. Cs. A. vonatkozásában a büntetőeljárás folytatásának elrendelését indítványozta” – áll a közleményben.

„Nem hazudtolják meg magukat”

„Rendkívül meglepődtem, hogy a fellebbviteli ügyészség is egyetért, és ezek szerint a megyei főügyészséghez hasonlóan azon a véleményen vannak, hogy új vádemelés nélkül folytatódjon velem szemben az eljárás” – reagált ironikusan Czeglédy Csaba a hvg.hu-nak arra utalva, hogy várható volt a vádhatóságok felsorakozása a mielőbbi folytatás mellett. „Ezek szerint nem hazudtolják meg magukat, kitartanak egy olyan jogi koncepció mellett, ami legfeljebb az 1950-es években volt divat” – jegyezte meg. „Mivel velem szemben a büntetőeljárás megszűnt, nem tehetnek mást, újra kell kezdeniük elölről, a nyomozati szakasztól, vagyis újra meg kell történnie a vádemelésnek is. Ennek semmi akadálya nincsen, azonban tudtommal egy jogállamban törvényes vád nélkül senki nem állítható bíróság elé” – mondta Czeglédy.

Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 14:17

Felfüggesztené a mentelmi bizottság Demeter Mártát

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:05
Demeter Márta, országgyűlési képviselő
Fotó: Molnár Ádám
Nincs meglepetés, az országgyűlési bizottság kiadná az vádhatóságnak az LMP-s képviselőt.
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága az LMP-s Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését javasolja. Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a pénteki zárt ülés után újságíróknak elmondta: a testület azt a gyakorlatát követte, hogy közvád esetén nem gördítenek akadályt az igazságszolgáltatás működése elé - írja az MTI.   Felidézte, a legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, miszerint alapos a gyanú, hogy Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, és ezáltal megvalósíthatta a hivatali visszaélés bűntettét. Többségi döntéssel javasolják a mentelmi jog felfüggesztését - közölte.
Demeter Márta azt mondta:
ha eljárás lesz az ügyéből, akkor bíróság előtt kész megvédeni az igazát. Szerinte az egész ügynek, "felségsértési pernek" az a lényege, hogy megfélemlítsék az ellenzéki képviselőket, hogy azok ne merjenek kérdezni, ne merjék kontrollálni a kormányzat működését.

Úgy értékelt, a munkáját végezte, amikor törvényes keretek között kérdést tett fel, és jogi és tartalmi szempontból is alaptalanul vádolják. Arra a felvetésre, nem érzi-e, hogy hibázott, úgy reagált: ezekre a kérdésekre számtalanszor válaszolt az elmúlt hónapokban. 
Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője hozzátette: az üggyel összefüggésben konzultált az ellenzéki frakcióvezetőkkel, és
valamennyi képviselőcsoport azon az állásponton van, hogy ez egy politikai leszámolási kísérlet, aminek a célja az ellenzéki képviselők megfélemlítése.

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán. A megalapozott gyanú szerint Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. Az ellenzéki politikus tavaly ősszel országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a valótlan megjegyzéssel, miszerint a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki - közölte korábban a Legfőbb Ügyészség, amely szerint ez a cselekmény hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas. Ha felfüggesztik a képviselőnő mentelmi jogát, és elítélik hivatali visszaélés miatt, akár börtönbüntetést is kaphat. A történethez hozzátartozik, hogy bár a HM és az ügyben magukat exponáló kormánypárti képviselők rendre leszögezik, hogy „kényes, katonai információkról” volt szó, ezt követően már ők hoztak nyilvánosságra további részleteket az utazók személyes adatairól. Így például a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, hogy egy „Orbán L.” nevű parancsnokot látogatott meg Cipruson felesége és két éves leánya. Ezen túlmenően Németh Szilárd nemrég újságíróknak bemutatta azokat a dokumentumokat, amelyeket Demeter látott, ebben pedig szerepel a honvéd feleségének neve, „N. Brigitta” is. Ezekből az információkból viszont pillanatok alatt be lehet azonosítani a Cipruson szolgált honvédet és családtagjait is. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 12:04

Áder aláírta az MTA-t megcsonkító törvényt

Publikálás dátuma
2019.07.12. 10:51
Áder János
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A köztársasági elnök ezúttal sem okozott csalódást az Orbán-kormánynak, jóváhagyta az Akadémiát vagyonából és kutatóhálózataiból kiforgató döntést.
Hiába kérték, hogy ne tegye, Áder János államfő aláírta a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) érintő törvényt – derült ki a parlament.hu-ról. Azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az MTA-tól elszakítsák az akadémiai kutatóintézeteket és egy nagyobb kormányzati felügyeletet biztosító állami kutatóhálózatba olvasszák őket. Ezzel együtt vagyonának egy részéről is le kell mondania az Akadémiának. Az MTA területi bizottságai és a tudomány iránt elkötelezett tagjaik még csütörtök este is azt kérték Ádertől: ne írja alá a törvényt, hanem kezdeményezzen alkotmányossági vizsgálatot. „Meggyőződésünk, hogy a Parlament által elfogadott törvény ellentétes az ország érdekeivel, nem segíti, hanem akadályozza az új tudományos eredmények elérését, ezáltal a műszaki és társadalmi innovációt” – írták. Az MTA Felügyelő Testülete korábban jelezte: a törvényjavaslat több pontja is alkotmányellenes lehet, annak országgyűlési elfogadása esetén a súlyos aggályokra tekintettel az MTA részéről elengedhetetlen az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezése. Lucia Caudet, az Európai Bizottság szóvivője is úgy nyilatkozott lapunknak: a bizottság meg fogja vizsgálni az MTA kutatóintézeti hálózatának átalakításáról elfogadott magyarországi jogszabályt, és továbbra is szoros figyelemmel kíséri az állami kutatási rendszerben végbemenő változásokat. 
Szerző
Témák
MTA Áder János
Frissítve: 2019.07.12. 11:09