Díszlövések, koszorúk: tizenöt hajó búcsúztatta a Hableány magyar áldozatait

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:33
Koszorúval búcsúztatják a Hableány magyar áldozatait
Fotó: Draskovics Ádám /
A sétahajó kapitányáról és matrózáról katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg, a szertartás végén felbőgtek a hajókürtök.
Péntek délután fél egy előtt vízre eresztették a Hableány-katasztrófában elhunyt matróz, Pethő János papírnurnáját: az urnát koszorúk kíséretében engedték el, és több díszlövést is leadtak, mivel Pethő korábban katonaként is szolgált - jelentette a helyszínről a Népszava tudósítója. 
Hableány magyar áldozatok búcsúztatása
Fotó: Draskovics Ádám
A hajóflotta ezzel gesztussal  búcsúztatta a Hableány-katasztrófa két magyar áldozatát: Pethő János matrózt és Lombos László kapitányt; Lombos maradványait azonban nem a Margit híd hídfőjénél helyezik végső nyugalomra. A gyászbeszédek és szertartás után felbőgtek hajók kürtjei: ezután a 15 tagú flotta visszaindult, a Margit híd felé, ahol a dél-koreai áldozatokra emlékezve újabb koszorúkat eresztettek vízre. A ceremónia pár perccel egy óra előtt véget ért.
A hajós búcsút egyházi és polgári szertartás is követi, ezek már nem nyilvánosak.
Hableány magyar áldozatok búcsúztatása
Fotó: Draskovics Ádám

Ez történt korábban

A hajók délelőtt 11 órakor indultak, és alakzatba rendeződve közelítették meg a Margit sziget felett a szertartás helyszínét – ekkor a pesti oldalon már jelentős megemlékező tömeg gyűlt össze. Tőlük az eseményt szervező Panorama Deck hajózási társaság azt kérte, hogy kizárólag a pesti, Országház felőli oldalon gyülekezzenek, és virágszirmokkal emlékezzenek meg az áldozatokra, miközben a menetben résztvevő hajók kürtjelzést adnak le.
A flottában haladó hajók fedélzetén előre felvett megemlékező beszédet játszottak le, melyben elhangzott, hogy  Lombos, a Hableány 58 évesen életét vesztő kapitánya már gyermekkora óta hajózni akart, és életelemének tartotta a vizet - munkatársai pedig szívesen dolgoztak vele, tapasztaltsága, felelősségteljes viselkedése miatt. Pethő János a katasztrófa előtti napon ünnepelte 53. születésnapját - ő korábban katonaként szolgált, és kanyargós úton jutott el a hajózás hivatásához.
Hableány magyar áldozatok búcsúztatása
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az áldozatok családtagjai a Halászbástya hajó fedélzetén, a sajtó munkatársai az Attila hajón utaztak.
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 15:07

Fellebbezett a főügyészség Czeglédy Csaba ügyében

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:22

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Indítványozták az elsőfokú végzés megváltoztatását.
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Czeglédy Csaba ellen megszüntetett büntetőeljárás folytatásának elrendelését indítványozta. Felidézték, hogy a költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Szegedi Törvényszéken indult büntető ügyben – tekintettel a mentelmi jogára – megszüntették az eljárást. A mentelmi jog megszűnését követően a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt terjesztett elő a büntetőeljárás folytatása érdekében, melyet az első fokon eljáró bíróság elutasított. „Ezen végzéssel szemben a főügyészség fellebbezést jelentett be, melyet a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség annak indokaival egyezően fenntartott és a Szegedi Ítélőtáblához megküldött másodfokú átiratában az elsőfokú végzés megváltoztatását, dr. Cz. Cs. A. vonatkozásában a büntetőeljárás folytatásának elrendelését indítványozta” – áll a közleményben.

„Nem hazudtolják meg magukat”

„Rendkívül meglepődtem, hogy a fellebbviteli ügyészség is egyetért, és ezek szerint a megyei főügyészséghez hasonlóan azon a véleményen vannak, hogy új vádemelés nélkül folytatódjon velem szemben az eljárás” – reagált ironikusan Czeglédy Csaba a hvg.hu-nak arra utalva, hogy várható volt a vádhatóságok felsorakozása a mielőbbi folytatás mellett. „Ezek szerint nem hazudtolják meg magukat, kitartanak egy olyan jogi koncepció mellett, ami legfeljebb az 1950-es években volt divat” – jegyezte meg. „Mivel velem szemben a büntetőeljárás megszűnt, nem tehetnek mást, újra kell kezdeniük elölről, a nyomozati szakasztól, vagyis újra meg kell történnie a vádemelésnek is. Ennek semmi akadálya nincsen, azonban tudtommal egy jogállamban törvényes vád nélkül senki nem állítható bíróság elé” – mondta Czeglédy.

Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 14:17

Felfüggesztené a mentelmi bizottság Demeter Mártát

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:05
Demeter Márta, országgyűlési képviselő
Fotó: Molnár Ádám
Nincs meglepetés, az országgyűlési bizottság kiadná az vádhatóságnak az LMP-s képviselőt.
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága az LMP-s Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését javasolja. Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a pénteki zárt ülés után újságíróknak elmondta: a testület azt a gyakorlatát követte, hogy közvád esetén nem gördítenek akadályt az igazságszolgáltatás működése elé - írja az MTI.   Felidézte, a legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, miszerint alapos a gyanú, hogy Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, és ezáltal megvalósíthatta a hivatali visszaélés bűntettét. Többségi döntéssel javasolják a mentelmi jog felfüggesztését - közölte.
Demeter Márta azt mondta:
ha eljárás lesz az ügyéből, akkor bíróság előtt kész megvédeni az igazát. Szerinte az egész ügynek, "felségsértési pernek" az a lényege, hogy megfélemlítsék az ellenzéki képviselőket, hogy azok ne merjenek kérdezni, ne merjék kontrollálni a kormányzat működését.

Úgy értékelt, a munkáját végezte, amikor törvényes keretek között kérdést tett fel, és jogi és tartalmi szempontból is alaptalanul vádolják. Arra a felvetésre, nem érzi-e, hogy hibázott, úgy reagált: ezekre a kérdésekre számtalanszor válaszolt az elmúlt hónapokban. 
Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője hozzátette: az üggyel összefüggésben konzultált az ellenzéki frakcióvezetőkkel, és
valamennyi képviselőcsoport azon az állásponton van, hogy ez egy politikai leszámolási kísérlet, aminek a célja az ellenzéki képviselők megfélemlítése.

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán. A megalapozott gyanú szerint Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. Az ellenzéki politikus tavaly ősszel országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a valótlan megjegyzéssel, miszerint a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki - közölte korábban a Legfőbb Ügyészség, amely szerint ez a cselekmény hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas. Ha felfüggesztik a képviselőnő mentelmi jogát, és elítélik hivatali visszaélés miatt, akár börtönbüntetést is kaphat. A történethez hozzátartozik, hogy bár a HM és az ügyben magukat exponáló kormánypárti képviselők rendre leszögezik, hogy „kényes, katonai információkról” volt szó, ezt követően már ők hoztak nyilvánosságra további részleteket az utazók személyes adatairól. Így például a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte, hogy egy „Orbán L.” nevű parancsnokot látogatott meg Cipruson felesége és két éves leánya. Ezen túlmenően Németh Szilárd nemrég újságíróknak bemutatta azokat a dokumentumokat, amelyeket Demeter látott, ebben pedig szerepel a honvéd feleségének neve, „N. Brigitta” is. Ezekből az információkból viszont pillanatok alatt be lehet azonosítani a Cipruson szolgált honvédet és családtagjait is. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 12:04